Torbera: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m [r2.6.4] Robot afegeix: hu:Láp
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Image:Nordland-bog-cloudberries.jpg|thumb|Torbera boreal a [[Noruega]].]]
[[Image:Nordland-bog-cloudberries.jpg|thumb|Torbera boreal a [[Noruega]].]]
Les '''torberes''' són basses on es diposita matèria orgànica i on es produeix un lent procés de descomposició que dona lloc a la [[torba]].
Una '''torbera''' és un [[aiguamoll]] on la [[matèria orgànica]] dipositada, a través d'un lent procés de [[descomposició]], dóna lloc a la [[torba]].


La [[matèria orgànica]] en condicions àcides la composen les [[molses]] (típicament [[Sphagnum]]) però també [[líquen]]s en climes àrtics.
La [[matèria orgànica]] en condicions [[àcid]]es està composta per [[molses]] (típicament ''[[Sphagnum]]'') però també [[líquen]]s en climes àrtics.

Les torberes altes es presenten quan l'[[aigua]] a la superfície de la terra és de reacció àcida, ja sigui per aigua subterrània àcida o per la pluja. L'aigua que flueix fora de la torbera té un color marró característic per la dissolució del [[taní]] de la molsa. Les torberes són hàbitats molt sensibles importants per a la biodiversitat.


Les torberes altes es presenten quan l'aigua a la superfície de la terra és de reacció àcida, ja sigui per aigua subterrània àcida o ja sigui per la pluja. L'aigua que flueix fora de la torbera té un color marró característic per dissolució del [[taní]] de la molsa. Les torberes són hàbitats molt sensibles importants per a la biodiversitat.
==Distribució==
==Distribució==
Les torberes son àmpliament distribuïdes a llocs freds i [[Clima temperat|climes temperats]], com per exemple al [[Taigà|bosc boreal]]. A [[Sibèria occidental]] és on hi ha les torberes més extenses del món i cobreixen més de 600.000 km2. Al nord d'Europa hi ha moltes torberes d'Sphagnum: A Irlanda ocupen més del 15% del territori (a l'Illa Achill el 87%), Escòcia, Dinamarca i Estònia (un 20% del territori), Finlàndia (26%), Alemanya del Nord i Letònia (10%), també n'hi ha als Països baixos, Noruega i Suècia. Al Canadà i Alaska també ocupen grans extensions. Es troben també a la Patagònia i les illes Malvines. Als tròpics les torberes són aiguamolls que estan forestats i també són àcids.


Les torberes estan àmpliament distribuïdes en zones fredes i [[Clima temperat|climes temperats]], com per exemple al [[Taigà|bosc boreal]]. A [[Sibèria occidental]] és on hi ha les torberes més extenses del món i cobreixen més de 600.000 km². Al nord d'Europa hi ha moltes torberes de ''Sphagnum'': a Irlanda, on ocupen més del 15% del territori (a l'Illa Achill el 87%), Escòcia, Dinamarca i Estònia (un 20% del territori), Finlàndia (26%), Alemanya del Nord i Letònia (10%), també n'hi ha als Països Baixos, Noruega i Suècia. Al Canadà i Alaska també ocupen grans extensions. Es troben també a la Patagònia i les illes Malvines. Als tròpics les torberes són aiguamolls que estan forestats i també són àcids.
===Torberes en les terres de llengua catalana===


===Torberes en les terres de llengua catalana===
* Les torberes altes oligotròfiques, que només es troben a l'alta muntanya dels [[Pirineus]] i s'anomenen [[mollera|molleres]], ocupen poca extensió i no són objecte d'explotació sinó de protecció.
* Les torberes altes oligotròfiques, que només es troben a l'alta muntanya dels [[Pirineus]] i s'anomenen [[mollera|molleres]], ocupen poca extensió i no són objecte d'explotació sinó de protecció.
* Les torberes baixes anomenades [[marjal]]s més importants es troben al [[País Valencià]] les de [[Torreblanca]] i [[Cabanes (Plana Alta)|Cabanes]] van ser explotades econòmicament durant el [[segle XIX]]. També durant alguns anys s'explotaren les de les del [[Delta de l'Ebre]]. També se'n troben a [[Banyoles]].
* Les torberes baixes anomenades [[marjal]]s més importants es troben al [[País Valencià]]: les de [[Torreblanca]] i [[Cabanes (Plana Alta)|Cabanes]] van ser explotades econòmicament durant el [[segle XIX]]. També durant alguns anys s'explotaren les del [[Delta de l'Ebre]]. També se'n troben a [[Banyoles]].


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==

Revisió del 13:50, 29 des 2010

Torbera boreal a Noruega.

Una torbera és un aiguamoll on la matèria orgànica dipositada, a través d'un lent procés de descomposició, dóna lloc a la torba.

La matèria orgànica en condicions àcides està composta per molses (típicament Sphagnum) però també líquens en climes àrtics.

Les torberes altes es presenten quan l'aigua a la superfície de la terra és de reacció àcida, ja sigui per aigua subterrània àcida o per la pluja. L'aigua que flueix fora de la torbera té un color marró característic per la dissolució del taní de la molsa. Les torberes són hàbitats molt sensibles importants per a la biodiversitat.

Distribució

Les torberes estan àmpliament distribuïdes en zones fredes i climes temperats, com per exemple al bosc boreal. A Sibèria occidental és on hi ha les torberes més extenses del món i cobreixen més de 600.000 km². Al nord d'Europa hi ha moltes torberes de Sphagnum: a Irlanda, on ocupen més del 15% del territori (a l'Illa Achill el 87%), Escòcia, Dinamarca i Estònia (un 20% del territori), Finlàndia (26%), Alemanya del Nord i Letònia (10%), també n'hi ha als Països Baixos, Noruega i Suècia. Al Canadà i Alaska també ocupen grans extensions. Es troben també a la Patagònia i les illes Malvines. Als tròpics les torberes són aiguamolls que estan forestats i també són àcids.

Torberes en les terres de llengua catalana

  • Les torberes altes oligotròfiques, que només es troben a l'alta muntanya dels Pirineus i s'anomenen molleres, ocupen poca extensió i no són objecte d'explotació sinó de protecció.
  • Les torberes baixes anomenades marjals més importants es troben al País Valencià: les de Torreblanca i Cabanes van ser explotades econòmicament durant el segle XIX. També durant alguns anys s'explotaren les del Delta de l'Ebre. També se'n troben a Banyoles.

Vegeu també

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torbera

Plantilla:Enllaç AB