Escut de Lituània

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEscut de Lituània

Modifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusEscut d'armes estatal Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perLituània i Gran Ducat de Lituània Modifica el valor a Wikidata
Establert/
rehabilitat
1r gener 1382 Modifica el valor a Wikidata
Càrregues
Cavaller i camper Modifica el valor a Wikidata
Altres detalls
EstatLituània Modifica el valor a Wikidata

L'escut de Lituània és el tradicional de gules, carregat amb un cavaller amb armadura damunt un cavall sallent, tot d'argent, empunyant una espasa també d'argent guarnida d'or i sostenint un escut d'atzur carregat amb una creu patriarcal d'or; el cavall va ensellat i guarnit d'atzur, amb els bollons i els estreps d'or. Aquesta figura és coneguda en lituà com a Vytis ('el Perseguidor'). És un dels escuts estatals més antics d'Europa[1] i un dels pocs derivats del segell personal d'un duc més que no de les armories d'una dinastia, com és el cas a la major part de països europeus.[1]

Aprovat el 4 de setembre de 1991, fou ratificat per referèndum, juntament amb la Constitució, el 1992 i substituïa el de l'RSS de Lituània, amb els símbols comunistes de la falç i el martell, l'estrella roja i el sol ixent, tot reprenent el senyal tradicional del Vytis, ja utilitzat per la República de Lituània prèviament a l'ocupació soviètica del 1940.

Història[modifica]

La figura del Vytis, anàleg al Pahónia belarús i al Pogoń polonès, apareix documentada per primer cop com a emblema estatal el 1366 al segell d'Algirdas, gran duc de Lituània. El cavaller era el motiu també de les monedes de l'època i apareix en un escut heràldic al final del segle xiv. Al segle xv esdevé l'escut del Gran Ducat de Lituània i de la seva part central, el Ducat de Vílnius; més endavant representarà Lituània en l'escut de la Confederació Polonesolituana i la governació de Vilna dins l'Imperi Rus. En recuperar la independència (1918-1920), Lituània va reprendre el seu senyal històric, si bé no es va arribar a tenir-ne una versió oficial; el disseny que en va fer Juozas Zikaras el 1925 fou introduït oficialment a les monedes de litas, el qual es va tornar a adoptar després del parèntesi soviètic com a base del disseny de l'escut actual.

Al començament, el cavaller anava en direcció contrària a l'actual, adreçat a la sinistra, i armat amb una llança, si bé des de la primera meitat del segle xv ja mira cap a la destra i duu l'espasa actual. Els esmalts actuals, un cavaller d'argent en camper de gules, també queden fixats en aquest mateix segle. La creu patriarcal de l'escut que sosté el cavaller apareix a partir de la conversió al cristianisme del gran duc Jogaila el 1386 i del seu casament amb Eduvigis de Polònia, princesa d'Hongria, que en les seves armes també presenta aquesta creu.

Altres escuts[modifica]

Recentment s'ha difós un escut gran, derivat de l'utilitzat pel President de la República,[2] en què el Vytis va timbrat amb una corona i aguantat per un griu i un unicorn, animals mitològics presents a l'heràldica lituana des del segle xvi.[3] Aquest escut porta també el símbol conegut com les Columnes dels Gedimínids, la dinastia històrica lituana, i una cinta amb el lema nacional en lituà: VIENYBĖ TEŽYDI ('Que floreixi la unitat'). Aquest escut és l'utilitzat pel Seimas, o Parlament nacional.[4]

Escuts usats històricament[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Rimša, Edmundas. Heraldry: past to present. Versus Aureus, 2005, p. 58. ISBN 9955-601-73-6.  (anglès)
  2. President de la República de Lituània (lituà) (anglès) (francès) (rus)
  3. Flags of the World – Bandera presidencial (anglès)
  4. Parlament de la República de Lituània Arxivat 2016-02-21 a Wayback Machine. (lituà) (anglès) (francès) (rus) (alemany)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escut de Lituània