Festival de la Cançó d'Eurovisió 2010: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 198: Línia 198:
|{{POR}}
|{{POR}}
| [[Rádio e Televisão de Portugal|RTP]] (Radiotelevisão Portuguesa)
| [[Rádio e Televisão de Portugal|RTP]] (Radiotelevisão Portuguesa)
| La [[RTP]] va confirmar a través del seu comentarista que partciparia a l'edició de [[2010]].
|
|
|
|-
|-

Revisió del 00:23, 27 maig 2009

El Festival de la Cançó de l'Eurovisió 2010 serà la 55a edició d'aquest esdeveniment musical.

Fitxer:Eurovision Song Contest 2010 logo.svg
Logotip del Festival de 2010.

Les dates propostes per la UER són el 18, 20 i 22 de maig de 2010, i tindrà lloc a Noruega. El país nòrdic acollirà aquesta edició gràcies a que el seu representant Alexander Rybak va guanyar l'edició de 2009 a Moscou amb la cançó Fairytale.

La televisió pública noruega NRK, organitzadora de l'event, està estudiant les possibles seus per acollir el Festival. Les dues principals candidates són el Telenor Arena i l'Oslo Spektrum, ambdues a la capital, Oslo. Altres ciutats com Bergen han expressat el seu interès per acollir el Festival de 2010, però cap d'elles compta amb seus amb un aforament suficient.

La següent taula mostra la llista dels possibles participants:

País Ens televisiu Selecció per Eurovisió 2010 Candidats propostos
Albània Albània RTVSh (Radio Televizioni Shqiptar)
Alemanya Alemanya NDR (Norddeutscher Rundfunk) La televisió alemanya ja ha començat a treballar en un nou format de preselecció similar a l'emprat el 2009 per la BBC.
Andorra Andorra RTVA (Ràdio i Televisió d'Andorra)
Armènia Armènia ARMTV (Armenian TV)
Àustria Àustria ORF (Österreichischer Rundfunk) La UER va declarar en roda de premsa que un dels seus objectius prioritaris seria promoure el retorn de l'ORF al Festival, així com de les televisions italiana i monegasca. L'ens austríac va emetre només les votacions de la final del Festival de 2009.
Azerbaidjan Azerbaidjan ITV (Ictimai Televiziya)
Bèlgica Bèlgica VRT (Vlaamse Radio- en Televisieomroep) L'ens flamenc VRT pren el relleu de la televisió francófona RTBF quant a l'organització de la preselecció belga.
Belarús Belarús BTRC (Belaruskaja Tele-Radio Campanjia) El president del país, Aleksandr Lukashenko, ha manifestat que substituirà l'equip responsable de la representació bielorussa per l'any vinent, degut als pobres resultats assolits a Moscou.
Bòsnia i Herzegovina Bòsnia i Hercegovina RTVBiH (Radio Televizija Bosne i Hercegovine)
Bulgària Bulgària BNT (Bâlgarska Nationalna Televizija) La televisió búlgara emprarà un nou sistema de preselecció pel 2010.
Croàcia Croàcia HRT (Hrvatska Radiotelevizija)
Dinamarca Dinamarca DR (Danmarks Radio)
Eslovàquia Eslovàquia STV (Slovenská Televízia) La televisió eslovaca va anunciar que tornaria a participar el 2010 desprès del seu retorn al Festival el 2009.
Eslovènia Eslovènia RTVSLO (Radiotelevizija Slovenija)
Espanya Espanya TVE (Televisión Española) Lorena ha expressat públicament el seu desig de representar Espanya el 2010.
Estònia Estònia ETV (Eesti TV)
Finlàndia Finlàndia YLE (Yleisradio) La YLE va anunciar que de cara a 2010 implementarà un nou sistema de preselecció televisada.
França França France Télévisions
Geòrgia Geòrgia GPB (Georgian Public Broadcasting)
Grècia Grècia ERT (Elliniki Radiophonia Tileorassi) La televisió grega va confirmar la seva presència al Festival de 2010.
Hongria Hongria MTV (Magyar Televizió)
Irlanda Irlanda RTÉ (Radio Telefís Éireann)
Islàndia Islàndia RUV (Ríkisútvarpid)
Israel Israel IBA (Israel Broadcasting Authority) La IBA ha confirmat que tornaran a participar el 2010, però que hauran de debatre si realitzar una selecció interna del cantant com el 2009 o bé recuperar la seva preselecció oberta anomenada K-dam. Harel Ska'at ja va ser propost per la IBA per representar Israel el 2009, i podria ser l'artista escollit si l'ens israelià es decanta per una selecció interna.
Itàlia Itàlia RAI (Radiotelevisione Italiana) La UER va declarar en roda de premsa que un dels seus objectius prioritaris seria promoure el retorn de la RAI al Festival, així com de les televisions austríaca i monegasca.
Letònia Letònia LTV (Latvijas Televizija)
Lituània Lituània LRT (Lietuvos Radijas ir Televizija)
Luxemburg Luxemburg RTL (Radio Télévision de Luxembourg)
ARI de Macedònia MRT (Makedonija Radio Televizija) La televisió macedònia ha manifestat la seva disconformitat amb l'actual funcionament de les semifinals del Festival i ha amenaçat a la UER amb retirar-se si no hi introdueix canvis pel 2010.
Malta Malta TVM (Television of Malta)
Moldàvia Moldàvia TRM (Teleradio Moldova)
Mònaco Mònaco TMC (Télévision de Monte-Carlo) La UER va declarar en roda de premsa que un dels seus objectius prioritaris seria promoure el retorn de la TMC al Festival, així com de les televisions austríaca i italiana. L'ens monegasc va estar a punt de preinscriure's al Festival de 2009, però finalment va postpondre el seu retorn a l'espera de comprovar com funcionava el nou sistema de vot.
Montenegro RTCG (Radiotelevizija Crne Gore)
Noruega Noruega NRK (Norsk Rikskringkasting) Noruega serà l'amfitriona de l'edició de 2010.
Països Baixos Països Baixos TROS (Televisie Radio Omroep Stichting) La cadena pública NOS, que s'havia encarregat els darrers anys de retransmetre el Festival, va cedir els drets a un altre ens públic holandès, la TROS.
Polònia Polònia TVP (Telewizja Polska)
Portugal Portugal RTP (Radiotelevisão Portuguesa) La RTP va confirmar a través del seu comentarista que partciparia a l'edició de 2010.
Regne Unit Regne Unit BBC (British Broadcasting Corporation) La BBC ha confirmat al seu web que ja ha començat a planejar la selecció del seu representant per al Festival de 2010. Jessica Garlick, qui ja va representar el Regne Unit el 2002, ha manifestat el seu desig de tornar a participar el 2010 si la BBC li ho proposa.
Txèquia Txèquia CT (Ceská Televize)
Romania Romania TVR (Televiziunea Româna)
Rússia Rússia C1R (Channel One Russia)
San Marino San Marino SMRTV (Radiotelevisione della Repubblica di San Marino)
Sèrbia Sèrbia RTS (Radiotelevizija Srbije)
Suècia Suècia SVT (Sveriges Television) L'ens suec ja ha publicat les normes per enviar propostes al seu històric i popular festival de preselecció anomenat Melodifestivalen. Segons la premsa maltesa, el cantant de l'illa afincat a Suècia Kevin Borg està planejant participar al proper Melodifestivalen.
 Suïssa SF (Schweizer Fernsehen) Un directiu de la televisió suïssa ha apuntat que el país tornarà a participar el 2010.
Turquia Turquia TRT (Türkiye Radyo-Televizyon)
Ucraïna NTU (Natsionalna Telekompanija Ukraïny) La NTU ha confirmat les seves intencions de participar el 2010, tot i la delicada situació financera en que es troba l'ens. Svetlana Loboda, qui va representar Ucraïna al Festival de 2009, ha expressat el seu desig de tornar-se a presentar el 2010.
Xipre Xipre CyBC (Cyprus Broadcasting Corporation)

Altres membres de la UER

Els restants membres de la UER (Marroc, Algèria, Tunísia, Líbia, Egipte, Líban i Jordània) no han participat mai al Festival (excepte el Marroc al 1980) i tampoc han mostrat un veritable interès en fer-ho, per raons culturals, polítiques i econòmiques.

Vegeu també

Enllaços externs