Esmòquing

Un esmòquing o vestit de vetllada és un tipus de jaqueta, en principi masculina, de color fosc, generalment negra, i que té solapa i mànigues de seda. Pot ser recta o creuada. Es considera indumentària de cerimònia i de fet el concepte esmòquing es refereix també al codi vestimentari masculí consistent en aquesta jaqueta, llacet (o de vegades corbata, negra o fosca), camisa, generalment blanca, i pantalons negres, habitualment amb un rivet també de seda. És molt habitual també una armilla o una faixa de seda. Al segle XX també el poden portar les dones, sense llacet.[1]
Pel que fa a l'etiqueta, en teoria és equivalent al vestit de còctel femení (curt), i menys formal que el jaqué i que el frac, que exigeixen un vestit llarg o de gala a les dones.
Als Països Catalans no s'usa tant com a d'altres. Nogensmenys, és conegut principalment gràcies al cinema, ja que és el que porten els homes presents a la cerimònia de lliurament dels Oscar, als Estats Units, per exemple, o el que sol portar James Bond. També existeix una pel·lícula de Jackie Chan estrenada en 2002 i titulada precisament així: L'esmòquing (en anglès, The Tuxedo).
Etimologia[modifica]

El mot esmòquing és una mena de fals anglicisme o pseudoanglicisme amb tota probabilitat creat en la llengua francesa: el franglais smoking és de fet l'abreujament de l'anglè smoking jacket, una sort de jaqueta. El mot smoking no existeix a l'anglès amb el significat de l'esmòquing català i el smoking del francès, búlgar, txec, danès, holandès, alemany, grec, hongarès, italià, polonès, portuguès, rus, espanyol, suec, turc i altres idiomes europeus.[2] Els britànics utilitzen dinner jacket i els americans tuxedo (o la seva abreviació tux). L'adaptació de la grafia smoking al català (esmòquing) ha estat relativament recent.[3]
Color i material[modifica]
Les teles per a un esmòquing pot ser molt diversa: l'opció més tradicional és l'economia (llana llisa teixida en diagonal amb l'addició de mohair o seda),[4] les més modernes són de llana d'alta torsió. Lana és una excel·lent fibra natural, més suau que el mohair. La llana també pot tenir diferents característiques. Per exemple, una llana S130 serà més suau i tindrà més brillantor que una especificació de S100.[5] Una opció una mica extravagant com el vellut negre no està prohibida, però només per a una jaqueta. Els pantalons s'han de mantenir llis.
L'esmòquing clàssic sol ser de color negre.[6] Però un esmòquing color blau fosc, especialment amb un toc de blau mitjanit (midnight blue) no es veurà menys avantatjós. Sota il·luminació artificial, el color blau es veu més ric que el negre i això ho fa més impressionant.
Referències[modifica]
- ↑ Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.207. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 30 novembre 2014].
- ↑ Introducció a l'etimologia, pàg 46. Jordi Bruguera i Talleda, Institut d'Estudis Catalans, 2008. ISBN 9788492583126 (català)
- ↑ Espigoladures onomàstiques, pàg 25. Ramon Amigó Anglès, L'Abadia de Montserrat, 2005. ISBN 9788484157175 (català)
- ↑ «Suiting Fabrics: Top 10 Fabrics For Your Suit». fabricsight.com. [Consulta: 26 gener 2023].
- ↑ «How To Wear a Tuxedo in 2023: Lapels, Fabric, Colour, Accessories, and Cut». theartefact.com. [Consulta: 26 gener 2023].
- ↑ «Infographic: The Anatomy of the Classic Tuxedo». mytuxedocatalog.com. [Consulta: 26 gener 2023].
Vegeu també[modifica]
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esmòquing |