Emblema nacional de França

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEmblema nacional de França

Modifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusEmblema nacional Modifica el valor a Wikidata
Establert/
rehabilitat
1953 Modifica el valor a Wikidata
Altres detalls
EstatFrança Modifica el valor a Wikidata

L'emblema nacional de la República Francesa té l'origen en la Revolució de 1789 i n'és el símbol des del 1953. Com passa en altres països, l'emblema s'utilitza com un dels símbols de l'Estat, però aquest en concret no ha estat objecte d'una regulació legal específica. Apareix en documents oficials, en uniformes de la policia, a la façana de molts edificis públics (siguin estatals o municipals), als passaports o en monedes i medalles encunyades per la República Francesa, per citar-ne alguns exemples. Originalment el va adoptar el Ministeri d'Afers Estrangers el 1912 com a símbol per ser usat a les representacions diplomàtiques i consulars. El seu disseny, obra de l'escultor Jules-Clément Chaplain, incorpora elements recollits de la tradició grecollatina, com el feix romà i les branques de roure i llorer.

El 1953, les Nacions Unides van demanar a França que els proporcionés un exemplar del seu emblema nacional per tal d'exhibir-lo al costat dels dels altres estats membres a la sala de l'Assemblea General. Una comissió interministerial va encarregar a l'artista heràldic Robert Louis (1902-1965) que fes una versió de l'antic disseny de Chaplain. Ara bé, aquest fet no va significar l'adopció d'un escut oficial per part de la República.


Escut oficiós present en edificis públics com ara ajuntaments i prefectures

Tècnicament parlant, no es pot considerar un escut d'armes, ja que no respecta les regles heràldiques (potser perquè l'heràldica es veia com un art aristocràtic, associat a l'Antic Règim). Consisteix en un emblema apaïsat, acabat en un cap de lleó, que conté les inicials "RF" de "République Française" ('República Francesa'), una branca de roure que representa la permanència i la força de la Nació i una de llorer que simbolitza la glòria de la Pàtria i els herois que l'han defensada.

L'element central n'és el feix, que té l'origen en les cerimònies de l'antiga Roma: els magistrats (dictadors, cònsols i pretors) anaven precedits d'uns lictors. Aquests personatges portaven un feix de vares (fasces en llatí) que envoltaven una destral, les quals simbolitzaven el poder de l'Estat i l'autoritat dels seus magistrats. El símbol va ser incorporat durant la Revolució Francesa per representar el poder i l'autoritat de la República.

El setembre del 1999 el Govern francès va decidir adoptar un únic logotip identificador oficial per a les seves tasques de comunicació, que incorpora el lema republicà de Liberté · Égalité · Fraternité, els colors de la bandera i Marianne, la personificació de la República.

Escuts usats històricament[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Emblema nacional de França