Convent de Sant Francesc (Palma): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 13: Línia 13:


==Història==
==Història==
El convent va ser protegit per [[Jaume II de Mallorca]] i hi va prendre els hàbits el seu fill [[Jaume de Mallorca|Jaume]]. Durant els segles XIII i XIV la comunitat de Sant Francesc va tenir molta influència en la vida cultural mallorquina. Més endavant, el 1832, va passar a mans civils, i va tenir diversos usos fins que el 1906 va tornar als franciscans, que l'han recuperat com a centre de culte i hi han obert una escola<ref>http:www.santfrancesc.net</ref> i un centre cultural.
El convent va ser protegit per [[Jaume II de Mallorca]] i hi va prendre els hàbits el seu fill [[Jaume de Mallorca|Jaume]]. Durant els segles XIII i XIV la comunitat de Sant Francesc va tenir molta influència en la vida cultural mallorquina. Al llarg dels segles hi van estudiar personatges destacats com fra [[Juníper Serra]], però el 1832 va passar a mans civils, i va tenir diversos usos fins que el 1906 va tornar als franciscans, que l'han recuperat com a centre de culte i hi han obert una escola<ref>http:www.santfrancesc.net</ref> i un centre cultural.


==Bibliografia==
==Bibliografia==

Revisió del 18:51, 5 nov 2008

39° 34′ 8.1″ N, 2° 39′ 11.1″ E / 39.568917°N,2.653083°E / 39.568917; 2.653083

Sant Francesc d'Asís. Estàtua de Fra Juníper Serra.

L'església i claustre de Sant Francesc forma uns dels millors conjunts arquitectònics de Palma. El convent va ser fundat el 1232, però el 1281 va canviar d'ubicació i es va construir l'edifici actual. Protegit per Jaume II de Mallorca, hi va prendre els hàbits el seu fill Jaume.

Descripció

Claustro

L'església, construïda entre el 1281 i el 1317, té una única nau d'estil gòtic català; hi ha vuit capelles laterals i un absis poligonal amb capelles adossades, les últimes de les quals es van afegir entre el 1445 i el 1670. A l'interior destaca el retaule major, obra barroca de Joan d'Aragó; el cor, del segle XV, i el sepulcre de Ramon Llull, a la capella situada a l'esquerra del presbiteri, obra de Francesc Sagrera (1478).

La façana, reconstruïda al segle XVII, és llisa; obra de Francisco de Herrera el Jove (1690), hi destaca el portal barroc, amb el timpà i el rosetó, obra del vidrier Pere Comas.

Adossat a l'església hi ha el claustre, construït entre els segles XIV i XVII, que forma un conjunt de gran bellesa en el qual destaquen les fines columnes i els arcs lobulats. La galeria nord és la més antiga; la galeria occidental, adossada a l'església, i la meridional són de construcció més recent (segle XV). Les galeries superiors són dels segles XVI i XVII.

Història

El convent va ser protegit per Jaume II de Mallorca i hi va prendre els hàbits el seu fill Jaume. Durant els segles XIII i XIV la comunitat de Sant Francesc va tenir molta influència en la vida cultural mallorquina. Al llarg dels segles hi van estudiar personatges destacats com fra Juníper Serra, però el 1832 va passar a mans civils, i va tenir diversos usos fins que el 1906 va tornar als franciscans, que l'han recuperat com a centre de culte i hi han obert una escola[1] i un centre cultural.

Bibliografia

LUCENA, Martí; FONTENLA, José María; MOSTEIRO, José Luis; POMAR, Ignacio.Palma, guia d'arquitectura. Col·legi Oficial d'Arquitectes de Balears, 1997. ISBN 84-921036-5-5.

Notes

  1. http:www.santfrancesc.net

Enllaços externs