Dokuchaevita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralDokuchaevita
Fórmula químicaCu₈O₂(VO₄)₃Cl₃
EpònimVasili Dokutxàiev Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusfumarola Iadovítaia, Segon con d'escòria, Avanç nord, Gran erupció fissural, volcà Tolbàtxik, Krai de Kamtxatka, Rússia
Classificació
Categoriafosfats
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 6,332(3) Å; b = 8,204(4) Å; c = 15,562(8) Å; α = 90,498(8)°; β = 91,173(7)°; γ = 90,896(13)°
Grup puntual1 - pinacoide
Grup espacialp1
Colorvermell fosc
Exfoliacióno observada
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa2
Lluïssoradamantina
Color de la ratllanegre vermellós
Densitat4,142 g/cm3 (calculada)
Pleocroismeno pleocroica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2018-012
SímbolDok Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La dokuchaevita és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el nom per Vasily Vasilyevich Dokuchaev (1 de març de 1846 a Milyukovo, governació de Smolensk - 8 de novembre de 1903 a Sant Petersburg), geòleg i geògraf rus, a qui se li atribueixen les bases de la ciència del sòl.

Característiques[modifica]

La dokuchaevita és un vanadat de fórmula química Cu₈O₂(VO₄)₃Cl₃. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2018, sent publicada per primera vegada el 2019. Cristal·litza en el sistema triclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2. Es troba relacionada químicament, i d'alguna manera també estructuralment, amb la yaroshevskita. També és químicament similar a l'averievita. No s’ha de confondre amb la dokuchaevita (de Sumin), una varietat de delafossita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del museu mineralògic de la Universitat Estatal de Sant Petersburg (Rússia), amb el número d'espècimen: 1/19664.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la fumarola Iadovítaia, situada al segon con d'escòria de l'avanç nord de la Gran erupció fissural del volcà Tolbàtxik, al krai de Kamtxatka (Rússia). També ha estat descrita al dipòsit de coure de Mednorudyanskoye, a l'óblast de Sverdlovsk (també a Rússia), i al districte miner de Dzhezkazgan, al Kazakhstan. Aquests tres indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Dokuchaevite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 8 juliol 2021].