Tècnic: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot inserta {{Commonscat}} que enllaça amb commons:category:Technicians
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
Un '''tècnic''' o una '''tècnica''' és una persona [[expert]]a o que es dedica [[professió|professionalment]] a qualsevol àmbit de la [[tècnica]] o la [[tecnologia]]. La tècnica és una aplicació pràctica de la cultura que és pròpia de cada societat i que inclou moltes branques de gran diversitat, abarcant tot l'[[art]] i tota l'[[enginyeria]]. Hi ha persones tècniques més generalistes i d'altres més especialitzades.
S'anomenen '''tècnics''' i '''tècniques''' les persones que practiquen la [[tècnica]].


En l'àmbit catalanoparlant, en el passat "art" i "tècnica" eren sinònims, com encara ocorre en la llengua italiana, per exemple. Així, el concepte de la professió de [[tècnica]] està molt lligat amb el d'[[artesà|artesana]]. Les tècniques es caracteritzen per tenir alts coneixements teòrics i pràctics i especialment per posar-los a la pràctica amb [[creativitat]], ja que cada cas amb el que es troben és nou i han d'"inventar" la manera concreta de fer.
Els tècnics actuals gairebé ja no inventen, sinó que construiexen objectes, artefactes, sistemes i productes que han inventat altre persones.


En general, cada tècnica té la seva [[personalitat]] i [[experiència]], de manera que, tot i que més d'una tingui com a base les mateixes metodologies, filosofies i coneixements científics, rarament obtindran exactament el mateix resultat de la mateixa manera.
També es dediquen a instal·lar, reparar o adaptar [[màquines]] i sistemes tècnics que han estat fabricats a les indústries.


Per poder-ho fer, necessiten conèixer molt bé els materials i les eines, tal com passava amb els [[artesans]]. Però, a més, necessiten entendre el funcionament de la maquiària i saber interpretar dibuixos i esquemes.


== Vegeu també ==
* [[Artesà]]
{{Commonscat}}
{{Commonscat}}



Revisió del 21:54, 26 gen 2017

Un tècnic o una tècnica és una persona experta o que es dedica professionalment a qualsevol àmbit de la tècnica o la tecnologia. La tècnica és una aplicació pràctica de la cultura que és pròpia de cada societat i que inclou moltes branques de gran diversitat, abarcant tot l'art i tota l'enginyeria. Hi ha persones tècniques més generalistes i d'altres més especialitzades.

En l'àmbit catalanoparlant, en el passat "art" i "tècnica" eren sinònims, com encara ocorre en la llengua italiana, per exemple. Així, el concepte de la professió de tècnica està molt lligat amb el d'artesana. Les tècniques es caracteritzen per tenir alts coneixements teòrics i pràctics i especialment per posar-los a la pràctica amb creativitat, ja que cada cas amb el que es troben és nou i han d'"inventar" la manera concreta de fer.

En general, cada tècnica té la seva personalitat i experiència, de manera que, tot i que més d'una tingui com a base les mateixes metodologies, filosofies i coneixements científics, rarament obtindran exactament el mateix resultat de la mateixa manera.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tècnic