Túnel de vent: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot modifica: tr:Rüzgâr tüneli; canvis cosmètics
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer: Blended wing aircraft.jpg|thumb|Model a escala d'un avió assajat en un túnel de vent.]]
[[Fitxer: Blended wing aircraft.jpg|thumb|Model a escala d'un avió assajat en un túnel de vent.]]
{{altres usos|Túnel (desambiguació)}}
{{altres usos|Túnel (desambiguació)}}
A [[enginyeria]], un ''' túnel de vent ''' o túnel aerodinàmic és una eina de recerca desenvolupada per ajudar en l'estudi dels efectes del moviment de l'aire al voltant d'objectes sòlids. Amb aquest aparell que simulen les condicions experimentades per l'objecte en la situació real.
En [[enginyeria]], un '''túnel de vent''' o túnel aerodinàmic és una eina de recerca desenvolupada per ajudar en l'estudi dels efectes del moviment de l'[[aire]] al voltant d'objectes sòlids. Amb aquest aparell se simulen les condicions experimentades per l'objecte en la situació real.


En un túnel de vent, l'objecte roman estacionari mentre es força el pas de [[aire]] o [[gas]] al voltant d'ell. S'utilitza per estudiar els efectes del moviment de l'aire en objectes com [[avió|avions]], [[nau espacial|naus espacials]], [[míssil]] és, [[automòbil]] és, [[gratacels|edificis]] o [[pont]] s.
En un túnel de vent, l'objecte roman estacionari mentre es força el pas d'[[aire]] o [[gas]] al voltant d'ell. S'utilitza per a estudiar els efectes del moviment de l'aire en objectes com [[avió|avions]], [[nau espacial|naus espacials]], [[míssil]]s, [[automòbil]]s, [[gratacels|edificis]] o [[pont]]s.


L'aire es bufa o aspira per mitjà d'un conducte equipat amb una finestra i altres aparells en què els [[model]] so formes geomètriques es munten per al seu estudi. Després es fan servir diverses tècniques per estudiar el flux d'aire real al voltant de la geometria i la compara amb els resultats teòrics, que també han de tenir en compte el [[Nombre de Reynolds]] i el [[Número Mach]] per al seu règim de funcionament.
L'aire es bufa o aspira per mitjà d'un conducte equipat amb una finestra i altres aparells, dins el qual els [[model]]s o formes geomètriques es munten per al seu estudi. Després es fan servir diverses tècniques per a estudiar el flux d'aire real al voltant de la geometria i es compara amb els resultats teòrics, que també han de tenir en compte el [[nombre de Reynolds]] i el [[nombre de Mach]] per al seu règim de funcionament.


Per exemple:
Per exemple:
* Poden unir brins a la superfície d'estudi per detectar la direcció del flux d'aire i la seva velocitat relativa.
* Poden unir brins a la superfície en estudi a fi de detectar la direcció del flux de l'aire i la seva velocitat relativa.
* Poden injectar tints o fum en el flux d'aire per observar el moviment de les partícules en passar per la superfície.
* Poden injectar tints o fum en el flux d'aire per a observar el moviment de les partícules en passar per la superfície.
* Poden inserir sondes en punts específics del flux d'aire per mesurar la pressió estàtica o dinàmica de l'aire.
* Poden inserir sondes en punts específics del flux d'aire a fi de mesurar la [[pressió]] estàtica o dinàmica de l'aire.


Un túnel de vent vertical és una instal·lació d'esbarjo d'interior anomenada [[skydiving]].
Un '''túnel de vent vertical''' és una instal·lació d'esbarjo d'interior anomenada [[skydiving]].


El primer túnel de vent supersònic va ser construït a Alemanya, amb una potència de 100.000 cavalls de vapor. Després de la [http://es.wikipedia.org/wiki/2% C2% AA_Guerra_Mundial Segona Guerra Mundial], va ser desmantellat i traslladat a Amèrica.
El primer túnel de vent supersònic va ser construït a [[Alemanya]], amb una potència de 100.000 cavalls de vapor. Després de la [[Segona Guerra Mundial]] va ser desmantellat i traslladat a Amèrica.


== Tub aerodinàmic ==
== Tub aerodinàmic ==
El túnel de vent, sorgeix com una remodelació a gran escala de l'conegut com tub aerodinàmic que va ser dissenyat i contruït per [[Konstantín Tsiolkovski|Ziolkovsky]] a [[1897]]. El que llavors era un senzill aparell ara és una eina molt avançada. Una descripció succinta del funcionament del mateix pot trobar-se en [[Perquè vola un avió]].
El túnel de vent, sorgeix com una remodelació a gran escala de l'conegut com tub aerodinàmic que va ser dissenyat i contruït per [[Konstantín Tsiolkovski|Ziolkovsky]] el [[1897]]. El que llavors era un senzill aparell ara és una eina molt avançada. Una descripció succinta del funcionament del mateix pot trobar-se en [[Per què vola un avió]].


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==

Revisió del 21:33, 2 nov 2010

Model a escala d'un avió assajat en un túnel de vent.
Si cerqueu altres usos, vegeu Túnel (desambiguació).

En enginyeria, un túnel de vent o túnel aerodinàmic és una eina de recerca desenvolupada per ajudar en l'estudi dels efectes del moviment de l'aire al voltant d'objectes sòlids. Amb aquest aparell se simulen les condicions experimentades per l'objecte en la situació real.

En un túnel de vent, l'objecte roman estacionari mentre es força el pas d'aire o gas al voltant d'ell. S'utilitza per a estudiar els efectes del moviment de l'aire en objectes com avions, naus espacials, míssils, automòbils, edificis o ponts.

L'aire es bufa o aspira per mitjà d'un conducte equipat amb una finestra i altres aparells, dins el qual els models o formes geomètriques es munten per al seu estudi. Després es fan servir diverses tècniques per a estudiar el flux d'aire real al voltant de la geometria i es compara amb els resultats teòrics, que també han de tenir en compte el nombre de Reynolds i el nombre de Mach per al seu règim de funcionament.

Per exemple:

  • Poden unir brins a la superfície en estudi a fi de detectar la direcció del flux de l'aire i la seva velocitat relativa.
  • Poden injectar tints o fum en el flux d'aire per a observar el moviment de les partícules en passar per la superfície.
  • Poden inserir sondes en punts específics del flux d'aire a fi de mesurar la pressió estàtica o dinàmica de l'aire.

Un túnel de vent vertical és una instal·lació d'esbarjo d'interior anomenada skydiving.

El primer túnel de vent supersònic va ser construït a Alemanya, amb una potència de 100.000 cavalls de vapor. Després de la Segona Guerra Mundial va ser desmantellat i traslladat a Amèrica.

Tub aerodinàmic

El túnel de vent, sorgeix com una remodelació a gran escala de l'conegut com tub aerodinàmic que va ser dissenyat i contruït per Ziolkovsky el 1897. El que llavors era un senzill aparell ara és una eina molt avançada. Una descripció succinta del funcionament del mateix pot trobar-se en Per què vola un avió.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Túnel de vent

Plantilla:Destacat