Diferència entre revisions de la pàgina «Vézelay»

Salta a la navegació Salta a la cerca
2.852 octets eliminats ,  fa 8 anys
cap resum d'edició
m (Robot treu enllaç al propi article)
|web =
}}<!--Fi de la taula-->
'''Vézelay''' és un [[municipi]] [[França|francès]], situat al departament de [[Yonne]] i a la regió de [[Borgonya]]. L'any [[1999]] tenia 492 habitants. Té el seu origen en una [[abadia]] [[Orde de Sant Benet|benedictina]] que havia guardat les relíquies de [[santa Maria Magdalena]]. El conjunt monumental del puig i l'[[abadia de Vézelay]] van ser classificats l'any [[1979]] [[Patrimoni de la Humanitat]] de la [[UNESCO]]. Actualment només compta amb uns 500 habitants i forma part del [[Camí de Santiago]]. Dominant la vall de la [[Cure]], prop dels contraforts de [[Morvan]], el [[puig de Vézelay]] s'observa des de molt lluny com si sorgís dels camps plens de [[vinya]].
 
Té el seu origen en una [[abadia]] [[benedictí|benedictina]] que havia guardat les relíquies de [[Santa Maria Magdalena]]. El conjunt monumental del puig i l'[[abadia de Vézelay]] van ser classificats l'any [[1979]] [[Patrimoni de la Humanitat]] de la [[UNESCO]].
 
Actualment només compta amb uns 500 habitants i forma part del [[Camí de Santiago]]. Dominant la vall de la [[Cure]], prop dels contraforts de [[Morvan]], el [[puig de Vézelay]] s'observa des de molt lluny com si sorgís dels camps plens de [[vinya]].
 
== Història ==
Sobre el 858, va ser fundat un monestir de monges per [[Girart Rosselló]] en la ubicació actual del Sant Pare, en un casal envoltat de grans propietats. Els territoris on es trobaven aquestes cases rebien el nom de [[Vezeliacus]], que després es converteixen en [[Vizeliac]] i posteriorment en '''[[Vézelay''']].
 
L’anyL'any 873, després que l'abadia va ser saquejada pels víkings que remuntaren el [[Sena]], l’el [[Yonne]] i el [[Cure]], va ser traslladada al turó actual i es van subtituirsubstituir les monges per monjos benedictins procedents d’de la [[ciutat d'Autun]]. La nova posició del monestir va atreure moltes famílies a gaudir de la protecció dels murs de la nova instal ·lació. L’esglésiaL'església fou dedicada a la Mare de Déu i als Apòstols Sant Pere i Sant Pau. El seu estatus era molt especial, ja que estava afiliada a l'[[orde de Cluny]] per la qual cosa gaudí fins el 1744 d’unad'una exempció, mitjançant una taxa anual d'una lliura de plata que pagava a la Santa Seu, se li permetia no reconèixer ni el cap de l'ordre, ni bisbe diocesà, ni príncep, ni senyor algun. Formant una espècie de república teocràtica, separada de la monarquia carolíngia primer, i després el feudalisme francès, i no conservant ni amb una ni amb l’altrel'altre cap mena vincle, ni cap carta de subordinació. Eudes, sobre el 897, en fou el primer abat, del que se’nse'n té constància en documents.
 
Alguns autors sostenen la teoria que les relíquies de [[Maria Magdalena]] foren portades a Vézelay l’anyl'any 882 per Badilon, un monjo de Saint-Maximin-la-Sainte-Baume.
 
Triat en 1037, l’abatl'abat Geoffroy reforma de l'abadia i convenç als seus contemporanis que l'abadia té les restes de Maria Magdalena rebent així nombroses peregrinacions, ofrenes i donacions. Aquest gran desenvolupament feu que el poble es convertís en una petita ciutat. A partir d'aquí, neix entre els monjos un esperit d'independència que fa enfortir un cert despotisme monàstic, que aviat es va manifestar en rebel•lions sagnants i lluites persistents. Es necessitarà una butlla papal perquè Magdalena esdevingui oficialment en la patrona de l'abadia (1050). Tal prosperitat va atreure a Cluny, qui va sotmetre Vézelay i li va imposar l'abat cluniacenc Artaud.
 
1096.- [[Godefroy de Bouillon]] comença la [[Creuades|primera creuadacroada]]; es decideix la construcció de la abadia.
 
1104.- Consagració de la abadia
 
1146.- [[Bernat de ClaravalClaravall]] predica la [[Creuades |segona creuadacroada]], el rei [[Lluís VII de França]] pren la creu alhora que altres barons.
 
1190.- [[Felip II de França|Felip August]] yi [[Ricard I d’Anglaterra|Ricard Cor de Lleó]], peregrinen a Vézelay abans de partir cap a la [[Creuades |tercera creuadacroada]].
 
1225.- S’acabaS'acaba la construcció de l’abadial'abadia
 
9 de setembre de 1279.- Les relíquies de [[Maria Magdalena]] son descobertes, oficialment a Saint Maximim. Comença el declivi de Vézelay.
 
== Monuments i llocs turístics ==
=== Edificis i llocs públics d’interèsd'interès ===
* El turó i l'la [[Basilica de Vézelay|Abadia de Vézelay]] estan classificats per la l'[[Unesco]] com a [[Patrimoni de la Humanitat]] des del 1979. Inclosa dins la ruta del [[Camí de Santiago]], els pelegrins, de març a octubre, encara hi passen.
 
* Museu de l’Oeuvrel'Oeuvre Viollet-le-Duc, situat al costat de la basílica.
* El turó i l'[[Abadia de Vézelay]] estan classificats per la [[Unesco]] com a [[Patrimoni de la Humanitat]] des del 1979. Inclosa dins la ruta del [[Camí de Santiago]], els pelegrins, de març a octubre, encara hi passen.
* Casa de Romain Rolland, el museu Christian (e Ivonne) Zervos, creadors dels Cuaderns d’Artd'Art.
* Museu de l’Oeuvre Viollet-le-Duc, situat al costat de la basílica.
* Casa de Romain Rolland, el museu Christian (e Ivonne) Zervos, creadors dels Cuaderns d’Art.
 
=== Edificis religiosos ===
Vézelay tenia antigament tres Esglésiesesglésies:
 
* La [[AbadiaBasílica de Vézelay|'''basílica de Santa Maria Magdalena de Vézelay''']], obra mestra de la arquitectura romànica del [[segle XII]], reconstruïda per Eugène Viollet-le-Duc el 1840; la basílica posee una nau romànica acabada el 1140 sota las ordres de l’abatl'abat Ponç de Montboissier. Davant de la nau s’his'hi troba el nàrtex (v. 1145-150), rematat per capitells historiats. El nàrtex és particularment cèlebre pel seu timpà. Un creuer y un cor gòtics (v. 1185 -1190) s’his'hi construïren per ordre de l’abatl'abat [[Girard d’Arcyd'Arcy]] després de l’enfonsamentl'enfonsament del cor original. L’esglésiaL'església figura en la primera llista dels monuments històrics de 1840.
Vézelay tenia antigament tres Esglésies:
 
* La antiga '''església de [[Saint-Étienne'''<ref>Referència: [http://www.culture.gouv.fr/public/mistral/merimee_fr?ACTION=RETROUVER&FIELD_1=cmer1&VALUE_1=v%e9zelay&FIELD_2=cmer4&VALUE_2=Eglise%20&FIELD_3=cmer5&VALUE_3=&FIELD_4=AUTR&VALUE_4=&FIELD_5=cmer2&VALUE_5=&FIELD_6=titre&VALUE_6=&FIELD_7=date%20protection&VALUE_7=&FIELD_8=DOSURLP&VALUE_8=%20&NUMBER=2&GRP=0&REQ=%28%28v%e9zelay%29%20%3aLOCA%2cPLOC%2cINSEE%20%20ET%20%20%28%28Eglise%29%20%3aDENO%2cPARN%2cREMA%2cACTU%2cPDEN%2cMHPP%20%29%29&USRNAME=nobody&USRPWD=4%24%2534P&SPEC=9&SYN=1&IMLY=&MAX1=1&MAX2=100&MAX3=100&DOM=Tous fitxa] (en francès) de la [[base Mérimée]].</ref>, situada en els números: 2,4,6 del carrer de Saint-Etienne, prop de la porta de Barle. Aquesta església data de principis del [[segle XII]]. La parròquia de Saint-Etienne fou suprimida, per decret, l’anyl'any 1791. A partir de 1794 l’esglésial'església es convirtí en un mercat de gra, després, el 1797 fou venuda. Malgrat haver sofert diverses transformacions (en el siglo XVII es retallaren un o dos trams de la construcció original, després de la [[Revolució francesa]] fou enderrocat el campanar quadrat coronat per una teulada de punxa; els contraforts es rebaixaren deixant-los a nivell dels murs; es feren noves obertures, etc), així i tot encara conserva un porxo obert amb voltes canó pròpies de l’arquitectural'arquitectura romànica.<br />{{Coord|47|27|48.4|N|3|44|33.4|E|type:landmark_region:FR_scale:5000|name=église Saint-Étienne}}.
* La [[Abadia de Vézelay|'''basílica de Santa Maria Magdalena de Vézelay''']], obra mestra de la arquitectura romànica del [[segle XII]], reconstruïda per Eugène Viollet-le-Duc el 1840; la basílica posee una nau romànica acabada el 1140 sota las ordres de l’abat Ponç de Montboissier. Davant de la nau s’hi troba el nàrtex (v. 1145-150), rematat per capitells historiats. El nàrtex és particularment cèlebre pel seu timpà. Un creuer y un cor gòtics (v. 1185 -1190) s’hi construïren per ordre de l’abat [[Girard d’Arcy]] després de l’enfonsament del cor original. L’església figura en la primera llista dels monuments històrics de 1840.
 
* La L'antiga '''església de San'''Sant Pere''', situada a la plaça Borot, fou fundada el 1152. La seva història està poc documentada: se sap que la volta s’enfonsàs'enfonsà el 26 de febrero de 1152, yi que la gran campana (fosa el 1633) fou substituïda per un rellotge que es va col•locar a la torre el 1688. Entre el 1793 i el 1794 l’esglésial'església fou enderrocada, a excepció de la torre del rellotge que es va conservar per raons d’utilitatd'utilitat pública. El campanar sembla ser que és del [[segle XVII]] i presenta una inscripció en la que se indica que fou restaurat el 1841. L’esglésiaL'església de Sant Pere no ha estat restaurada.
* La antiga '''església de Saint-Étienne'''<ref>Referència: [http://www.culture.gouv.fr/public/mistral/merimee_fr?ACTION=RETROUVER&FIELD_1=cmer1&VALUE_1=v%e9zelay&FIELD_2=cmer4&VALUE_2=Eglise%20&FIELD_3=cmer5&VALUE_3=&FIELD_4=AUTR&VALUE_4=&FIELD_5=cmer2&VALUE_5=&FIELD_6=titre&VALUE_6=&FIELD_7=date%20protection&VALUE_7=&FIELD_8=DOSURLP&VALUE_8=%20&NUMBER=2&GRP=0&REQ=%28%28v%e9zelay%29%20%3aLOCA%2cPLOC%2cINSEE%20%20ET%20%20%28%28Eglise%29%20%3aDENO%2cPARN%2cREMA%2cACTU%2cPDEN%2cMHPP%20%29%29&USRNAME=nobody&USRPWD=4%24%2534P&SPEC=9&SYN=1&IMLY=&MAX1=1&MAX2=100&MAX3=100&DOM=Tous fitxa] (en francès) de la [[base Mérimée]].</ref>, situada en els números: 2,4,6 del carrer de Saint-Etienne, prop de la porta de Barle. Aquesta església data de principis del [[segle XII]]. La parròquia de Saint-Etienne fou suprimida, per decret, l’any 1791. A partir de 1794 l’església es convirtí en un mercat de gra, després, el 1797 fou venuda. Malgrat haver sofert diverses transformacions (en el siglo XVII es retallaren un o dos trams de la construcció original, després de la [[Revolució francesa]] fou enderrocat el campanar quadrat coronat per una teulada de punxa; els contraforts es rebaixaren deixant-los a nivell dels murs; es feren noves obertures, etc), així i tot encara conserva un porxo obert amb voltes canó pròpies de l’arquitectura romànica.<br />{{Coord|47|27|48.4|N|3|44|33.4|E|type:landmark_region:FR_scale:5000|name=église Saint-Étienne}}.
 
== Referències ==
* La antiga '''església de San Pere''', situada a la plaça Borot, fou fundada el 1152. La seva història està poc documentada: se sap que la volta s’enfonsà el 26 de febrero de 1152, y que la gran campana (fosa el 1633) fou substituïda per un rellotge que es va col•locar a la torre el 1688. Entre el 1793 i el 1794 l’església fou enderrocada, a excepció de la torre del rellotge que es va conservar per raons d’utilitat pública. El campanar sembla ser que és del [[segle XVII]] i presenta una inscripció en la que se indica que fou restaurat el 1841. L’església de Sant Pere no ha estat restaurada.
<references />
 
* '''La Cordelle'''<ref>[http://catholique-sens-auxerre.cef.fr/lacordelle/ web oficial dels franciscans de la Cordelle]</ref>: situada al flanc nord del turó (a l'esquerra de la basílica), a mig camí en direcció a la vila de Asquins, hi ha la capella de la Santa Creu anomenada, avui, "La Cordelle", va ser construïda en 1146, després de la predicació, per Sant Bernat, de la segona croada. És un lloc històric per a aquells que estimen l'art, el silenci i la santedat. Els primers franciscans van venir d'Itàlia el 1217 i van sol·licitar permís per construir el convent que encara està en actiu.
 
=== Museus ===
* '''Museu de l'Œuvre''' [[Eugène Viollet-le-Duc|Viollet-le-Duc]], al costat de la Basílica. Antic dormitori dels monjos, a la “Place du Cloitre”. Presentació del projecte de restauració de la basílica.
* '''Museu Zervos''', situat a la casa que [[Romain Rolland]] habità entre el 1937 i el 1944, presenta la col•lecció d’obres d’art recopilada per [[Christian Zervos]], qui va ser l’editor dels Cuaderns d’Art de 1926 a 1960.
* '''Casa Jules Roy''', dins el “Clos” del Convent última llar de l'escriptor, adquirida pel Consell General de l’Yonne, es tracta d'una casa d'escriptors, un lloc de cultura i de memòria.
* '''Museu de la Pedra''', al poble de Goulotte, col lecció de geologia, mineralogia i paleontologia.
 
== Personatges cèlebres ==
 
* [[Théodore de Bèze]], deixeble de [[Joan Calví]], va néixer el 1519 (carrer de Saint-Etienne, 55).
* [[Romain Rolland]], va morir el 30 de desembre de 1944 (carrer de Saint-Etienne, 18).
* [[Jules Roy]], hi va morir el 15 juny 2000.
* [[Georges Bataille]], va viure a Vézelay molts anys, hi va ser inhumat el 1962 (plaça del Grand Puits. 3).
* [[Désiré-Émile Inghelbrecht]], compositor, director d'orquestra i fundador de [[ORTF]], hi va tenir una casa de camp entre 1923 i 1963 (carrer Saint-Etienne, 45).
* [[Max-Pol Fouchet]], hi va morir el 22 d'agost de 1980.
* [[Maurice Clavel]], en els últims anys de la seva vida es va instal•lar a Vézelay fins va a la seva mort.
 
 
== Referències ==
{{Commons|Vézelay}}
{{referències}}
 
{{ORDENA:Vezelay}}
225.709

modificacions

Menú de navegació