Física teòrica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La física intenta comprendre l'univers elaborant un model matemàtic i conceptual de la realitat que s'utilitza per a racionalitzar, explicar i predir els fenòmens de la naturalesa, plantejant una teoria física de la realitat. La física teòrica, també denominada física matemàtica o física fonamental, constitueix la branca de la física que, basant-se fortament en la matemàtica, elabora teories i models amb la finalitat d'explicar i comprendre fenòmens físics, aportant les eines necessàries no només per a l'anàlisi sinó per a la predicció del comportament dels sistemes físics. Encara que treballs anteriors poden considerar-se part d'aquesta disciplina, la física teòrica cobra especial força des de la formulació de la mecànica analítica (Joseph-Louis Lagrange, William Rowan Hamilton) i adquireix una rellevància de primera línia a partir de les revolucions quàntica i relativista de principis del segle XX (per exemple la bomba atòmica va ser una predicció de la física teòrica).

Mètode de la Física[modifica | modifica el codi]

Totes les ciències de la naturalesa posseeixen una característica comuna: són ciències experimentals, és a dir, els coneixements acumulats han estat obtingut mitjançant l'experimentació sistemàtica. Aquest procediment es denomina mètode científic experimental també conegut com a empíric-descriptiu.

No obstant això la física teòrica basa el seu progrés en l'ús de la matemàtica per a predir fenòmens que encara no han estat observats experimentalment així com uns altres que ens permeten conèixer l'univers en formes no accessibles experimentalment, sobre la base de principis bé demostrats experimentalment. Però la demostració final de tot coneixement en física és experimental i fins que no es demostra d'aquesta forma les prediccions de la teoria no es pot estar segur de la validesa d'una teoria o model. Un exemple està en els acceleradors de partícules en els quals se cerquen en moltes ocasions partícules previstes pel model de la física de partícules i freqüentment es troben unes altres no previstes inicialment i que fan canviar el model. Així mateix, les prediccions de la física teòrica han indicat sovint l'existència de partícules no descobertes i han proporcionat les tècniques adequades per a la seua recerca experimental, sent trobades de forma posterior a la seua predicció teòrica.

Alguns físics teòrics eminents[modifica | modifica el codi]

Entre atres molts, destaquem alguns Físics Teòrics famosos i rellevants

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Física teòrica Modifica l'enllaç a Wikidata