Escut de Moldàvia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEscut de Moldàvia

Modifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusEscut d'armes estatal Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perMoldàvia Modifica el valor a Wikidata
Establert/
rehabilitat
13 juliol 1990 Modifica el valor a Wikidata
Càrregues
Àguila, creu llatina, lauràcies, ceptre, camper, aurochs (en) Tradueix, cinquefoil (en) Tradueix, fus, mitja lluna, estrella de vuit puntes i àguila Modifica el valor a Wikidata
Altres detalls
EstatMoldàvia Modifica el valor a Wikidata

L'escut de Moldàvia fou aprovat el 3 de novembre de 1990 arran de la independència de la nova República, subsegüent a la dissolució de la Unió Soviètica. Es tracta d'un escut estilitzat, una mica allunyat de les solucions heràldiques tradicionals, obra de l'artista plàstic Gheorghe Vrabie,[1] basat en les armes del Principat de Moldàvia.

Descripció[modifica]

És un escut truncat, de gules i atzur, sobre el qual ressalta un rencontre de bou, acompanyat al cap per una estrella de vuit puntes, a la destra per una rosa i a la sinistra per una lluna creixent, tot d'or.[2] L'escut és al pit d'una àguila d'or, becada i membrada de gules, símbol de l'origen llatí del poble moldau, que aguanta una creu ortodoxa d'or amb el bec, una branca d'olivera de sinople amb l'urpa de la destra i un ceptre d'or amb la de la sinistra, i presenta una gran semblança amb l'escut romanès, dins el qual figuren també les armes de Moldàvia al quarter superior dret.

L'escut apareix al centre de la bandera estatal.

Escuts històrics[modifica]

Va substituir l'escut de la República Socialista Soviètica de Moldàvia, adoptat el 10 de febrer de 1941, amb els elements típics del comunisme (l'estrella roja i la falç i el martell) juntament amb un sol ixent, emblema del futur de la nació moldava, i símbols agrícoles (blat, blat de moro, raïm, pomes). Duia una cinta vermella amb les inicials de la República en moldau escrit en alfabet ciríl·lic: PCCM (és a dir, Република Советикэ Сочиалистэ Молдовеняскэ, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească) i el lema de l'URSS, «Proletaris d'arreu del món, uniu-vos!», en moldau i rus.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escut de Moldàvia
  1. Pàgina oficial de la República de Moldàvia – Entrevista amb Gheorghe Vrabie Arxivat 2008-04-28 a Wayback Machine. (romanès)
  2. Andrei Brezianu, Vlad Spânu. Historical Dictionary of Moldova (en anglès). Scarecrow Press, 2007, p. 255. ISBN 9780810864467.