Endosoma

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Endosomes)
Jump to navigation Jump to search

L'endosoma és un orgànul de les cèl·lules animals delimitat per una única membrana, que transporta material que s'acaba d'incorporar per endocitosi mediat per un receptor en el domini extracelular que es localitza on s'inicia la invaginació. Quan s'hi introdueixen enzims hidrolítics, són transformats en lisosomes.

Existeixen dos tipus d'endosoma, depenent de la seva ubicació. Quan es produeix l'endocitosi, el material "ingerit" queda englobat dins d'una depressió endocítica (aquestes depressions solen ocupar aproximadament el 2% de la membrana plasmàtica). Aquest englobament rep el nom de vesícula endocítica, i més tard es fusiona amb l'endosoma primerenc, que té un pH lleugerament àcid i està ubicat a la perifèria de la cèl·lula.

Un cop dins l'endosoma primerenc, el material endocitat pot seguir dos camins:

  • Ser reciclat per mitjà d'endosomes de reciclatge (fragments de l'endosoma primerenc), i tornar al mateix domini de membrana o a un altre (un procés que rep el nom de transcitosi).
  • Continuar el camí vers l'endosoma tardà per ser degradat.

Si segueix el segon camí, l'endosoma primerenc, o fragments d'ell, els denominats endosomes de migració s'uniran amb l'endosoma tardà, que té una ubicació més central, a prop de l'aparell de Golgi, i que té un pH un xic més àcid que el de l'endosoma primerenc. Aquesta característica li permet facilitar la funció dels enzims hidrolítics que rep de l'aparell de Golgi, formant així els lisosomes, orgànuls especialitzats en degradació.