Diferència entre revisions de la pàgina «Sistema»

Salta a la navegació Salta a la cerca
8 octets eliminats ,  fa 8 mesos
m
neteja i estandardització de codi
m (neteja i estandardització de codi)
Un '''sistema''' és qualsevol [[conjunt]] d'[[element]]s en [[interacció]], és a dir, un grup de parts en [[interacció]] que funcionen com un [[tot]] i que és distingible del seu [[entorn]] a través d'uns [[límit]]s o fronteres reconegudes. Pot ser [[matèria|material]] o [[concepte|conceptual]]. La [[teoria de sistemes]] s'esforça en trobar [[llei]]s generals sobre el [[comportament]] dels sistemes materials.<ref>Mario Bunge, ''Diccionario de filosofía'', Mèxic, editorial Siglo XXI, [[1999]]. {{es}}</ref><ref>Juan Martín García, ''Teoría y ejercicios prácticos de Dinámica de Sistemas'', [[2017]]. {{ISBN|9788460793045}} {{es}}</ref>
 
El [[funcionament]] d'un sistema depèn de la manera com estan [[relació|relacionades]] les seves parts o elements de forma que si alguna part o element és afegida, suprimida o modificada cal esperar que el funcionament del sistema sigui diferent. El que distingeix un sistema d'una [[col·lecció]] inconnexa d'elements és el fet que les [[Propietat (ontologia)|propietats]] del sistema no s'explica per la [[suma]] de les seves parts sinó que les relacions establertes produeixen uns resultats diferents als resultats esperables dels elements presos [[individu]]alment.
 
Aquest punt de vista [[holista]] es fa evident, per exemple si es considera que un rellotge no té les mateixes propietats que la col·lecció inconnexa de les seves peces. Un equip de futbol o la [[qualitat]] d'un sistema de so no s'explica només pels elements individuals que en formen part sinó per la qualitat de cadascun dels elements integrats en un tot. Si algun dels elements falla la qualitat del conjunt es ressent. D'aquí que es digui que els sistemes presenten unes [[propietats emergents]].
 
== Etimologia ==
"Sistema" és un mot que en [[català]] prové del [[llatí]] ''systēma'', provinent del [[grec]] antic ''σύστημα'' (sýstēma), significant [[reunió]] o [[conjunt]].
 
== Classificació ==
Hi ha diferents maneres de classificar els sistemes. Segons la seva [[complexitat]] es distingeix entre sistemes simples i complexos. La complexitat està en funció del [[nombre]] d'elements interconnectats, del nombre de [[relacions]] establertes entre els elements i del nombre i característiques dels processos interns establerts en el sistema.
 
En el cas d'un sistema complex com un [[ecosistema]], el nombre d'elements del sistema ([[organisme]]s, [[poblacions]], factors [[físic]]s i [[químic]]s [[ambient]]als,...) és força elevat, les relacions entre els elements són molt abundants i variades (de [[depredació]], [[Competència (biologia)|competència]], [[simbiosi]],...) i els processos interns del sistema (del [[cicle]] de la [[matèria]], flux d'[[energia]],..) són també diversos. Una mena de sistema complex és el sistema dit autopoiètic. Es defineix com un sistema que és capaç de reproduir-se per si mateix. Les cèl·lules o els organismes són sistemes autopoiètics. D'entre els sistemes complexos també es parla de sistemes complexos [[sistema adaptatiu complex|autoadaptatius]] o autoorganitzats. Són sistemes que tenen una certa capacitat d'adaptar-se a situacions canviants del seu entorn. Els ecosistemes, molts sistemes [[social]]s i els organismes són exemples d'aquesta mena de sistemes.
 
Si es considera el seu nivell de clausura els sistemes se'ls classifica en sistemes oberts i tancats segons presentin o no intercanvis amb l'exterior del sistema (de matèria, energia i informació -veure [[sistema dissipatiu]]). La major part dels sistemes del [[món]] [[realitat|real]] són sistemes oberts. Els sistemes [[natura]]ls i socials per exemple estan en relació amb d'altres de la mateixa o de diferent dimensió, naturalesa i nivell de [[jerarquia]].
 
També se'ls pot classificar segons la seva naturalesa en sistemes físics, naturals i socials.
==Sistemes biològics o naturals==
A la [[natura]] es poden descobrir sistemes naturals a diferents nivells, com per exemple sistemes [[bioquímic]]s, [[cèl·lules]], individus, poblacions, comunitats, ecosistemes o la [[biosfera]]. Aquests sistemes són més difícils de modelitzar de forma precisa, ja que són força complicats. Els models tenen però la capacitat de mostrar tendències.
 
==Sistemes socials==
Aquesta [[organització]] complexa de sistema es pot evidenciar també en els sistemes [[social]]s (empreses, institucions, [[ciutat]]s, sistemes de ciutats, etc.). En aquests sistemes s'estableixen relacions, regulacions, mecanismes i processos que regulen el seu funcionament.
 
D'entre els sistemes socials, els sistemes de presa de [[decisions]] o sistemes de [[gestió]] són fonamentals per al bon funcionament de qualsevol organització. Una empresa per exemple, es pot concebre com un sistema que conté altres sistemes amb unes funcions determinades. El sistema empresa té establerts (sub)sistemes interns (de gestió de la seguretat, de la [[qualitat]], de la [[informació]], de la gestió ambiental,...) que presenten cadascun una organització pròpia, una estructura i uns processos que permeten la consecució dels seus objectius propis dins del sistema més general de l'empresa. En els sistemes socials es posen en joc, a més d'elements [[material]]s, elements del sistema de naturalesa immaterial ([[ideologia|idees]], [[Valor (axiologia)|valor]]s, normatives,...).
2.024.238

modificacions

Menú de navegació