Diferència entre revisions de la pàgina «Escola de Salamanca»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
El terme '''Escola de Salamanca''' s'utilitza de manera genèrica per a designar el renaixement del [[pensament]] en diverses àrees que va portar a terme un important grup de [[professors]] universitaris espanyols i portuguesos, però especialment els teòlegs, arran de la tasca intel·lectual i pedagògica de [[Francisco de Vitoria]] en la [[Universitat de Salamanca]]. No hi ha dubte que la influència de l'Escola es va haver de sentir en altres nacions, ja que molts dels components de l'Escola van donar classes en universitats de fora d'[[Espanya]].
S'inscriu dins del context més ampli del Segle d'Or espanyol, en el qual no només hi va haver una eclosió de les arts, també a [[Salamanca]], on va florir l'Escola de [[Salamanca]], sinó també de les [[ciències]], que es manifesta especialment en aquesta Escola.
 
== Context històric ==
[[Fitxer:Flickr - Yale Law Library - Martín de Azpilcueta (1492^-1586).jpg|miniatura|150px|[[Martín de Azpilcueta]].]]
Des de començaments del [[segle XVI]] les concepcions tradicionals de l'home i la seva relació amb Déu i amb el món s'havien vist sacsejades per l'aparició de l'[[humanisme]], per la [[reforma protestant]] i pels nous descobriments geogràfics i les seves conseqüències. L'adveniment de l'[[Edat Moderna]] suposà un canvi important en el concepte de l'home en societat. L'Escola de Salamanca abordà aquests problemes des de nous punts de vista.
 
[[Francisco de Vitoria]], [[Domingo de Soto]], [[Luis de Alcalá]], [[Martín de Azpilcueta]], [[Tomás de Mercado]] o [[Francisco Suárez]], tots ells iusnaturalistes i moralistes, són els fundadors d'una escola de teòlegs i juristes que realitzà la tasca de reconciliar la doctrina tomista amb el nou ordre social i econòmic.<ref>«[http://www.liberalismo.org/articulo/330/13/tradicion/hispana/libertad/ La tradición hispana de la libertad]», por [[Rafael Termes]].</ref> Els temes d'estudi es centraren principalment en l'home i en els seus problemes pràctics (morals, econòmics, jurídics...), tot i que no es tracta d'una doctrina única acceptada per tots, com ho proven els desacords o, àdhuc, les polèmiques entre ells, que demostren la vitalitat intel·lectual a l'Escola.
 
Per l'amplitud de temes tractats s'ha plantejat la conveniència de distingir dues escoles, la de Salamanca i la de Coïmbra. La primera començaria amb [[Francisco de Vitoria]] (1483-1546) i arriba al seu màxim esplendor amb [[Domingo de Soto]] (1494-1560), tots ells de l'[[Orde de Predicadors]]. L'escola de Coïmbra estaria formada pels jesuïtes que, des de finals del segle XVI prengueren el relleu intel·lectual dels dominics. Entre els jesuïtes s'hi troben [[Luis de Molina]] (1535-1600) i [[Francisco Suárez]] (1548-1617).
 
== Referències ==
* [http://www.juandemariana.org/tema/60/escuela/salamanca/ Escuela de Salamanca], artículos del Instituto Juan de Mariana
* [http://empresayjuridico.uem.es/myfiles/empresayjuridico/La-escuela-de-salamanca.doc Bibliografía Escuela de Salamanca. UEM]
{{referències}}
{{Autoritat}}
 
{{ORDENA:Escola De Salamanca}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Filosofia]]
42.678

modificacions

Menú de navegació