Enllaç (informàtica)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un enllaç, hiperenllaç o hipervincle és un element de referència o de navegació en un document que condueix a una altra secció del mateix document o a qualsevol altre recurs. Com a tal, és similar a una citació literària. Combinat amb una xarxa de dades i un protocol d'accés adient, un ordinador pot obtenir el recurs referenciat.

Els enllaços són part dels fonaments del World Wide Web (xarxa d'abast mundial) creat per Tim Berners-Lee però no es limiten al HTML o la xarxa. Els enllaços es poden utilitzar en pràcticament qualsevol mitjà de comunicació electrònic.

Formats d'enllaços[modifica]

Hi ha moltes maneres de donar forma i mostrar enllaços en una pàgina web. El que distingeix els diversos formats d'enllaços és la diversitat de formes per les quals es pot accedir a ells. A la majoria d'enllaços s'accedeix mitjançant la selecció del text (clicant) o d'una interfície o element gràfic (giny), com pot ser un botó.

Enllaç encastat[modifica]

És un vincle introduït dins un altre objecte com un hipertext o una àrea calenta. Les dues últimes paraules d'aquesta frase són un exemple de vincle encastat.

Àrea calenta[modifica]

Una àrea calenta (mapa d'imatge a HTML) és una àrea invisible de la pantalla que cobreix una etiqueta de text o una imatge gràfica. Si fem una descripció tècnica d'una àrea calenta, es correspondria amb una llista de coordenades sobre una àrea específica en una pantalla, la qual és creada per tal d'enllaçar àrees de la imatge per impossibilitar la connexió a través un espai negatiu al voltant de formes irregulars, o per permetre la connexió mitjançant àrees invisibles. Per exemple, a un mapa del món es podria donar que cada forma irregular d'un estat estiguera hiperconnectada per tal de tindre més informació sobre aquell estat. Una interfície d'àrea calenta invisible i separada permet l'intercanvi d'etiquetes dins de les àrees calentes connectades, sense l'encastament repetitiu d'enllaços en els diversos elements.

Enllaç inline[modifica]

Un enllàç dins d'un text ens ofereix la possibilitat de mostrar un contingut remot sense necessitat d'encastar-lo. Es pot accedir al contingut remot quan l'usuari selecciona l'enllaç o sense necessitat de fer-ho. Els enllaços inline poden mostrar parts específiques del contingut (per exemple, una vista preliminar a baixa resolució, seccions augmentades, text de descripció, etc.) i accedeixen a unes altres parts o al ple contingut quan és requerit, com en el cas del programari d'edició. Això permet als arxius de mides més petites una resposta més ràpida als canvis quan no és necessari consultar la totalitat del contingut enllaçat, com ara quan es vol redistribuir un format de pàgina, per posar un exemple.

Enllaç instantani[modifica]

Les dades d'enllaç instantani són enllaços recuperats d'una base de dades o de contenidors variables en un programa quan la funció de recuperació prové de la interacció de l'usuari (per exemple, un menú dinàmic des d'una agenda d'adreces) o d'un procés no interactiu.

Enllaç d'accés al maquinari[modifica]

Un enllaç que accedeix al maquinari és un enllaç que s'activa directament via un aparell (p. ex. teclat, micròfon, comandament a distància) sense la necessitat d'una interfície d'usuari gràfica.