Enllaç d'hidrogen

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Enllaç d'hidrogen entre molècules d'aigua

En química, un enllaç d'hidrogen (en bioquímica tradicionalment es diu pont d'hidrogen) és una interacció atractiva entre molècules. Tot i que és el tipus d'interacció molecular més important, és un tipus d'enllaç feble en comparació amb els enllaços covalent i iònic.

El tipus més comú d'enllaç d'hidrogen s'estableix entre un àtom d'hidrogen enllaçat a un heteroàtom electronegatiu, anomenat donador d'hidrogen (l'oxigen, nitrogen o fluor), i un segon àtom electronegatiu que actua com a acceptor. L'hidrogen que pren part en un pont d'hidrogen té càrrega positiva que interacciona electròstaticament amb els parells electrònics de l'acceptor. Tot i això, l'enllaç d'hidrogen no és només una interacció electroestàtica, i té força característiques associades habitualment a l'enllaç covalent. La fortalesa de l'enllaç d'hidrogen depèn sobretot dels àtoms donador i acceptor i del seu entorn químic.

L'exemple més conegut d'enllaç d'hidrogen és el que es dóna entre molècules d'aigua. L'oxigen de l'aigua està enllaçat amb dos hidrògens, i també té un parell electrònic no ocupat. D'aquesta manera, pot actuar com a donador i acceptor d'hidrogen al mateix temps. La xarxa d'enllaços d'hidrogen que es forma entre molècules d'aigua fa que l'aigua tingui propietats físico-químiques notables. L'enllaç d'hidrogen també s'utilitza extensivament en processos de reconeixement molecular, i determina en gran part l'estructura tridimensional de proteïnes i àcids nucleics.

Recentment s'han descrit altres tipus d'interaccions semblants a l'enllaç d'hidrogen clàssic. Per exemple, interaccions on hi intervenen hidrògens enllaçats amb àtoms poc electronegatius, com el carboni, o interaccions entre dos àtoms d'hidrogen.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Enllaç d'hidrogen Modifica l'enllaç a Wikidata