Xerpes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàXerpes

Família xerpa
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total180.000 (aproximada)
LlenguaXerpa
ReligióLamaisme
Geografia
EstatNepal, República Popular de la Xina, Índia i Bhutan Modifica el valor a Wikidata
Regions amb poblacions significatives
Nepal Nepal
Tibet Tibet
Índia Índia
Bhutan Bhutan

Els xerpes són una ètnia originària del Nepal.

Dins el complex mosaic de la població nepalesa, formen part dels pobles mongols i tibetans, i actualment habiten sobretot a Solu Khumbu, a l'est del Nepal, malgrat que també hi ha alguns pobles xerpes a la vall de Helambu, situada al nord de Katmandú. La població estimada és de devers 60.000 persones.

La seva capital és Namche Bazar, i Pangboche es considera el més vell dels pobles xerpes del Nepal i se suposa que va ser construït fa 300 anys. Khunde i Khumjung són dos pobles importants més.

Els xerpes parlen un dialecte tibetà, i com els tibetans també són budistes. Tradicionalment feien de pagesos, traginers i comerciants, fins que a començament del segle xx, i sol·licitats per la seva bona adaptació a la vida a les altures,[1] varen començar a fer de guies i portadors per anar a l'Himàlaia.

És costum entre els xerpes que els posin com a nom el dia de la setmana en què varen néixer:

  • dilluns: Dawa
  • dimarts: Mingma
  • dimecres: Lhakpa
  • dijous: Phurbu
  • divendres: Pasang
  • dissabte: Pemba
  • diumenge: Nima

Durant molts d'anys l'aïllament de Solu Khumbu va ajudar a mantenir les seves característiques i els seus costums, i ara, malgrat que estiguin en contacte amb gent de tot el Nepal i d'arreu del món, mantenen els seus trets físics gràcies a una tradició de matrimonis entre membres de l'ètnia xerpa però amb membres de clans (18) diferents al seu.

La paraula xerpa es va donar a conèixer a tot el món quan en Tenzing Norgay va pujar a l'Everest amb Sir Edmund Percival Hillary el 1953.

També és un xerpa Ang Rita Xerpa, el que ha pujat més vegades a l'Everest, i dos xerpes més, Pemba Dorjie i Lhakpa Gelu, competeixen per veure qui d'ells dos fa més via a pujar-lo.

Actualment, malgrat que no tots els xerpes fan de guies o portadors d'alçada, la paraula xerpa es fa servir incorrectament a Occident per a designar, en general, els guies i portadors, malgrat que no siguin xerpes.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xerpes
  1. Kamler, K. (2004). Surviving the extremes: What happens to the body and mind at the limits of human endurance, p. 212. Nova York: Penguin.