Eunomi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEunomi

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(el) Εὐνόμιος Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement335 Modifica el valor a Wikidata
Capadòcia Modifica el valor a Wikidata
Mort394 Modifica el valor a Wikidata (58/59 anys)
Capadòcia Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
Altres
Condemnat perheretgia Modifica el valor a Wikidata

Eunomi (en llatí: Eunomius, en grec antic: Εὐνόμιος) va ser un religiós grec nascut a Dacora a Capadòcia, deixeble d'Aeci, un seguidor d'Arri o Ari. Va introduir a l'arrianisme els seus propis punts de vista i va fundar la secta dels eunomians (Enomiani o Anomoei) que negava la igualtat entre el Pare i el Fill i a més en negava també la similitud (ὁμοιότης).

Va ser diaca d'Antioquia el 360, i després va succeir a Eleusi com a bisbe de Cízic, però al cap d'uns mesos va ser deposat per ordre de l'emperador Constanci II i expulsat de la ciutat.

Sota Julià l'Apòstata i sota Jovià, va viure a Constantinoble; en el regnat de Valent va anar a Calcedònia, però l'emperador el va denunciar per albergar a casa seva a Procopi, i va ser enviat a l'exili a Mauretània. Així i tot, quan va arribar a Mursa a Il·líria, l'emperador el va fer cridar.

Més tard el va enviar a l'exili altre cop Teodosi I el Gran a un lloc anomenat Halmiris a Mèsia, a la vora del Danubi, lloc que van ocupar els bàrbars i va ser enviat a Cesarea a l'Àsia Menor. Contrari al popular bisbe Basili de Cesarea, els habitants d'aquesta ciutat el van odiar.

Finalment, va poder tornar a la seva vila natal de Dacora on va viure la resta de la seva vida i on va morir ja vell el 394. Eutropi Patrici va ordenar portar el seu cos a Tiana on va quedar a càrrec dels monjos, per evitar que fos portat a Constantinoble pels seus seguidors per enterrar-lo junt amb el seu mestre Aeci. Un edicte imperial va ordenar la destrucció de les seves obres.

El seu seguidor Filostorgi, va escriure un elogi d'Eunomi. Foci i Sòcrates (que van ser els seus enemics), en canvi, el critiquen en el seu estil literari i diuen que es repetia excessivament.

Va escriure diverses obres contra la fe ortodoxa, però van ser destruïdes i només uns reculls compilats pels seus enemics han arribat als nostres dies. Obres seves eren:

  • 1. Comentari de l'Epístola al romans, en 7 llibres
  • 2. Epístoles,
  • 3. Exposició de fe (383) que es conserva
  • 4. Ἀπολογητικός (Apologètiques, Apologetikos, defensa de les doctrines eunomianes)
  • 5. Ἀπολογίας Ἀπολογία.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Eunomius». A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. [Consulta: 26 juny 2023].