Escala mecànica

Una escala mecànica o elèctrica és un dispositiu de transport, que consisteix en una escala inclinada, amb esglaons que es mouen cap amunt o cap avall, mantenint la mateixa "geometria relativa" entre ells i també amb un passamà de cautchú, mentre es mouen respecte al que els envolta.[1][2] Es molt habitual el seu ús en centres comercials, grans edificis, aeroports, estacions de tren i metro, etc.[2]
Història[modifica]
Va ser inventada el 1897 per Jesse W. Reno, a Nova York, Estats Units.[3] Charles Seeberg va desenvolupar encara més les idees de Wheeler que, juntament amb la Otis Elevator Company, van usar les millors idees de Reno i de Seeberg. El resultat va ser la creació de l'escala mecànica moderna.
La primera escala mecànica permanent de Catalunya es va inaugurar el 1932 a l'estació d'Aragó del Gran Metro de Barcelona (actualment Passeig de Gràcia a la línia 3). La mateixa escala havia estat anteriorment en servei a l'Exposició Internacional de Barcelona el 1929. [1] L'empresa SEPU va obrir successivament entre 1934 i 1936 tres grans magatzems a Barcelona, Madrid i Saragossa dotats d'escales mecániques.

Característiques[modifica]
L'escala mecànica transporta les persones sense que s'hagin de moure, ja que els esglaons es mouen mecànicament. S'usen per transportar amb comoditat i ràpidament un gran nombre de persones entre els pisos d'un edifici, especialment en centres comercials, aeroports, intercanviadors de transport públic (metre, autobusos urbans), etc.
La direcció del moviment (cap amunt o cap avall) pot ser la mateixa permanentment o bé controlada per empleats d'acord amb l'horari del dia o controlada automàticament, és a dir, si una persona arribés a l'escala mecànica (aturada) pel pis de sota faria que l'escala es mogués cap amunt (i a l'inrevés). En aquest cas, el sistema està programat perquè el sentit de l'escala no pugui ser revertit mentre que una sèrie de sensors detecten que hi ha persones usant l'escala mecànica.
Les normes de seguretat actuals són molt rigoroses per tal d'evitar accidents en l'ús d'aquestes màquines. Per minimitzar la possibilitat de atrapaments, fonamentalment a la zona de passamans i en les sortides a l'exterior, els mecanismes de seguretat, en detectar presència de l'usuari, aturen de manera immediata el funcionament. També el disseny s'ha vist influït de manera progressiva per les mesures de seguretat i ja s'observen des de l'inici formes i mesures que evitin l'accessibilitat de les persones a zones de perill.
A Hong Kong es troba el tram d'escales mecàniques a l'aire lliure més llarg del món, té 800 metres de llarg i un ascens de 135 m Es va instal·lar el 1994 i 55.000 persones al dia l'utilitzen.Plantilla:Sinreferencias
El tram d'escales mecàniques més curt del món és al centre comercial Kawasaki More , al Japó. El llibre Guinness dels Records ho va certificar el 1989 amb una alçada en vertical de 834mm.[4]

Desenvolupaments Futurs[modifica]
Futurs desenvolupaments, com la cinta de dues velocitats, actualment en fase de proves, beneficiaran de forma notable a l'usuari reduint els temps de trasllat, sobretot a les grans superfícies o en aeroports on es necessiten grans desplaçaments per anar d'algunes zones a altres. Actualment hi ha almenys un model, el Turbo Track de ThyssenKrupp que desplacen de manera horitzontal persones amb velocitat de 2m/s, aconsegueixen temps record en distàncies de fins a un quilòmetre. Amb aquest ritme TurboTrack transporta al seu destí a gairebé 15.000 persones per hora. Hi ha una instal·lació en l'Aeroport de Toronto.
Cortesia a les escales[modifica]

La gran quantitat de persones que aflueixen a aquestes instal·lacions requereix una certa cortesia i civisme necessaris per al transport en llocs i recintes tancats. Hi ha una sèrie de normes no escrites sota les quals una persona que viatja en aquests mitjans ha d'observar:
- Cediu el pas a les persones que venen per darrere . Per això n'hi ha prou de col·locar-vos a la dreta (o a l'esquerra en alguns països anglosaxons) de l'escala i deixar espai per a altres persones. Amb aquesta acció es deixa un simple passadís mitjançant el qual es permet a les persones que tenen més urgència que puguin avançar, de la mateixa manera s'eviten aglomeracions a les escales que són font potencial de perill a causa de la formació de tumults quan hi ha un problema.
- No aturar-vos en els extrems de l'escala . Avanceu el més ràpid que us sigui possible tant en entrar com en sortir de l'escala mecànica, d'aquesta manera s'eviten aglomeracions de persones en els extrems. Cal tenir en compte que l'aturada d'una persona en l'extrem de la sortida és molt perillós, ja que altres persones van per darrere i es produeixen empentes innecessàriament.
- Camineu amb velocitat constant En avançar per l'escala mecànica, convé que ho feu de manera constant, evitant caminar ràpid en les fases inicials del tram i més lent (o aturar-se) en les finals. D'aquesta manera s'agilita el trànsit global de persones i no es produeixen aturades a l'entrada de l'escala mecànica.
- Mireu al darrere quan vulgueu avançar . Quan estigueu estàtics en el passamans i vulgueu moure-us, cal que mireu enrere per si ve algú. En aquest cas cal cedir-li el pas. D'aquesta manera s'agilita el trànsit global de l'escala mecànica.
- Per seguretat deixeu un esglaó darrere i un altre davant . Convé pensar en els casos de perill en què es produeixi un tumult que en la majoria de casos es pot evitar si hi ha més espai entre els viatgers.
- Eviteu caminar per una escala aturada (llevat que sigui de moviment automàtic) . Pot començar, el seu moviment inesperat podria causar serioses lesions amb les vores de les escales.
- Estigueu segurs del sentit de la marxa abans d'entrar a l'escala . Per això n'hi ha prou que us fixeu en les indicacions existents arran de terra, just abans d'entrar a l'escala. Apareixen sovint senyals de prohibit, o colors verds si és possible passar o vermells si no és possible.
Referències[modifica]
- ↑ Enrique Rovira-Beleta Cuyás. Llibre blanc de l'accessibilitat. Edicions UPC, 2003, p. 82–. ISBN 9788483017449 [Consulta: 4 juny 2011].
- ↑ 2,0 2,1 «escala mecànica». Gran Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 13 octubre 2022].
- ↑ Homer, Trevor. The Book Of Origins: The first of everything - from art to zoos (en anglès). Hachette UK, 2012. ISBN 1405516100.
- ↑ «World's Shortest Escalator - YouTube».
Vegeu també[modifica]
Enllaços externs[modifica]
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escala mecànica |
- «Vídeo a Youtube de Turbo Track de ThyssenKrupp» (en castellà).
- «ThyssenKrupp Elevadors» (en castellà).