Xarxa tròfica: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: ko:먹이사슬
Línia 38: Línia 38:
[[it:Catena alimentare]]
[[it:Catena alimentare]]
[[ja:食物連鎖]]
[[ja:食物連鎖]]
[[ko:먹이사슬]]
[[lt:Mitybos grandinė]]
[[lt:Mitybos grandinė]]
[[mk:Ланец на исхрана]]
[[mk:Ланец на исхрана]]

Revisió del 13:45, 15 oct 2008

La xarxa tròfica és el conjunt de cadenes tròfiques o alimentàries d'un ecosistema. És a dir, és l'expressió del conjunt de relacions alimentàries que hi ha dintre d'un ecosistema, una manera de representar com circula la matèria i l'energia entre els seus membres.

A un ecosistema es poden diferenciar tres categories d'organismes en funció dels seus vincles alimentaris:

  • Els productors: són organismes capaços de transformar la matèria inorgànica en orgànica gràcies a l'energia de la llum del sol o de reaccions d'oxidació. Són els vegetals i alguns bacteris, anomenats organismes autòtrofs (alguns els podem trobar a la base de cadenes alimentàries totalment independents de la llum solar).
  • Els consumidors: són els animals; n'hi ha de tres tipus
    • Els consumidors primaris o herbívors, que s'alimenten dels productors.
    • Els carnívors primaris que s'alimenten dels herbívors.
    • Els carnívors secundaris o consumidors terciaris que es nodreixen dels carnívors primaris.
  • Els descomponedors (bacteris i fongs) que degraden la matèria orgànica de totes les categories i restitueixen al medi els elements minerals.

Aquestes relacions generen diferents seqüències a les quals un organisme s'alimenta del precedent i és devorat pel següent, hom parla de cadena alimentària.

Una cadena alimentària o tròfica seria cadascuna de les relacions alimentàries que s'estableixen de forma lineal entre organismes que pertanyen a diferents nivells tròfics, que serien les categories a les que es classifiquen els éssers vius en funció la seva forma d'obtenir matèria i energia. La matèria i l'energia flueixen d'un nivell tròfic cap a un altre, tots els organismes juguen el seu paper en aquest procés.

Un nínxol ecològic seria el que compartirien dues espècies animals quan habiten el mateix medi i tenen la mateixa dieta.