El guardián invisible (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEl guardián invisible
El guardián invisible i Le Gardien invisible Modifica el valor a Wikidata

Cartell de la versió original en castellà
Fitxa
DireccióFernando González Molina Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
Producció
  • Mercedes Gamero
  • Mikel Lejarza
  • Peter Naderman
  • Núria Valls
  • Adrián Guerra
GuióLuiso Berdejo Arribas Modifica el valor a Wikidata
MúsicaFernando Velázquez Modifica el valor a Wikidata
FotografiaFlavio Martínez Labiano Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeVerónica Callón Modifica el valor a Wikidata
ProductoraAtresmedia Cine Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros. Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEspanya i Alemanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena3 març 2017 Modifica el valor a Wikidata
Durada129 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàNo No
RodatgeElizondo, Madrid i Lesaka Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost5.000.000 € Modifica el valor a Wikidata
Recaptació3.700.000 € Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enEl guardián invisible Modifica el valor a Wikidata
Gènerethriller i pel·lícula basada en una novel·la Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióEspanya Modifica el valor a Wikidata

Lloc webdeaplaneta.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt4924942 Filmaffinity: 735574 Allocine: 235823 Rottentomatoes: m/the_invisible_guardian_2017 Letterboxd: the-invisible-guardian TMDB.org: 392207
Facebook: elguardianinvisible Twitter (X): baztanoficial Instagram: guardianinvisible Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Trilogia del Baztan Modifica el valor a Wikidata
← cap valor Modifica el valor a Wikidata

El guardián invisible és una pel·lícula de suspens estrenada el 2017 i dirigida per Fernando González Molina, consistent en una adaptació cinematogràfica de la primera novel·la de la Trilogia del Baztan de Dolores Redondo.[1][2][3] [4][5][6][7][8][9][10] La seguiran Legado en los huesos (2019) i Ofrenda a la tormenta (2020).

La pel·lícula va ser preestrenada el 22 de febrer de 2017 al Palau de Congressos i Auditori de Navarra de Pamplona.[11][12][13]

Argument[modifica]

La inspectora de la Policia Foral Amaia Salazar, antiga agent de l'FBI, viu a Pamplona amb el seu marit estatunidenc, l'artista James. Ella retorna a la seva llar de Baztan,[14] a Navarra, per investigar l'assassinat d'una jove adolescent, Ainhoa Elizasu, de 13 anys.[15][16] Ainhoa va ser trobada nua i posada al bosc, amb la cara netejada de maquillatge i els cabells ben arreglats, i amb un un pastís al seu pubis rapat. Amaia ho relaciona amb la mort sis setmanes abans de Carla Huarte, que va ser estrangulada amb el mateix tipus de corda, i tem que hi hagi un assassí en sèrie a la comarca. Tots dos cossos estaven coberts de pèls de diversos animals, una curiositat, ja que cap dels cossos mostra marques de cap animal.

L'Amaia i el James s'instal·len amb la seva tieta Engrasi, que la va criar durant la major part de la seva vida. És ben rebuda per la seva germana Rosaura, que es queda amb Engrasi a causa d'una baralla amb el seu marit, Freddy. La relació de l'Amaia és tensa amb la seva germana gran Flora, que ara amb Rosaura dirigeix el negoci familiar, una fleca comercial. La Flora està divorciada del seu exmarit, Víctor, i està ressentida amb Amaia, que intenta formar una família. La Flora acusa l'Amaia d'abandonar la seva mare maltractadora i malalta mental, la Rosario, ara en una residència d'avis, tot i que tenia un odi patològic cap a Amaia. En James es sorprèn al descobrir que Rosario no ha mort, com deia l'Amaia.

Amaia encarrega a l'oficial de policia Jonan Etxaide que mire enrere 20 anys per a patrons similars i altres esdeveniments ocorreguts a Baztan. Relaciona diversos assassinats que ella creu que podria haver estat comesos pel mateix assassí. Ella creu que està buscant un home gran que probablement va ser reprimit sexualment en la seva joventut i que seria familiar a les noies, per la qual cosa és probable que l'acompanyin de bon grat.

L'assassí en sèrie és batejat pels mitjans de comunicació El Basajaún, una criatura mitològica basca.[17] Engrasi insisteix que el basajaún és real i protector del bosc, i aquell va salvar la vida d'Engrasi quan era una nena evitant que caigués a una caverna.

Una altra noia, Anne Arbizu, desapareix. L'Amaia està convençuda que una nit veu l'Anne fora de la seva finestra, però l'endemà el seu cos és descobert al bosc, disposat de la mateixa manera ritualitzada, mort durant 24 hores. L'Amaia descobreix que l'Anne estava tenint una aventura amb un home casat gran, el cunyat d'Amaia, Freddy. Freddy intenta suïcidar-se per la seva angoixa, però després d'exonerar-lo, Amaia no revela l'afer a la policia.

El pastís col·locat sobre els cossos és un pastís de txantxingorri. Flora afirma que és de la màxima qualitat, és a dir, només podria provenir d'un grapat de fleques. Quan l'Amaia demana una mostra de la farina per analitzar-la, la Flora li dóna una farina diferent de la que utilitza la fleca. La Flora és arrestada per obstrucció, però insisteix que només estava prenent precaucions, ja que els treballadors solen portar farina a casa. El laboratori també aparella la farina dels pastissos amb la farina de casa de la Rosaura, que ella agafa de la fleca, però l'Amaia tampoc ho revela.

Una altra noia desapareix, però l'Amaia és apartada del cas després que el seu capità descobreixi el seu secret. El detectiu Montés la substitueix, tot i que l'Amaia sospita que té una relació personal amb la Flora. Aloisius Dupree, un amic de l'FBI, l'anima a retirar-se del cas i mirar-lo en la seva totalitat. Amaia recorda la seva infantesa, quan la Rosario, furiosa psicòtica, va intentar assassinar-la a la fleca, moment en què l'Amaia va ser portada a viure amb Engrasi.

L'Amaia va a visitar la Rosario, que l'anomena gossa i intenta mossegar-la. S'assabenta que Rosario, ara subjecta, havia agredit una infermera i l'havia mossegat mentre la deia Amaia, i que el seu cunyat visita Rosario setmanalment.

L'Amaia i el Jonan condueixen a la casa del Víctor, però el Jonan arriba primer i el troba buit mentre l'Amaia gira el seu cotxecap un barranc durant una tempesta de trons de camí cap a casa. Es desperta a terra lluny del seu cotxe i veu una gran criatura peluda a la distància i el segueix. La persecució la porta a una casa abandonada on és atacada per Víctor. Quan ella l'enfronta sobre els assassinats, ell admet que els va fer ell perquè volia netejar la vall de brutícia. Amaia l'apunyala amb unes tisores i corre a alliberar la noia desapareguda que ha encadenat. En Víctor la segueix i just quan està a punt de matar l'Amaia, la Flora li dispara.

Unes setmanes després s'ha publicat el llibre de la Flora, que va dedicar a la seva mare, mentre l'Amaia i el James revelen a la Rosaura i l'Engrasi que esperen un fill junts. Des de lluny, una gran criatura peluda mira la vall abans de tornar al bosc.

Repartiment[modifica]

Producció i estrena[modifica]

Adaptació de la novel·la homònima de Dolores Redondo, el guió va ser escrit per Luiso Berdejo.[18] La pel·lícula faou produïda per Atresmedia Cine, Nostromo Pictures i El Guardián Invisible AIE amb Nadcon.[19] Té la participació d'Atresmedia.[19]

Distribuïda per DeAPlaneta,[19] la pel·lícula es va estrenar a les sales d'Espanya el 3 de març de 2017. La cinta va ser una de les pel·lícules més reeixides del cinema espanyol del primer semestre de 2017 amb un total de 583.603 espectadors.[20]

Polèmica[modifica]

La pel·lícula va tenir una bona arrencada a les taquilles el cap de setmana de la seva estrena, malgrat que va ser objecte d'un intent de boicot en les xarxes socials motivat per les declaracions d'una de les seves actrius, Mirin Gaztañaga, qui en un programa d'ETB[21] va manifestar, entre altres coses, que els espanyols són «culturalment endarrerits»..[22] Els responsables de la pel·lícula es van desmarcar de les paraules de l'actriu i van assenyalar: «Deplorem i rebutgem per complet qualsevol insult i falta de respecte als ciutadans espanyols».[23]

Referències[modifica]

  1. ABC: El guardián invisible: Adaptación casi redonda
  2. Diario de Navarra: 'El guardián invisible' convierte a Pamplona en capital del cine.
  3. El País: La profesionalidad de lo impersonal.
  4. Diario de Navarra: La película 'El guardián invisible' se estrenará en los cines el 3 de marzo de 2017.
  5. El Mundo: El guardián invisible: Crítica.
  6. Diario de Navarra: Ya se conoce el tráiler final de la película 'El guardián invisible'.
  7. Diario de Noticias de Navarra: Tráiler final de 'El guardián invisible': "No es una advertencia, es una amenaza". Arxivat 2017-03-05 a Wayback Machine.
  8. Diario de Noticias de Navarra: Pamplona arropa a ‘El guardián invisible’, que se prepara para llegar a las salas el 3 de marzo. Arxivat 2017-03-05 a Wayback Machine.
  9. DeAPlaneta: El guardián invisible.
  10. NavarraDeFin.Com:El guardián invisible (El guardián invisible).
  11. Diario de Noticias de Navarra: Baluarte acogerá la presentación oficial de 'El guardián invisible' el miércoles 22 de febrero. Arxivat 2017-08-11 a Wayback Machine.
  12. Diario de Noticias de Navarra: "El guardián invisible" llega a Pamplona entre lo policial y lo sobrenatural. Arxivat 2017-10-21 a Wayback Machine.
  13. Diario de Noticias de Navarra: Un estreno al más puro estilo hollywoodiense. Arxivat 2017-10-21 a Wayback Machine.
  14. «El "color" de Baztán, en la música de la película El guardián invisible» (en castellà). Europa Press, 18-10-2016 [Consulta: 29 juliol 2018].
  15. The Invisible Guardian (El guardián invisible) (en anglès). 
  16. «La fascinación de 'El guardián invisible'». El País, 17-01-2013 [Consulta: 29 juliol 2018]. Arxivat 30 de juliol 2018 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2018-07-30. [Consulta: 10 octubre 2022].
  17. «'El Guardián Invisible': El heroísmo femenino de Marta Etura» (en castellà). Fotogramas, 22-02-2017 [Consulta: 29 juliol 2018].
  18. Hernández Luján, Raquel. «El guardián invisible - Crítica del thriller protagonizado por Marta Etura», 05-03-2017.
  19. 19,0 19,1 19,2 «DeAPlaneta estrenará el 3 de marzo de 2017 'El guardián invisible', de Fernando González Molina», 14-07-2016.
  20. «Taquilla España: 2017» (en español). Premios Óscar Latinos. [Consulta: 13 agost 2017].
  21. «‘El guardián invisible’ arranca bien en taquilla, pese al intento de boicot por las declaraciones de Miren Gaztañaga». , 07-03-2017 [Consulta: 7 març 2017].
  22. 20 minutos. «Piden el boicot a 'El Guardián Invisible' por la actriz que llamó "atrasados" a los españoles», 05-03-2017. Arxivat de l'original el 6 de març de 2017. [Consulta: 6 març 2017].
  23. 20minutos. «'El Guardián Invisible' se desvincula de Miren Gaztañaga: "Rechazamos los insultos"» (en castellà), 06-03-2017. [Consulta: 1r agost 2020].

Enllaços externs[modifica]