Gai Juli Solí: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Robot corregeix l'ORDENA, en treu blancs i caràcters especials i posa majúscula on toca.
Línia 11: Línia 11:
* [http://www.thelatinlibrary.com/solinus.html Caii Julii Solini de Mirabilibus Mundi] a "The Latin Library".
* [http://www.thelatinlibrary.com/solinus.html Caii Julii Solini de Mirabilibus Mundi] a "The Latin Library".


{{ORDENA:Juli Solí, Gai}}
{{ORDENA:Juli Soli, Gai}}
[[Categoria:Escriptors romans]]
[[Categoria:Escriptors romans]]
[[Categoria:Gramàtics romans]]
[[Categoria:Gramàtics romans]]

Revisió del 06:20, 31 gen 2011

Gai Juli Solí (Gaius Julius Solinus) fou un gramàtic i compilador llatí, probablement de mitjans del segle IV, tot i que Theodor Mommsen, que n'edità les seves obres, el situà en la primera meitat del segle III.

Fou l'autor d'un tractat geogràfic dividit en 57 capítols amb breus ressenyes del mon antic conegut i una descripció de curiositats en un àmbit corogràfic amb noticies històriques, orígens, costums, ritus religiosos, condicions socials, història natural i altres circumstancies, i un detall de les produccions de cada regió animals, vegetals i minerals, anomenat De mirabilibus mundi ('Les meravelles del món'), que circulà tant amb el títol de Collectanea rerum memorabilium[1][2] ('Col·lecció de curiositats'), com de Polyhistor; essent aquest darrer títol el promogut per l'autor. La major part està extreta de la Naturalis Historiae de Plini el Vell i de la “Geografia” de Pomponi Mela. Segons ell mateix diu, la seva obra fou seleccionada de les millors fonts, però no diu quines.

El Polyhistor s'imprimí el 1473 a Venècia, per Nicolaum Ienson, sota el títol de De situ et memorabilibus orbis capitula[3], títol que apareix, en terres catalanes, a la biblioteca de l'humanista Pere Miquel Carbonell.

Notes

  1. Vegeu-ne un manuscrit, del segle IX, a la "St. Gallen, Stiftsbibliothek" (consulteu el codi "Cod. Sang. 187" en el catàleg de e-codices, on està disponible en línia una reproducció facsímil)
  2. Malgrat que la seva denominació comú és la de "Collectanea rerum memorabilium", com s'ha indicat, alguna edició el cita com a "Collectanea rerum mirabilium"
  3. Vegeu el catàleg de les Smithsonian Institution Libraries

Enllaços externs