Diferència entre revisions de la pàgina «Reial audiència»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
m
m (m)
Tenen els seus orígens en l'[[Audiència Reial]] de la [[Corona d'Aragó]] i a la [[Reial Audiència i Cancelleria de Valladolid|Cancelleria de Valladolid]] de la [[Corona de Castella]]. Durant els regnats de l'[[emperador Carles V]] i el seu fill [[Felip II de Castella]] entre [[1526]] i [[1583]] es van crear Audiències per tots els dominis de la [[Monarquia d'Espanya]] tant a Europa, com a Amèrica i a les Filipines. Les Cancelleries esdevingueren Audiències de major nivell competencial, ja que estaven presidides per un Canceller i se les considerava representants del monarca en els seus respectius territoris, tant a la península Ibèrica com a les Índies, i disposaven per tant del Reial segell. Amb la instauració dels decrets de [[Nova Planta]] ([[1707]]-[[1716]]) esdevingueren l'organisme superior de govern i durant el segle XVIII foren una demarcació judicial de l'administració colonial espanyola a Amèrica. Vetllaven pel compliment de les normes legals i l'aplicació de la justícia en el continent. La primera Reial Audiència es va crear el [[1511]] a l'illa de ''[[Hispaniola|La Española]]''. Posteriorment, amb la creació dels diversos virregnats, les reials audiències es podien considerar com el següent nivell en la divisió territorial colonial. Aquestes institucions van ser vigents fins a l'any [[1809]], quan durant la [[Guerra del Francès]] s'establí [[Junta Superior de Govern del Principat de Catalunya]].
 
== Antecedents ==
=== Audiència Reial de la Corona d'Aragó ===
{{AP|Audiència Reial}}
L'Audiència Reial o Reial Audiència era el [[Tribunal|tribunal de justícia]] del rei als estats de la Corona d'Aragó. Té els seus orígens en el Consell Reial on el sobirà era la figura central com a administrador de la justícia a la seva cort. Progressivament esdevingué un òrgan especialitzat i institucional que comptava amb la presència de juristes, per bé que amb la presència del monarca tal com ho palesà [[Jaume II d'Aragó]] establint el [[1299]] per a ell i els seus successors la celebració d'audiència personal cada divendres i, de no poder ésser, els altres dies de la setmana. Durant les reformes endegades per [[Pere el Cerimoniós]] la funció judicial s'organitzà institucionalment com una secció del consell reial i estretament lligada a la [[Cancelleria Reial]] i a partir del [[1365]] es configurà una Audiència Reial general per a tots els estats de la Corona d'Aragó integrada pel seu canceller president, per tres vicecancellers -un de cada estat- i per quatre vocals, doctors o juristes de cada estat més dos de Mallorca. Totes les causes elevades a la instància reial quedaren sotmeses a la jurisdicció de l'[[Audiència Reial]], que quedava configurada com un tribunal únic desdoblat en tres vicecancelleries o tribunals per a cadascun dels estats.
 
=== Cancelleries de Castella ===
{{AP|Reial Audiència i Cancelleria de Valladolid}}
A Castella els oïdors, la denominació que rebien els jutges, constituïren un òrgan nou, l'Audiència, delegada del rei i en estreta vinculació amb l'exercici personal de la justícia apareixent en les [[Corts d'Alcalá de 1348]] com a òrgan específic. Formalment, la primera Audiència -anomenada Cancelleria- va ser establerta a Valladolid l'any [[1371]]. [[Isabel I de Castella]] el [[1494]] dividí aquesta Audiència en dues: la [[Reial Audiència i Cancelleria de Valladolid]], amb competència al nord del riu Tajo, i la Cancelleria de Ciudad Real, amb competència al sud del mateix riu. El [[1500]] es va decidir traslladar aquesta darrera a Granada, fet que es va verificar el [[1505]]. L'[[emperador Carles V]] creà el [[1528]] la [[Reial Audiència d'Aragó (1528−1707)|Reial Audiència d'Aragó]] amb seu a Saragossa. El seu fill [[Felip II de Castella]] creà nombroses audiències als territoris de la [[Monarquia d'Espanya]], com ara la de Sardenya el [[1564]] o la de Sicília el [[1569]]. Als [[regnes castellans d'Índies]] s'instal·là per primera vegada una Audiència a Santo Domingo el [[1511]], durant la governació de Diego Colón, per bé que poc temps després va ser suprimida per ser restablerta el [[1526]].
 
== Reials Audiències de la Monarquia d'Espanya ==
* A la [[Corona de Castella]]
** [[Reial Audiència i Cancelleria de Valladolid]] ([[1371]]).
** [[Reial Audiència de Buenos Aires]] ( Riu de la Plata ) entre [[1661]] (fins a [[1671]])
 
== Nova Planta de les Reials Audiències borbòniques ==
{{AP|Decrets de Nova Planta|Reial Audiència de Catalunya (borbònica)}}
 
* [[Reial Audiència de Cuzco]] el [[1787]]
 
== Referències ==
<references />
 
39.021

modificacions

Menú de navegació