El naixement de Venus: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 43: Línia 43:


[[cs:Zrození Venuše (Botticelli)]]
[[cs:Zrození Venuše (Botticelli)]]







[[de:Die Geburt der Venus]]
[[de:Die Geburt der Venus]]







[[el:Η Γέννηση της Αφροδίτης (Μποτιτσέλι)]]
[[el:Η Γέννηση της Αφροδίτης (Μποτιτσέλι)]]






[[en:The Birth of Venus (Botticelli)]]
[[en:The Birth of Venus (Botticelli)]]





[[es:El nacimiento de Venus]]
[[es:El nacimiento de Venus]]





[[fr:La Naissance de Vénus (Botticelli)]]
[[fr:La Naissance de Vénus (Botticelli)]]







[[he:הולדת ונוס]]
[[he:הולדת ונוס]]











[[hr:Rođenje Venere (Botticelli)]]
[[hr:Rođenje Venere (Botticelli)]]








[[it:Nascita di Venere]]
[[it:Nascita di Venere]]







[[ja:ヴィーナスの誕生]]
[[ja:ヴィーナスの誕生]]








[[ko:비너스의 탄생]]
[[ko:비너스의 탄생]]







[[ksh:D Jeburt van d Venus]]
[[ksh:D Jeburt van d Venus]]






[[la:Ortus Veneris]]
[[la:Ortus Veneris]]







[[nl:De Geboorte van Venus (Sandro Botticelli)]]
[[nl:De Geboorte van Venus (Sandro Botticelli)]]






[[pl:Narodziny Wenus]]
[[pl:Narodziny Wenus]]





[[pt:O Nascimento de Vênus]]
[[pt:O Nascimento de Vênus]]




[[ru:Рождение Венеры (картина Боттичелли)]]
[[ru:Рождение Венеры (картина Боттичелли)]]







[[simple:The Birth of Venus (Botticelli)]]
[[simple:The Birth of Venus (Botticelli)]]







[[sk:Zrodenie Venuše]]
[[sk:Zrodenie Venuše]]
[[th:กำเนิดวีนัส (บอตติเชลลี)]]
[[th:กำเนิดวีนัส (บอตติเชลลี)]]

Revisió del 11:01, 17 abr 2010

Infotaula d'obra artísticaEl naixement de Venus

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorSandro Botticelli
Sèriepintures mitològiques Modifica el valor a Wikidata
Creació1482-1486
Mètode de fabricacióTremp sobre tela
PeríodePrimer renaixement Modifica el valor a Wikidata
Gènerepintura mitològica i nu Modifica el valor a Wikidata
MovimentRenaixement i Primer renaixement Modifica el valor a Wikidata
Basat enVenus Púdica i naixement d'Afrodita Modifica el valor a Wikidata
Mida172,5 (Alçada) × 278,5 (Amplada) cm
Col·leccióGalleria degli Uffizi, Florència
Catalogació
Número d'inventari00158551 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

El naixement de Venus és un quadre del pintor italià Sandro Botticelli. Està realitzat en tremp sobre tela. Va ser pintat entre el 1482 i 1486, i actualment es troba a la Galleria degli Uffizi, de Florència.

Datació

Tradicionalment s'ha cregut que aquesta obra, com La primavera, va ser encarregada per Lorenzo di Pierfrancesco de Mèdici, nebot de Lorenzo de Mèdici, per adornar Villa di Castello a la campanya florentina. no sa de copiar i pegar La idea sorgeix de què va ser allà on les va contemplar Giorgio Vasari anys després. Estudis recents indiquen una altra cosa: la Primavera es va pintar per a la casa de Lorenzo a la ciutat de Florència i El naixement de Venus va ser un encàrrec d'una altra persona per a un lloc diferent. Per tant, no es coneix la data exacta de la seva composició, ni tampoc el comitent per al qual va ser executat. Actualment es considera que es va pintar entre 1482 i 1484, en qualsevol cas, després de l'estada romana de Botticelli.

Només està documentat que, per a l'any 1499, ambdues estaven instal·lades a Castello, llavors propietat d'aquesta branca secundària dels Médicis.[1]

Anàlisi del quadre

Segons explica la llegenda Venus, deessa de l'amor, va néixer dels genitals del déu Urà, tallat pel seu fill Cronos i després llançat al mar. El títol de l'obra no és, per tant, exacte, ja que el quadre no representa el moment del naixement de la deessa, sinó que mostra l'arribada de Venus, sobre una petxina, a la platja d'una de les illes que tradicionalment se li dediquen, com Xipre, Pafos o Citera. La deessa és empesa per la bufera dels déus alats, entre una pluja de flors.

A l'esquerra apareixen els primers dos personatges de l'obra. Un d'ells és Zèfir (Déu del vent de l'oest); al seu costat hi ha Cloris (que significa pàl·lid). És la nimfa de la brisa i esposa de Zèfir a qui els romans van anomenar Flora. També s'ha identificat amb Aura, deessa de la brisa. Zèfir i Cloris, fortament abraçats simbolitzen la unió de la matèria i l'esperit. Al seu voltant cauen roses, flors que segons la llegenda després es convertiran en éssers.

Detall de Venus

El centre de la composició l'ocupa la deessa Venus sobre una petxina que flota en un mar verdós. Té l'actitud d'una Venus púdica: una mà sobre el pit i una altra sobre el sexe. Cobreix amb els seus cabells llargs i rossos les seves parts íntimes, encara que la llarga cabellera, col·locada a l'entrecuix, acaba recordant el borrissol púbic, la representació del qual estava prohibida. El cabell és un ornament eminentment eròtic; Botticelli el pinta amb llargs arabescos que freguen l'anatomia de la deessa amb una delicada carícia. Amb el seu braç dret tracta delicadament i gairebé innocentment de tapar-se els seus pits.

La seva actitud curvilínia continua sent pròpia del gòtic. Ara bé, el contrapposto, amb tot el pes a la cama esquerra i el peu dret una mica endarrerit i lleugerament aixecat, es considera una actitud inspirada en les estàtues antigues en particular les de l'hel·lenisme. Es representa, tanmateix, el prototip de bellesa botticelliana semblant a la que apareix en La calúmnia d'Apel·les; es creu que en aquesta Venus va poder representar Simonetta Vespucci, glorificada en les Stanze de Poliziano, encara que la qüestió ha de quedar oberta. El rostre recorda el de les verges de Botticelli: molt jove, de boca tancada i ulls clars. La seva expressió malenconiosa és impròpia de l'Antiguitat, i associa més aviat a l'expressió d'una bondat d'arrelam cristià. La pell de Venus és de color marfil, un blanc amb una lleugera tonalitat groguenca i amb ocasionals matisos rosa. Aquesta tonalitat no recorda a la pell, no suggereix carn tèbia i flexible, sinó la superfície i la fermesa d'una estàtua.

Des dels temps de la Roma clàssica no s'havia tornat a representar aquesta deessa pagana nua i de tals dimensions: el nu femení, considerat pecaminós en l'art medieval cristià, es recupera en el Renaixement com a símbol d'immaterialisme. Aquesta Venus no representa l'amor carnal o el plaer sensual sinó que, amb la seva actitud i les seves faccions fines, s'apropa més a l'ideal d'intel·ligència pura o saber suprem. Venus substitueix la Verge, expressant una fascinació cap a la mitologia comuna a molts artistes del Renaixement.[2]

Una de les Hores o Nimfes que espera la deessa a la platja, per cobrir-la amb un mantell vermell amb motius florals, es creu que es tracta, específicament, de la Primavera, l'estació del renéixer. Porta un vestit florit: és blanc i està brodat de blauets. Un cinturó de roses envolta la seva cintura i al coll llueix una elegant garlanda de murta, planta sagrada de Venus i símbol de l'amor etern. Entre els seus peus floreix una anèmona blava.

El paisatge no rep especial interès pel pintor, la qual cosa és una característica de Botticelli, com ell mateix va reconèixer davant de Leonardo da Vinci. Els arbres formen part d'un petit bosc de tarongers en flor, això correspon al sagrat jardí de les Hespèrides en la mitologia grega. No obstant això, els tarongers, el mateix que el llorer, també present, poden entendre's com al·lusions a la família Médicis. Destaquen les robes, caracteritzades per tenir una gran marcació de plecs. Aquesta composició és d'estructura més rigorosa, plena de línies i de moviments harmònics.

Referències

  1. Smith, Webster: On the Original Location of the Primavera. [1]
  2. Guía visual de Italia, Aguilar, 1997. ISBN 84-03-59439-9