Diferència entre revisions de la pàgina «Poble Vell de Mequinensa»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Correccions menors
m (Correccions menors)
{{Indret}}
El '''Poble Vell de Mequinensa''' (Pueblo Viejo de Mequinenza en castellà) era una antiga població desapareguda situatdasituada a la província de Saragossa, a la confluència dels rius Ebre, Segre i Cinca. La població tindria unseuns 3.500 habitants a principis de segle XX i els seus veïns treballaven principalment en l'extracció de [[lignit]] de les mines i en el transport de carbó en barcasses per l'Ebre conegudes com "llaüts". El 1936 hi havia 16 llaüts matriculats a Mequinensa que transportaven entre 18 i 30 tones de càrrega.
 
== Història ==
Els orígens de la població semblen remuntar-se a l'època musulmana amb l'arribada de la [[Berbers|tribu berber]] dels [[Miknasa (tribu)|Miknasa]] que van fundar aquí un assentament i una torre defensiva. El topònim de la població procedeix del nom de la tribu berber. Alguns historiadors han considerat que pot ser també el ''oppidum'' romà de Octogesa, que [[Juli Cèsar]] situa en la seva obra "[[Comentaris de la Guerra Civil|La guerra civil]]".
 
La població tenia un reticle irregular d'origen musulmà encara que va comptar amb diverses ampliacions fora de les muralles a mesura que la població creixia. L'antiga Mequinensa era un port fluvial bàsic en el curs dels rius [[Ebre]], [[Segre]] i [[Cinca]] ja que estava situada estratègicament a la seva confluència. El [[castell de Mequinensa]], d'origen medieval i un dels millors que l'art gòtic va llegar a la [[Corona d'Aragó]] presidia la silueta de la vila a la vora de l'Ebre des de l'Edat Mitja.
== En la cultura popular ==
 
* A 'Camí de sirga', la novel·la més popular de l'escriptor mequinensà [[Jesús Moncada i Estruga|Jesús Moncada]], es relata amb mestratge un episodi que va marcatmarcar per sempre el record dels veïns del Poble Vell de Mequinensa.
 
== Bibliografia ==
5.343

modificacions

Menú de navegació