Erable: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Correcció: símbol d'apòstrof
m Corregit: - sud. Aqui, + sud. Aquí,
Línia 16: Línia 16:
| range_map_caption = Distribució
| range_map_caption = Distribució
}}
}}
L''''erable''' (''Acer platanoides'') és un arbre de la família de les ''[[Sapindaceae]]''. És una [[espècie]] vegetal autòctona de l'àrea compresa entre [[França]] i [[Rússia]], i entre el sud d'[[Escandinàvia]] i el nord de l'[[Iran]]. El seu lloc d'origen és el Nord i Centre Europa i d'algunes zones muntanyoses del sud. Aqui, als Països Catalans, el podem trobar de forma silvestre en alguns punts del Pirineu.
L''''erable''' (''Acer platanoides'') és un arbre de la família de les ''[[Sapindaceae]]''. És una [[espècie]] vegetal autòctona de l'àrea compresa entre [[França]] i [[Rússia]], i entre el sud d'[[Escandinàvia]] i el nord de l'[[Iran]]. El seu lloc d'origen és el Nord i Centre Europa i d'algunes zones muntanyoses del sud. Aquí, als Països Catalans, el podem trobar de forma silvestre en alguns punts del Pirineu.


== Descripció ==
== Descripció ==

Revisió del 00:23, 27 maig 2016

Infotaula d'ésser viuErable
Acer platanoides Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font defusta d'auró, acerina, planta comestible i Norway maple (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitsàmara Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN193853 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSapindales
FamíliaSapindaceae
GènereAcer
EspècieAcer platanoides Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

L'erable (Acer platanoides) és un arbre de la família de les Sapindaceae. És una espècie vegetal autòctona de l'àrea compresa entre França i Rússia, i entre el sud d'Escandinàvia i el nord de l'Iran. El seu lloc d'origen és el Nord i Centre Europa i d'algunes zones muntanyoses del sud. Aquí, als Països Catalans, el podem trobar de forma silvestre en alguns punts del Pirineu.

Descripció

És un arbre caducifoli, polígam-dioic, de port alt, arribant fins als 25 cm d'alçada. Fa una capçada arrodonida o ovalada i l'escorça del tronc és més aviat de color marró bru i fissurada. Les fulles presenten un pecíol llarg i de color vermellós, són palmatilobades i el marge és recorregut per dents espaiades i acuminades. Les fulles són verdes per ambdues cares i manquen de pilositat (glabres). Normalment, les flors són unisexuals i es presenten en raïms curts i pènduls. Els fruits són dues sàmares divergents que maduren a finals d'estiu i es dispersen pel vent a la tardor[1]

Taxonomia

Acer platanoides va ser descrita per Linnaeus, Carl von i publicada a Species Plantarum 2: 1055. 1753. (1 May 1753) (Sp. Pl.)[2]

Etimologia

  • Acer: procedeix del nom llatí ǎcěr, -ĕris (afilat), en referència a les puntes característiques de les fulles o a la duresa de la fusta que, suposadament, es feia servir per a fabricar llances.[3]
  • platanoides: epítet llatí que significa semblant a l'arbre del plàtan d'ombra (Platanus x hispanica).[4]

Galeria

Referències

  1. http://www.arbolesibericos.es/especie/acerplatanoides
  2. «Erable». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 9 juliol 2015].
  3. * François Couplan. Dictionnaire Étymologique de Botanique. Delachaux et niestlé, París, 2000, p. 14. ISBN 2-603-01182-0. 
  4. marginatus a Epítetos Botánicos.

Bibliografia

  • François Couplan. Dictionnaire Étymologique de Botanique. Delachaux et niestlé, París, 2000, p. 14. ISBN 2-603-01182-0. 

Enllaços externs