Vés al contingut

Kapingamarangi: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{infotaula geografia política|religio=Cristianisme}}
{{infotaula geografia política|religio=Cristianisme}}
'''Kapingamarangi''' és un [[atol]] dels [[Estats Federats de Micronèsia]]. Està situat al sud de l'arxipèlag de les [[illes Carolines]], a l'estat federat de [[Pohnpei]].
'''Kapingamarangi''' és un [[atol]] dels [[Estats Federats de Micronèsia]] dins la regió de la [[Micronèsia Espanyola]]. Està situat al sud de l'arxipèlag de les [[illes Carolines]], a l'estat federat de [[Pohnpei]].


==Geografia==
==Geografia==

Revisió del 18:03, 5 set 2020

Plantilla:Infotaula geografia políticaKapingamarangi
Imatge

Localització
Map
 1° 04′ N, 154° 47′ E / 1.07°N,154.78°E / 1.07; 154.78
EstatEstats Federats de Micronèsia

Estat federatPohnpei Modifica el valor a Wikidata
Població humana
ReligióCristianisme
Geografia
Superfície1,1 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat peroceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Kapingamarangi és un atol dels Estats Federats de Micronèsia dins la regió de la Micronèsia Espanyola. Està situat al sud de l'arxipèlag de les illes Carolines, a l'estat federat de Pohnpei.

Geografia

Kapingamarangi és un atol aïllat, situat a 304 km de Nukuoro i 644 km al sud de Pohnpei. L'atol té una forma de pera, amb els esculls que tanquen la llacuna deixant només un pas navegable. Consta de 33 illots situats a la part oriental. El més gran és Hare de 2 km d'allargada. La superfície total és d'1,1 km² i l'altitud màxima és de 3 m.

Només tres dels 33 illots són habitats. La població és aproximadament de 700 habitants. La principal activitat és la pesca. L'agricultura és de subsistència amb plantacions de taro, arbre del pa, bananes i cocos.

Cultura

Situat a mig camí entre les illes melanèsies de les Salomó i les illes micronèsies de les Carolines, la cultura tradicional de Kapingamarangi és polinèsia. Per això s'inclou en les illes perifèriques polinèsies. La població, anomenada Kapinga, prové de migracions prehistòriques de la Polinèsia occidental. La llengua de Kapingamarangi, relacionada amb la llengua de Nukuoro, és una llengua polinèsia de la branca de les llengües samoiques. En total hi ha uns 1.500 parlants natius repartits entre Kapingamarangi i Pohnpei.

Història

Kapingamarangi va ser descobert pels europeus el 1536 per l'espanyol Fernando de Grijalva que l'anomenà Coroa. Al segle xix va ser anomenat Greenwich pels anglesos i Constantine pels francesos.

L'any 1916 l'atol va patir una severa sequera. Els japonesos, autoritat colonial de l'època, van ordenar el trasllat de part de la població a l'illa de Pohnpei. Avui la comunitat Kapinga de Pohnpei és d'uns 700 habitants, els mateixos que viuen a l'atol. A pesar de la distància i les dificultats de comunicacions es mantenen els lligams culturals.

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina