Diferència entre revisions de la pàgina «Transcripció genètica»

Salta a la navegació Salta a la cerca
fusió sense oposició #QQ16 de Traslació genètica
(fusió sense oposició #QQ16 de Traslació genètica)
{{fusió|Traslació genètica|data=gener de 2016}}
[[Fitxer:5primeUTR PictorialDefinition.png|right|400px|thumb|Transcripció de l'ADN a ARN]]La '''transcripció de l'ADN''' és el primer procés de l'expressió genètica. Durant la transcripció genètica, les seqüències d'[[ADN]] són copiades a [[ARN]] mitjançant un [[enzim]] anomenat [[ARN polimerasa]]. La transcripció produeix [[ARN missatger]] com a primer pas de la [[síntesi de proteïnes]]. La transcripció de l'ADN també podria anomenar-se síntesi de l'ARN missatger.
 
 
== Transcripció en eucariotes ==
 
En el cas de les cèl·lules [[eucariotes]], el procés es realitza en el [[nucli cel·lular|nucli]], i és semblant al de les procariotes, però de major complexitat. Una vegada transcrit l'ARN, pateix un procés de maduració que després de talls i entroncaments successius elimina els [[intró|introns]] per a produir l'ARNm final.
Durant aquest procés de maduració es pot donar lloc a diferents molècules d'ARN, en funció de diversos reguladors. Així, un mateix gen o seqüència d'ADN, pot donar lloc a diferents molècules d'ARNm i per tant, produir diferents proteïnes.
 
Un altre factor de regulació propi dels eucariotes són els coneguts [[Amplificador genètic|enhancers]], que incrementen bruscament l'activitat de transcripció de la cèl·lula i no depèn de la ubicació d'aquests en el gen, ni la direcció de la lectura.
 
== Traslació {{CN}}==
La transcripció de l'ADN en bacteris ocorre en el citoplasma (en no posseir nucli cel·lular com les cèl·lules eucariotes) i consta d'una sèrie de fases consecutives que són la ''iniciació'',''elongació'' i ''terminació'' de la síntesi d'ARN.La transcripció de l'ADN en bacteris ocorre en el citoplasma (en no posseir nucli cel·lular com les cèl·lules eucariotes) i consta d'una sèrie de fases consecutives que són la ''iniciació'',''elongació'' i ''terminació'' de la síntesi d'ARN.La transcripció de l'ADN en bacteris ocorre en el citoplasma (en no posseir nucli cel·lular com les cèl·lules eucariotes) i consta d'una sèrie de fases consecutives que són la ''iniciació'',''elongació'' i ''terminació'' de la síntesi d'ARN.La transcripció de l'ADN en bacteris ocorre en el citoplasma (en no posseir nucli cel·lular com les cèl·lules eucariotes) i consta d'una sèrie de fases consecutives que són la ''iniciació'',''elongació'' i ''terminació'' de la síntesi d'ARN.La transcripció de l'ADN en bacteris ocorre en el citoplasma (en no posseir nucli cel·lular com les cèl·lules eucariotes) i consta d'una sèrie de fases consecutives que són la ''iniciació'',''elongació'' i ''terminació'' de la síntesi d'ARN.La transcripció de l'ADN en bacteris ocorre en el citoplasma (en no posseir nucli cel·lular com les cèl·lules eucariotes) i consta d'una sèrie de fases consecutives que són la ''iniciació'',''elongació'' i ''terminació'' de la síntesi d'ARN.La transcripció de l'ADN en bacteris ocorre en el citoplasma (en no posseir nucli cel·lular com les cèl·lules eucariotes) i consta d'una sèrie de fases consecutives que són la ''iniciació'',''elongació'' i ''terminació'' de la síntesi d'ARN.
 
{{Cèl·lula}}
{{Autoritat}}
 
{{ORDENA:Transcripcio Genetica}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Biologia molecular]]
[[Categoria:Processos cel·lulars]]
126.202

modificacions

Menú de navegació