Marian Rejewski: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Suprimida Categoria:Criptografia; Afegida Categoria:Criptògrafs usant HotCat
m r2.7.2) (Robot afegeix: jbo:mari'an.re'iefskis
Línia 45: Línia 45:
[[it:Marian Rejewski]]
[[it:Marian Rejewski]]
[[ja:マリアン・レイェフスキ]]
[[ja:マリアン・レイェフスキ]]
[[jbo:mari'an.re'iefskis]]
[[lv:Marians Rejevskis]]
[[lv:Marians Rejevskis]]
[[nl:Marian Rejewski]]
[[nl:Marian Rejewski]]

Revisió del 10:35, 2 nov 2012

Marian Rejewski (probablement el 1932), l'any en què va solucionar la màquina Enigma).
Cortesia de Janina Sylwestrzak, la filla de Rejewski .

Marian Adam Rejewski (Plantilla:Àudio-IPA, (16 d'agost de 1905 - 13 de febrer de 1980) fou un matemàtic i criptògraf polonès que, el 1932, va solucionar la màquina Enigma, el dispositiu de xifrat principal usat per Alemanya a la Segona Guerra Mundial. L'èxit de Rejewski i els seus companys van impulsar a Anglaterra a llegir els missatges de Enigma, i la intel·ligència així guanyada, anomenada codi "ultra", va contribuir, potser decisivament, a la derrota de l'Alemanya nazi (Nota 1 ).

Mentre estudiava matemàtiques a la Universitat Poznań, Rejewski havia atès un curs secret de criptologia conduït per la Oficina de Xifrat del Estat Major, amb la qual es unir a temps complet en 1932. L'Oficina havia arribat poc èxit llegint la Enigma, ia finals del 1932 va designar a Rejewski per treballar en el problema. Després de només algunes setmanes, ell va deduir el cablejat intern secret del Enigma. Rejewski i dos col·legues matemàtics llavors van desenvolupar una varietat de tècniques per al desxiframent regular dels missatges del Enigma. Les contribucions de Rejewski inclouen la idea del "catàleg de targetes", derivat del seu "ciclómetre", i la "bomba".

Cinc setmanes abans de la invasió alemanya de Polònia el 1939, Rejewski i els seus companys van presentar els seus resultats sobre el desxifrat del Enigma als representants de la intel·ligència francesa i britànica. Poc després de l'esclat de la guerra, els criptòlegs polonesos van ser evacuats a França, on van continuar el seu treball amb la col·laboració de Anglaterra i França. Després de la caiguda de França el juny de 1940, una altra vegada van ser obligardos a evacuar, però en un lapse de mesos van tornar a treballar encoberts a França de Vichy. Després que, el novembre de 1942, el país fos completament ocupat per Alemanya, Rejewski i el seu company matemàtic Henryk Zygalski van fugir, via Espanya, Portugal i Gibraltar, a Gran Bretanya. Allà van treballar en una unitat de l'exèrcit polonès, solucionant xifrats alemanys de baix nivell. El 1946 Rejewski retornar amb la seva família a Polònia i va treballar com a comptable, romanent en silenci pel que fa al seu treball Criptològic fins 1967.

Notes

  1. L'exactitud de la contribució de Ultra a la victòria dels Aliats és discutida. S'assumeix que Ultra va escurçar la guerra, el comandant suprem dels aliats Dwight D. Eisenhower va trucar a Ultra "decisiva" per a la victòria dels aliats.[1] Per a més detalls, veure l'article: Ultra's strategic Consequences (en anglès)
  1. Brzezinski, 2005, pp. 18

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Marian Rejewski

Plantilla:Destacat Plantilla:Destacat