Ecobola

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
La «Magicball» sueca és un exemple d'un producte de rentat pseudocientífic.

L'ecobola és un producte pseudocientífic del qual els seus venedors afirmen que usada en una rentadora automàtica renta la roba sense detergent.[1] El producte es ven amb freqüència en venda piramidal.[1]

Afirmacions[modifica]

Algunes ecoboles contenen perles de rentat, boletes de ceràmica que suposadament interaccionen amb l'aigua de rentat o deixen anar substàncies en l'aigua.[2] Altres estan segellades i contenen una solució líquida,[3] però rarament s'explica el mètode de rentat. Normalment els dos tipus d'ecobola es publiciten com a alternatives ecològiques i respectuoses amb el medi ambient davant els detergents habituals, perquè afirmen que són capaços de rentar fins a 1000 o 1500 vegades abans de ser rebutjades.

L'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) va realitzar un estudi comparatiu de detergents, publicat el setembre de 2009, en el qual també va provar l'ecobola.[4][5]

Això va ser el que va dir d'ella:

« Sense detergent, sense contaminació i sense al·lèrgies; sense neteja, afegim nosaltres. Les ecoboles prometen un rentat eficaç sense emprar detergent. En realitat, no són més que una esfera de plàstic amb boles petites de ceràmica al seu interior.

En el quadre d'anàlisi, es poden veure els pobres resultats d'Irisana, la més venuda a Espanya, comparada amb els altres detergents en les mateixes condicions. A més, els nostres col·legues italians van comparar un detergent en pols, amb Biowashball (una altra ecobola) i amb aigua sola. ¿Resultat? L'ecobola renta igual que l'aigua sola, amb un terç de l'eficàcia del detergent.

Si la bola neteja alguna cosa és gràcies al moviment de la rentadora i a la temperatura de l'aigua (40°C a la prova).

»

El febrer del 2011, el Ministeri de Sanitat i Consum d'Espanya requerí a 14 fabricants que acabassin amb la publicitat enganyosa d'aquests productes.[6]

Infrarojos i alcalinització[modifica]

Algunes de les ecoboles basades en perles de rentat afirmen que «generen potents raigs infrarojos que trenquen els enllaços de l'hidrogen de la molècula d'aigua per a tenir major penetració i rentat, i al mateix temps emeten anions per baixar la tensió superficial i fer possible la neteja sense agents contaminants».[7][8] L'afirmació que emeten infrarojos no és falsa, perquè tots els materials emeten raigs infrarojos, en altres paraules, calor. També és cert que l'escalfament redueix la tensió superficial de l'aigua, però l'efecte de la radiació emesa per les perles és insignificant comparat amb la radiació de l'aigua que està sent escalfada. No existeixen proves independents que demostrin que les perles poden generar raigs infrarojos més forts en interaccionar amb l'aigua que sense interaccionar amb l'aigua.

L'afirmació de la basificació és discutible, perquè encara que és cert que hi ha agents alcalins en els detergents habituals, no hi ha estudis que suggereixin que les perles puguin afectar el pH de l'aigua.

Propietats anticlor[modifica]

De moltes ecoboles també s'afirma que les seves perles contenen agents ANTICLOR, que suposadament neutralitzen el clor afegit a l'aigua de l'aixeta.[9] El clor i productes similars al lleixiu són comuns en els detergents i productes de rentat. El clor es fa servir en la purificació i desinfecció de l'aigua de l'aixeta. Les afirmacions diuen que en retirar el clor de l'aigua de rentat, la tensió superficial es redueix i el clor danyós no pot interaccionar amb la roba, encara que la quantitat de clor a l'aigua corrent és molt petita tant a Europa (0,3-1, 0 ml/l), com a Amèrica del Nord (4 ml/l).[10]

Propietats antibacterianes[modifica]

El clor és un agent antibacterià potent, de manera que neutralitzar en l'aigua de rentat és il·lògic. No hi ha explicacions clares de com funciona el substitut antibacterià de les perles.

Propietats magnètiques[modifica]

Algunes ecoboles afirmen que contenen elements magnètics que «minimitzen la grandària de la molècula d'aigua, i d'aquesta manera contribueixen a retirar l'òxid de la rentadora i de les canonades». Ambdues afirmacions són falses des del punt de vista científic: mentre els imants interaccionen amb l'òxid, no poden retirar l'òxid de la roba i les molècules no es poden escalar lliurement.

Ions negatius[modifica]

Algunes ecoboles afirmen que alliberen ions negatius, que fan que es debiliti l'adherència de la brutícia a la roba. És possible que es puguin crear alguns ions OH- o hidroxils, però no en gran quantitat.

Protecció al consumidor i enllaç cienciològic[modifica]

El 1997, Trade-Net, una companyia propietat de la Cienciologia, venia la Blue Laundry Ball en diversos estats dels EUA. A causa de les queixes, les seves afirmacions van ser investigades per les Oficines de Consum (Consumer Protection Departments) a Utah, Oregon i Florida, entre altres, i es va prohibir a la companyia fer certes afirmacions incloent-hi la que diu que «el producte renta tan bé com un detergent convencional» (that such product Cleanse es well as Conventional laundry detergent). Després, Trade-Net va treure al mercat una «nova» ecobola, però es va veure obligada a pagar multes, incloent 190.000 $ a l'Oregon's Department of Justice, 10 000 $ a Utah i l'abril de 1999, 155.000 $ als Estats de Nova York, Arizona, Arkansas, Hawaii, Idaho, Illinois, Michigan, Missouri, Nebraska, Nevada, Oklahoma ia la FTC (Federal Trade Commission). L'empresa va desaparèixer al cap de poc.[11][12][13]

Notes[modifica]

Enllaços externs[modifica]