Pissarra (tauler): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (-{{2L}} +{{2L|data=febrer de 2013}})
m Robot afegint {{Commonscat|Blackboards}} a partir de ja:黒板
Línia 17: Línia 17:
== Nota ==
== Nota ==
<references/>
<references/>

{{Commonscat|Blackboards}}


[[Categoria:Material escolar]]
[[Categoria:Material escolar]]

Revisió del 20:41, 6 març 2013

Pissarra en una aula

Una pissarra de paret o pissarra escolar és una superfície d'escriptura reutilitzable en la qual el text o figures es realitzen amb guix o un altre tipus de retoladors esborrables. Les pissarres es fabricaven originalment de fulles llises, fines de pedra grisa negra o fosca de pissarra.

Una pissarra pot ser simplement un tros de tauler pintat amb pintura fosca mat (generalment verd fosc o negre). És generalment així verd fosc ja que és un color menys dur als ulls que el negre. Una variació moderna consisteix en un full del plàstic en espiral desplegada a través de dos corrons paral·lels, que es poden enrotllar per crear un espai addicional d'escriptura mentre que es guarda el que s'ha escrit.

Pissarra de paret - universitat d'Helsinki

Les pissarres s'utilitzen comunament en ensenyament. Les marques de guix es poden netejar ràpidament i esborrar fàcilment amb un drap humit, o un esborrador especial de pissarra consistent en un bloc de fusta cobert per un coixí de feltre. Per contra, les marques de guix mullada fetes en alguns tipus de pissarra pot ser difícil de treure.

Esborrador

Les barres de "guix tractada" es fan especialment per a l'ús amb les pissarres, en blanc les més comunes, però també en diversos colors. Aquests no es fan realment de roca de guix, sinó de guix.

Les pissarres tenen alguns desavantatges: produeixen una certa quantitat de pols depenent de la qualitat del guix utilitzada. Algunes persones troben això incòmode o poden ser al·lèrgiques a ella i s'ha produït especulació sobre la possible relació entre la pols del guix i els problemes respiratoris. No obstant això, altres mètodes per exhibir informació són més costosos i tenen les seves pròpies desavantatges. Aquestes desavantatges han conduït a l'adopció extensa de la pissarra blanca, que utilitza retoladors de tinta que no produeixen cap pols.

Dibuix escolar sobre una pissarra

En l'actualitat s'estan instal·lant les Pissarres Digitals Interactives, que permeten fer anotacions manuscrites sobre qualsevol imatge projectada d'ordinador, així com guardar les imatges compostes i controlar l'ordinador des de la pròpia Pissarra interactiva. En aquest cas el sistema es compon, normalment, per un ordinador, un vídeo-projector i la pròpia Pissarra Interactiva. Les seves possibilitats didàctiques són enormes i es maneja amb gran facilitat encara que no es tinguin coneixements d'informàtica.

Vegeu també

Nota


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pissarra