Multiplexació: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
m Corregit: Hi han moltes > Hi ha moltes
Línia 1: Línia 1:
En [[telecomunicacions]] la '''multiplexació''' és la combinació de dos o més canals d'informació en un sol medi de transmissió fent servir un dispositiu anomenat [[multiplexor]]. El procés invers es coneix com [[demultiplexació]]. Hi han moltes formes de multiplexació segons el sistema de comunicació, les més emprades són la multiplexació per divisió en temps o [[TDMA]] (''Time division multiple access''), la multiplexació per divisió en freqüència o [[FDMA]] (''Frequency-division multiple access'') i la multiplexació per divisió en codi o [[CDMA]] (''Code division multiple access''). En '''[[informàtica]]''', la multiplexació es refereix al mateix concepte si es tracta de busos que s'hagin de compartir entre diversos dispositius (discos, memòria, etc.). Un altre tipus de multiplexació en informàtica és la de la [[CPU]], en la que a un procés li és assignat un quantum de temps durant el qual pot executar les seves instruccions abans de cedir el lloc a un altre procés que estigui esperant en la cua de processos. També en '''informàtica''', s'anomena multiplexar a combinar en un mateix arxiu contenidor, diverses pistes de dos arxius, com per exemple [[àudio]] i [[vídeo]].
En [[telecomunicacions]] la '''multiplexació''' és la combinació de dos o més canals d'informació en un sol medi de transmissió fent servir un dispositiu anomenat [[multiplexor]]. El procés invers es coneix com [[demultiplexació]]. Hi ha moltes formes de multiplexació segons el sistema de comunicació, les més emprades són la multiplexació per divisió en temps o [[TDMA]] (''Time division multiple access''), la multiplexació per divisió en freqüència o [[FDMA]] (''Frequency-division multiple access'') i la multiplexació per divisió en codi o [[CDMA]] (''Code division multiple access''). En '''[[informàtica]]''', la multiplexació es refereix al mateix concepte si es tracta de busos que s'hagin de compartir entre diversos dispositius (discos, memòria, etc.). Un altre tipus de multiplexació en informàtica és la de la [[CPU]], en la que a un procés li és assignat un quantum de temps durant el qual pot executar les seves instruccions abans de cedir el lloc a un altre procés que estigui esperant en la cua de processos. També en '''informàtica''', s'anomena multiplexar a combinar en un mateix arxiu contenidor, diverses pistes de dos arxius, com per exemple [[àudio]] i [[vídeo]].


==Multiplexació en els protocols de la capa de transport en el Model OSI==
==Multiplexació en els protocols de la capa de transport en el Model OSI==

Revisió del 23:36, 27 feb 2016

En telecomunicacions la multiplexació és la combinació de dos o més canals d'informació en un sol medi de transmissió fent servir un dispositiu anomenat multiplexor. El procés invers es coneix com demultiplexació. Hi ha moltes formes de multiplexació segons el sistema de comunicació, les més emprades són la multiplexació per divisió en temps o TDMA (Time division multiple access), la multiplexació per divisió en freqüència o FDMA (Frequency-division multiple access) i la multiplexació per divisió en codi o CDMA (Code division multiple access). En informàtica, la multiplexació es refereix al mateix concepte si es tracta de busos que s'hagin de compartir entre diversos dispositius (discos, memòria, etc.). Un altre tipus de multiplexació en informàtica és la de la CPU, en la que a un procés li és assignat un quantum de temps durant el qual pot executar les seves instruccions abans de cedir el lloc a un altre procés que estigui esperant en la cua de processos. També en informàtica, s'anomena multiplexar a combinar en un mateix arxiu contenidor, diverses pistes de dos arxius, com per exemple àudio i vídeo.

Multiplexació en els protocols de la capa de transport en el Model OSI

Multiplexar un paquet de dades, significa prendre les dades de la capa d'aplicació, etiquetar-les amb un nombre de port (TCP o UDP) que identifica a l'aplicació emissora, i enviar aquest paquet a la capa de xarxa.

Articles relacionats

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Multiplexació