Theodor Mommsen
Christian Matthias Theodor Mommsen (Garding, Dinamarca, 30 de novembre del 1817 - Berlín, 1903) fou un jurista, filòleg, historiador, polític i professor universitari alemany guardonat amb el Premi Nobel de Literatura[1] l'any 1902.
Biografia[modifica]
Va néixer a Garding, una petita població del ducat de Holstein, que en aquells moments formava part de la corona de Dinamarca. El seu pare, pastor protestant, el va introduir en la cultura i llengües clàssiques, formació que consolidaria entre 1834 i 1838 a l'Institut d'Altona. Aquell any, va ingressar a la Universitat de Kiel, on va estudiar dret, i es doctorà el 1843.[2]
Mommsen va desenvolupar una llarga carrera com a professor universitari, ocupant successivament la càtedra de Dret romà de la Universitat de Leipzig el 1848, càrrec que va perdre per les seves activitats polítiques en donar suport als monàrquics enfront dels republicans, tot i que posteriorment es va enfrontar amb els primers a protestar per les seves violentes represàlies contra els segons. El 1852, fou nomenat catedràtic de la Universitat de Zúric; el 1854, professor de filosofia a la Universitat de Wrocław i el 1858 catedràtic d'història antiga de la Universitat de Berlín. L'any 1873, va ser nomenat secretari vitalici de l'Acadèmia de Ciències de Berlín, de la qual n'era membre des del 1858.

L'1 de novembre del 1903 morí a la seva residència de Berlín.
Obra política[modifica]
Mommsen fou nomenat delegat del Landtag, assemblea representativa de Prússia entre 1863 i 1866, i esdevingué posteriorment delegat del Reichstag entre 1881 i 1884, inicialment pel partit dretà Partit Progressista d'Alemanya (Deutsche Fortschrittspartei), posteriorment pel Partit Liberal Nacional (Nationalliberalen) i, finalment, pel Partit Secessionista, oposant-se fermament a les idees socials d'Otto von Bismarck.
Obra literària[modifica]
« | Quan l'ésser humà ja no trobi plaer en el seu treball i treballi només per a arribar als seus plaers al més aviat possible, llavors serà només una casualitat que no es converteixi en delinqüent. | » |
— Theodor Mommsen |
Amb el finançament de l'Acadèmia de Ciències de Berlín, va aconseguir iniciar l'any 1854 un projecte gegantí per editar totes les inscripcions llatines de l'Imperi Romà, les anomenades Corpus Inscriptionum Latinarum. L'any de la seva mort s'havien publicat més de 120.000 epígrafs. Entre els seus col·laboradors en aquest projecte trobem Emil Hübner, Gustav Wilmanns, Wilhelm Henzen i Otto Hirschfeld.
La imponent obra de Mommsen, amb més de 1.500 títols, és una excepcional contribució al desenvolupament de la història antiga. Els seus treballs jurídics, filològics, epigràfics i numismàtics són referents fonamentals per als especialistes i les seves investigacions científiques van establir les bases de la dialectologia de la Itàlia preromana.
L'any 1902, li fou concedit el Premi Nobel de Literatura «per ser considerat el mestre viu més gran de l'art de l'escriptura històrica, amb especial referència al seu treball monumental, La història de Roma»,[3] i esdevingué un dels pocs escriptors de no-ficció guardonats amb aquest premi.
Les seves principals obres són:
Reconeixements[modifica]
En honor seu, s'anomenà l'asteroide (52293) Mommsen descobert el 12 d'octubre del 1990 per Freimut Börngen i Lutz D. Schmadel.
Referències[modifica]
- ↑ Doris Lessing wins Nobel prize a The Guardian, per Sarah Crown, 11/10/2007 (anglès)
- ↑ Jesse Benedict Carter. «Theodor Mommsen». A: The Atlantic (en anglès), 1857, p. 372-378 [Consulta: 25 abril 2014].
- ↑ Pàgina de l'Institut Nobel, Premi Nobel de Literatura 1902 (anglès)
- «Theodor Mommsen». Nobelprize.org. [Consulta: 25 abril 2014].
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Theodor Mommsen |
- Historiadors alemanys
- Filòlegs clàssics
- Juristes
- Escriptors alemanys en alemany
- Premis Nobel de Literatura
- Distingits amb el Pour le Mérite (classe civil)
- Membres de l'Accademia Nazionale dei Lincei
- Professors de la Universitat de Zúric
- Professors de la Universitat de Leipzig
- Acadèmics de l'Acadèmia Bavaresa de les Ciències
- Membres de l'Acadèmia Prussiana de les Ciències
- Alumnes de la Universitat de Zúric
- Alumnes de la Universitat Christian Albrecht de Kiel
- Morts a Berlín
- Professors de la Universitat de Breslau
- Professors de la Universitat Humboldt de Berlin
- Polítics danesos
- Historiadors danesos
- Lingüistes danesos
- Científics danesos
- Lingüistes alemanys
- Científics alemanys
- Escriptors danesos
- Escriptors de Slesvig-Holstein
- Polítics de Slesvig-Holstein