Kanuri: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Canvis menors, neteja, replaced: <references /> → {{referències}} AWB
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{Llengua
{{Llengua
|nom=Kanuri
| nom = Kanuri
|nomnadiu=
|nomnadiu =
|família= [[Llengües niloticosaharianes]]
|família= [[Llengües niloticosaharianes]]
|nació=
|nació=
Línia 12: Línia 12:
|iso1=kr|iso2=kau
|iso1=kr|iso2=kau
}}
}}
El '''kanuri''' és un [[continu dialectal]] parlat per aproximadament 4 milions de persones a [[Nigèria]], el [[Níger]], el [[Txad]] i el [[Camerun]], així com per minories del sud de [[Líbia]] i per una diàpora al [[Sudan]]. Pertany al subfílum occidental de les [[llengües saharianes|Sàhara]] de les [[llengües niloticosaharianes]]. El kanuri és parlat principalment a les terres baixes del [[llac Txad]], amb parlants al [[Camerun]], el [[Txad]], el [[Níger]], [[Nigèria]] i el [[Sudan]]. El kanuri és una llengua associada als imperis de [[Imperi de Kanem|Kanem]] i [[Bornu]] que varen dominar la regió del [[llac Txad]] durant un miler d'anys. L'ordre bàsic de les paraules en les oracions és primer el subjecte, després els complements i el verb al final, per la qual cosa es considera una [[llengua SOV]]. Això és tipològicament inusual tenir-ho al mateix temps que es té [[postposició|postposicions]] i modificadors postnominals, però hi ha altres llengües que també ho tenen com el [[japonès]]. Té tres tons: alt, baix i declinant. Tradicionalment havia estat una [[lingua franca]] però el seu ús ha anat disminuint en les últimes dècades. La majoria de parlants d'aquesta llengua també parlen [[hausa]] o [[àrab]] com a segona llengua.
El '''kanuri''' és un [[continu dialectal]] parlat per aproximadament 4 milions de persones a [[Nigèria]], el [[Níger]], el [[Txad]] i el [[Camerun]], així com per minories del sud de [[Líbia]] i per una diàpora al [[Sudan]]. Pertany al subfílum occidental de les [[llengües saharianes|Sàhara]] de les [[llengües niloticosaharianes]]. El kanuri és parlat principalment a les terres baixes del [[llac Txad]], amb parlants al [[Camerun]], el [[Txad]], el [[Níger]], [[Nigèria]] i el [[Sudan]]. El kanuri és una llengua associada als imperis de [[Imperi de Kanem|Kanem]] i [[Sultanat de Bornu |Bornu]] que varen dominar la regió del [[llac Txad]] durant un miler d'anys. L'ordre bàsic de les paraules en les oracions és primer el subjecte, després els complements i el verb al final, per la qual cosa es considera una [[llengua SOV]]. Això és tipològicament inusual tenir-ho al mateix temps que es té [[postposició|postposicions]] i modificadors postnominals, però hi ha altres llengües que també ho tenen com el [[japonès]]. Té tres tons: alt, baix i declinant. Tradicionalment havia estat una [[lingua franca]] però el seu ús ha anat disminuint en les últimes dècades. La majoria de parlants d'aquesta llengua també parlen [[hausa]] o [[àrab]] com a segona llengua.


==Dialectes ==
==Dialectes ==
Línia 30: Línia 30:


== Referències==
== Referències==
{{referències}}
{{Referències|2}}


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
Línia 37: Línia 37:
* [http://www.sciences.univ-nantes.fr/info/perso/permanents/enguehard/recherche/Afrique/alphabet_kanuri.htm ''Alphabet Kanuri''] {{en}}
* [http://www.sciences.univ-nantes.fr/info/perso/permanents/enguehard/recherche/Afrique/alphabet_kanuri.htm ''Alphabet Kanuri''] {{en}}
* [http://www.sil.org/iso639-3/documentation.asp?id=kau Documentation for ISO 639 identifier: kau] {{en}}
* [http://www.sil.org/iso639-3/documentation.asp?id=kau Documentation for ISO 639 identifier: kau] {{en}}

{{Autoritat}}
{{Autoritat}}



Revisió del 12:37, 20 des 2016

Infotaula de llenguaKanuri
kanuri Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusmacrollengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants4 milions
Parlants nadius15.000.000 Modifica el valor a Wikidata
Parlat aÀfrica Occidental i Àfrica del Nord Modifica el valor a Wikidata
Autòcton deÀfrica Occidental
EstatNigèria, Níger, Txad, Camerun
Classificació lingüística
Llengües niloticosaharianes
Característiques
Sistema d'escripturaalfabet àrab i alfabet llatí Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-1kr
ISO 639-2kau
ISO 639-3kau Modifica el valor a Wikidata
Glottologkanu1279 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuekau Modifica el valor a Wikidata
IETFkr Modifica el valor a Wikidata

El kanuri és un continu dialectal parlat per aproximadament 4 milions de persones a Nigèria, el Níger, el Txad i el Camerun, així com per minories del sud de Líbia i per una diàpora al Sudan. Pertany al subfílum occidental de les Sàhara de les llengües niloticosaharianes. El kanuri és parlat principalment a les terres baixes del llac Txad, amb parlants al Camerun, el Txad, el Níger, Nigèria i el Sudan. El kanuri és una llengua associada als imperis de Kanem i Bornu que varen dominar la regió del llac Txad durant un miler d'anys. L'ordre bàsic de les paraules en les oracions és primer el subjecte, després els complements i el verb al final, per la qual cosa es considera una llengua SOV. Això és tipològicament inusual tenir-ho al mateix temps que es té postposicions i modificadors postnominals, però hi ha altres llengües que també ho tenen com el japonès. Té tres tons: alt, baix i declinant. Tradicionalment havia estat una lingua franca però el seu ús ha anat disminuint en les últimes dècades. La majoria de parlants d'aquesta llengua també parlen hausa o àrab com a segona llengua.

Dialectes

L'Etnologue divideix[1] el kanuri en les següents llengües, mentre que alguns lingüistes[2] els entenen com a dialectes d'una mateixa llengua:

El SIL considera que el "kanuri" és una macrollengua que agrupa les tres primeres divisions.

Escriptura

El kanuri ha estat escrit fent servir l'escriptura ajami, principalment en textos religiosos i de la cort durant com a mínim quatre-cents anys.[3] Més recentment també s'escriu en una versió modificada de l'alfabet llatí.

Alfabet

a b c d e ǝ f g h i j k l m n ny o p r ɍ s sh t u w y z

Referències

  1. Ethnologue report for Kanuri (anglès)
  2. Norbert Cyffer, A Sketch of Kanuri. Rudiger Koppe Verlag: Koln 1998
  3. «www.kanuri.net». [Enllaç no actiu]

Enllaços externs

Hi ha una edició en kanuri de la Viquipèdia