Katsushika Hokusai: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: yo:Hokusai
Línia 172: Línia 172:
[[vi:Hokusai]]
[[vi:Hokusai]]
[[war:Katsushika Hokusai]]
[[war:Katsushika Hokusai]]
[[yo:Hokusai]]
[[zh:葛饰北斋]]
[[zh:葛饰北斋]]

Revisió del 22:55, 28 nov 2009

Autorretrat de Katsushika Hokusai
La gran ona, de Katsushika Hokusai

Katsushika Hokusai (Edo, actualment Tòquio, 1760-1849), conegut simplement com Hokusai, va ser un dibuixant, gravador i pintor japonès. Va ser autor d'una obra molt vasta, immensa i variada. Per exemple a Hosukai Manga mostra la vida diària de la seva vila, amb gran exactitud i sentit de l'humor.

També és conegut per la diversitat de noms que emprà durant la seva carrera professional, Shunro, Sori, Kako, Taito, Gakyonjin, Iitsu i Manji. És un dels principals artistes de l'escola Ukiyo-e, "pintures del món flotant".

Cal fer esment a gravats de paisatges com Trenta-sis vistes del Fujiyama (1831-1833), Cent vistes del Fujiyama (1834).

A mitjans del segle XIX els seus gravats, aixi com els d'altres artistes japonesos, van arribar a París, on eren colleccionats amb gran entusiasme, especialment per part d'impressionistes de la talla de Vincent Van Gogh, Claude Monet, Edgar Degas i Henri de Toulouse-Lautrec, l'obra dels quals denota una profunda influència dels gravats esmentats.

Biografia

Va nàixer , amb el nom de Tokitaro, al districte d'Honjo, a l'est d'Edo. Allà, des dels cinc anys, va desenvolupar la seva gran vocació pel dibuix i la pintura. Aquesta inclinació va determinar que, amb una curta edat, fos adoptat com a aprenent i com a fill per un prestigiós artesà d'Edo, familiarment conegut amb el nom de Nakajima, del que posteriorment va ser el seu legitim hereu, fet que fa pensar que, possiblement, sigui certa la història que explica que Hokusai era veritablement fill de Nakajima, nascut d'una concubina.

El drac de fum escapant-se del mont Fuji.

En la seva joventut, Hokusai va decidir treballar com a venedor en una prestigiosa llibreria, i a partir dels 15 anys, i fins als 18, va entrar com a aprenent de gravador en un taller. Aquest primerenc entrenament al món del llibre i del comerç de la impressió van contribuir al desenvolupament d'Hokusai com a impressor. L'any 1778, amb 18 anys d'edat, es va convertir en deixeble del mestre de l'escola Ukiyo-i, Katsukawa Shunsho, amb el qual va aprendre la tècnica del gravat amb planxes de fusta, especialitzant-se a retratar actors. El jove Hokusai va publicar els seus primers treballs a l'any següent, invitacions impreses per al teatre Kabuki, en les que el gènere de l'escola del Shunsho i de Katsukawa apareix ja totalment dominat.

Jutjant per les edats dels seus fills, Hokusai va haver de contreure matrimoni entorn de l'edat de 20 anys. Possiblement, a causa de la influència de la vida familiar, en aquest període els seus dissenys tendeixen a recollir actors i dones en ambients històrics i en jardins utilitzant la tècnica Uki-i (paisatges semihistòrics en els quals s'utilitza la tècnica occidental de la perspectiva), així com impressions de nens. Els llibres d'il·lustracions de l'artista i els seus texts van donar la volta als temes històrics i didàctics, mentre el treball d'Hokusai en el gènere Surimoro durant tot la dècada següent va marcar un dels punts culminants de la seva carrera.

El gènere Surimoro s'utilitzava, principalment, per publicar targetes per a les ocasions especials, any nou i altres felicitacions, per presentar programes musicals, avís, etc., en edicions limitades que oferien una impressió perfecta i la més alta qualitat.

Cap als 30 anys Hokusai va sofrir importants canvis personals. El seu Shunso va morir aviat, el 1793, i la seva jove esposa va morir deixant-li un fill i dues filles. L'any 1797 es va tornar a casar i va adoptar el conegut nom d'Hokusai. Aquest canvi de nom marca l'inici de l'edat d'or del seu treball, que va continuar durant mig segle.

L'obra d'Hokusai en aquest període cobreix tota la gamma de l'art Ukiyo-i: targetes, Surimono, llibres il·lustrats, il·lustracions d'antologies de versos, llibres eròtics, pintures a mà o llibres d'esbossos. Dins dels temes tractats per Hokusai, en escasses ocasions va competir amb Utamaro, el millor gravador de voluptuoses imatges femenines. Malgrat aquesta limitació conscient, Hokusai va tractar d'incloure una àmplia gamma de temes, especialment va posar èmfasi en la representació de paisatges i escenes històriques, en les quals la figura humana exerceix un paper secundari. Al voltant del final de la centúria va introduir en el seu estil la tècnica de la perspectiva i el colorit occidental.

A partir del segle XIX Hokusai va començar la il·lustració del yomihon, novel·les històriques. Sota la seva influència, el seu estil va començar a sofrir canvis importants i clarament visibles entre 1806 i 1807. La seva figura i el seu treball cada vegada va tenir un major abast, però va perdre en delicadesa i va tendir a deixar major atenció als temes clàssics tradicionals, especialment la representació de samurais, guerrers o temes xinesos, i a allunyar-se del món d'Ukiyo-i.

Entorn de l'any 1812 el fill gran d'Hokusai va morir. Aquesta tragèdia no va ser només un dur cop emocional sinó també econòmic, perquè, com a hereu de la benestant família Nakajima, el seu fill suposava el mitjà d'obtenir una important renda, de manera que Hokusai no hagués de preocupar-se de la incertesa de viure dels cobraments de la seva pintura, els seus dissenys i les seves il·lustracions.

Per raons econòmiques o no, a partir d'aquest moment l'atenció d'Hokusai es va centrar en la il·lustració de llibres, i particularment en els llibres de còpies de gravats dissenyats per a artistes aficionats. La seva intenció era trobar nous deixebles i, per tant, nous protectors, en la qual cosa va tenir un èxit limitat.

Al costat de la fama de les seves impressions detallades i il·lustracions, Hokusai va tenir també gran èxit en les exposicions públiques de la seva pintura; va fer, per exemple, una enorme pintura d'uns 200 m2 amb figures mitològiques per a un multitudinari festival. Fins i tot una vegada va ser convocat per mostrar les seves habilitats artístiques davant del shogun, teòricament un ajudant de l'emperador que a la pràctica era el governant del Japó.

A l'estiu de 1828 la segona esposa d'Hokusai va morir. El mestre tenia llavors 68 anys, es trobava afligit, amb una paràlisi intermitent al braç esquerre, sol i amb un nét dissolut, que havia demostrat ser un delinqüent incorregible. Davant d'aquesta situació la seva filla favorita i alumna, O-ei, va trencar el seu matrimoni amb un artista menor i va tornar a la casa del pare on va romandre la resta de la seva vida.

Hokusai va treballar fins a l'últim dia de la seva existència. Era un artista enèrgic que s'aixecava aviat i pintava fins a la nit. Aquesta havia estat la seva forma d'actuar durant tot la seva vida llarga i productiva, i va ser també la dels seus anys finals. Dels milers de llibres i d'impressions d'Hokusai, seus Treinta i sis vistes de la Muntanya Fuji són particularment notables. Publicada entre 1826 i 1833, aquesta famosa sèrie, que amb els suplements incloïa un total de 46 impressions a color, va marcar una fita en la impressió japonesa de paisatges. La grandesa del disseny i l'habilitat de l'execució no havia estat assolida fins a aquell moment, fins i tot en el treball del seu contemporani Hiroshige.

Els continus canvis de domicili de Hokusai, va residir en més de 90 habitatges, i fins i tot els canvis de nom, són elements significatius del caràcter de l'artista. A més del seu nom principal, Hokusai utilitzava altres dos pseudònims ocasionals, i al voltant d'una vintena de noms que, indistintament, afegia al seu nom principal.

Malgrat les seves súpliques per continuar vivint una dècada més, el dia 18 del quart mes japonès "el vell enutjat amb la pintura", com ell mateix es definia, va morir al 89 anys, sense haver satisfet la recerca de l'última veritat sobre la pintura.

Pintures i il·lustracions

  • Festes de les cases verdes (ca. 1790)
  • Festes per als dotze mesos (ca. 1790)
  • Estrangers observant costums japoneses (1796)
  • Sèrie de Chushingura I (ca. 1800)
  • Brocats impresos de trenta-sis Poetisas (1801)
  • Cinquanta poetes imaginaris, cadascun amb un poema (1802)
  • El Fuji a la primavera (1803)
  • Trenta-sis estacions al Tokaido (1804)
  • Sèrie de Chushingura II (1806)
  • Suikoden (1807)
  • Retrats de sis poetes (ca. 1810)
  • Manga de Hokusai, vol. 1 (1814)
  • Gashiki de Hokusai (1819); Soga de Hokusai (1820)
  • Trenta-sis vistes del mont Fuji (ca. 1826-33); Vistes de ponts famosos (ca. 1827-30)
  • Neu, lluna, i flors (ca. 1827-30)
  • Flors i ocells (ca. 1827-30)
  • Toshi-sensor (1833-36)
  • Cent vistes del mont Fuji (1834-35)
  • Cent poemes comptats per la mainadera (ca. 1845).

Galeria

Bibliografia

Biografia

  • Bowie, Theodore (1964). The Drawings of Hokusai. Indiana University Press, Bloomington.
  • Forrer, Matthi (1988). Hokusai Rizzoli, New York. ISBN 0-8478-0989-7.
  • Forrer, Matthi; van Gulik, Willem R., and Kaempfer, Heinz M. (1982). Hokusai and His School: Paintings, Drawings and Illustrated Books. Frans Halsmuseum, Haarlem. ISBN 9070216027
  • Hillier, Jack (1955). Hokusai: Paintings, Drawings and Woodcuts. Phaidon, London.
  • Hillier, Jack (1980). Art of Hokusai in Book Illustration. Sotheby Publications, London. ISBN 0520041372.
  • Lane, Richard (1989). Hokusai: Life and Work. E.P. Dutton. ISBN 0525244557.
  • van Rappard-Boon, Charlotte (1982). Hokusai and his School: Japanese Prints c. 1800–1840 (Catalogue of the Collection of Japanese Prints, Rijksmuseum, Part III). Rijksmuseum, Amsterdam.

Obres

  • Hillier, Jack, and Dickens, F.W. (1960). Fugaku Hiyaku-kei (One Hundred Views of Fuji by Hokusai). Frederick, New York.
  • Kondo, Ichitaro (1966). Trans. Terry, Charles S. The Thirty-six Views of Mount Fuji by Hokusai. East-West Center, Honolulu.
  • Michener, James A. (1958). The Hokusai Sketch-Books: Selections from the 'Manga'. Charles E. Tuttle, Rutland.
  • Morse, Peter (1989). Hokusai: One Hundred Poets. George Braziller, New York. ISBN 0807612138.
  • Narazaki, Muneshige (1968). Trans. Bester, John. Masterworks of Ukiyo-E: Hokusai — The Thirty-Six Views of Mt. Fuji. Kodansha, Tokyo.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Katsushika Hokusai


Plantilla:Enllaç AB