Pissarra (tauleta)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Llosarda de Luca Pacioli, segle XV (Nàpols)

Una pissarra (castellanisme) o taulassa, tauler, tauló o llosarda és una peça de material pla i rígid de al voltant de 9 x 12 cm, que s'utilitza per escriure com un mitjà d'enregistrament de gravats o signes.

Nena amb taulassa

Encara que ja s'utilitzaven durant l'edat mitjana i pot ser fins i tot abans (vegeu el quadre de Luca Paccioli), al segle XIX es va popularitzar l'ús de pissarra per a fer tauletes per escriure, ja que és més durable que el paper i la pissarra era barata en un moment en què el paper era car. Estaven fetes de lloses primes de pissarra, generalment de tres polzades per cinc (al voltant de 9 x 12 cm) i s'utilitzaven per permetre als nens de fer pràctiques d'escriptura, encara que també eren emprades per part dels adults en els seus llocs de treball.

Per a poder escriure sobre les pissarres es fa servir un pissarrí. Es tracta d'una vareta de pissarra tova d'esteatita, o d'argila premsada, que deixa una línia blanca prima a la pissarra. També es pot utilitzar un guix. Tant en un cas com en l'altre l'escriptura es pot netejar després amb un drap suau humit.

Ús actual[modifica]

Les pissarres, encara que no siguin de pedra, encara s'utilitzen:

Llosarda amb una esponja (1950)


Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]