Currículum educatiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb curriculum vitae.

El currículum educatiu (del llatí currere, cursa) és el conjunt de competències bàsiques, objectius, continguts, mètodes pedagògics i criteris d'avaluació de cada matèria que s'ensenyen en un programa educatiu, usualment d'educació formal.[1][2][3] Els sabers i actituds que no hi figuren de manera explícita, però que també es transmeten a l'ensenyament formen el currículum ocult, en contraposició a l'oficial. A l'escola obligatòria aquest currículum té uns mínims fixats per l'administració pública, que donen lloc a títols reconeguts. La resta d'aprenentatges els decideix la institució educativa corresponent.

El currículum conté una sèrie d'objectius o elements que han de ser assolits pels estudiants i que fixen el pla d'estudis corresponent, amb possibles itineraris o optativitat i uns mínims compartits. Els elements poden pertànyer als conceptes, als procediments, als valors, a les dades o a qualsevol idea i conducta que es consideri susceptible de ser ensenyada. Les crítiques al currículum se centren precisament en la selecció dels elements centrals, sigui pel nivell de dificultat o pels prejudicis que guien la seva configuració (per exemple etnocentrisme).

Addicionalment, el currículum pot incloure recomanacions sobre didàctica o gradació de continguts, per exemple segons l'edat dels estudiants o el curs on es trobin, de forma que l'accés al coneixement sigui gradual i en creixent abstracció i complexitat.

Els centres educatius desenvolupen i completen el currículum oficial dictat per les lleis bàsiques del país (si legisla sobre educació reglada), l'anomenat disseny curricular de base o DCB. El currículum elaborat pel centre formarà part del seu projecte educatiu. Els teòrics del currículum afirmen que es divideix entre currículum explícit, format per allò que inclou, i el currículum ocult, que consta tant d'allò omès com dels ensenyaments no evidents que es transmeten al mateix temps que els oficials.

A la nostra societat, encara acceptem i considerem el currículum masculí com a universal.[4]

Referències[modifica]

  1. «currìcolo² - Treccani» (en italià). [Consulta: 3 abril 2024].
  2. «Currículo - EcuRed» (en castellà). [Consulta: 3 abril 2024].
  3. «curriculum» (en anglès). DOI: 10.1093/oi/authority.20110803095654226. [Consulta: 3 abril 2024].
  4. Pilar Albertín, Antonia Dorado, Irene Mates, Intervenció-investigació en violències de gènere, Documenta Universitaria, 2015. ISBN 9788499842806 (català)

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]