Fertilitat: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: culturals (las prescripcions > culturals (les prescripcions
m Elimino camp perque l\'agafi de Wikidata al ser igual.
Línia 7: Línia 7:
==Vegeu també==
==Vegeu també==
*[[Venus prehistòrica]]
*[[Venus prehistòrica]]
{{commonscat}}
{{Commonscat|fertility}}


[[Categoria:Reproducció]]
[[Categoria:Reproducció]]

Revisió del 21:00, 17 des 2014

La Venus de Willendorf era un símbol de fertilitat

La fertilitat és la capacitat d'un animal, planta o terreny de produir o sustentar una progènie nombrosa. En els animals, inclosos els homes, és el resultat de la interacció de nombrosos factors, tant biològics (l'edat, l'estat de salut, el funcionament del sistema endocrí) com culturals (les prescripcions respecte al sexe i el matrimoni, la divisió sexual del treball, el tipus i ritme d'ocupació) que la fan variar espectacularment entre situacions diferents. En horticultura, és una mesura de la riquesa nutricional del terra.

La fertilitat humana ha estat històricament una qüestió culturalment significativa. En ser els fills una font crucial de mà d'obra en societats agràries o de economia de subsistència, la capacitat d'oferir al nucli familiar una prole nombrosa era un tret molt valorat en les dones, i en moltes tradicions el marit estava autoritzat a anul·lar el matrimoni amb una esposa infèrtil. La infertilitat masculina, de freqüència similar, va romandre molt temps desconeguda, atribuint-se només a les dones la responsabilitat de la reproducció, com a part del règim patriarcal d'Occident.

En sociologia, la fecunditat,generalment es mesura mesurada com el nombre de fills per dona, s'utilitza com a indicador fiable per al creixement vegetatiu de la població.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fertilitat