Gilbert Newton Lewis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Gilbert Newton Lewis (1875-1946) fou un químic i físic estatunidenc, que va ser professor de química a Harvard de 1899 fins a 1906, i a l'Institut de Tecnologia de Massachusetts des de 1907 a 1912.

Va establir una interpretació de l'enllaç covalent l'any 1916. Es distingia per les seves investigacions de l'activitat dels ions, la calor dels electrons, la distribució de l'energia calorífica, la producció de la calor i la preparació d'un isòtop pur. També va desenvolupar la teoria sobre l'estructura atòmica descrivint àtoms cúbics i tetraèdrics. Juntament amb Irving Langmuir va formular la teoria de la distribució electrònica en capes concèntriques. Va escriure Thermodynamics and the Free Energy of Chemical Substances (en col·laboració amb Merle Randall, 1923), Valence and the Structure of Atoms and Molecules (1923) i The Anatomy of Science (1926).

Lewis va ser el primer a preparar i estudiar, en estat pur, l'aigua pesada. És reconegut també pel seu treball sobre la teoria de les dissolucions i l'aplicació dels principis de la termodinàmica als problemes químics.