Farmàcia Saguer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Farmàcia Saguer
Imatge
Dades
TipusEdifici i oficina de farmàcia Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteRafael Masó i Valentí (1908)
Josep Maria Claret i Rubira (1935)
Joan Roca i Pinet (1935) Modifica el valor a Wikidata
Construcció1908 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicracionalisme arquitectònic
arquitectura modernista Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaGirona Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. de l'Argenteria, 29 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 59′ N, 2° 49′ E / 41.99°N,2.82°E / 41.99; 2.82
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC21310 Modifica el valor a Wikidata

La Farmàcia Saguer (antiga Farmàcia Masó) és un edifici del municipi de Girona que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Inclosa dins l'inventari de botigues noucentistes i art-déco gironines conserva l'interior modernista de 1908 projectat per Rafael Masó Valentí [1] però revela una forta empremta racionalista a l'exterior, fruit de la reforma executada el 1935 per l'arquitecte Josep Claret Rubira, La farmàcia, era regentada pel germà de l'arquitecte, Joan Masó i per Lluís Puig i es troba a pocs metres de la casa pairal dels Masó, reedificada per Rafael Masó i avui convertida en la seu de la Fundació i Museu Casa Masó. L'encàrrec de Joan Masó era de reconvertir un local de planta baixa en una farmàcia. El vincle familiar va permetre una gran llibertat que es va veure traduïda en la creació d'una obra d'art total que tenia en compte cada detall.[2] Masó va posar especial èmfasi en els materials i els dissenys pensant en la combinació de l'estètica i el disseny amb la facilitat de manteniment i neteja, imprescindible per una farmàcia.[3]

El refinament dels materials, bàsicament majólica blanca, juntament amb l'harmonia i suavitat de les formes orgàniques, combinades amb la iconografia simbòlica de la salut i les herbes medicinals, configuraven el disseny d'aquella primera façana, desapareguda el 1935. L'actual, dissenyada per Josep Claret el 1935, està revestida de marbre rosat, i emfasitza la línia corba desproveïda de decoració, en tots els elements. El rètol amb tipografia futura és un clar element identificador de l'estètica dels anys 30.

Pel que fa a l'interior, és on millor podem apreciar el gaudinisme de joventut de Masó. Els materials emprats en la decoració són la ceràmica blanca pel revestiment dels murs, el ferro forjat per la construcció de prestatges on es col·loquen els flascons de medicaments -també dissenyats pel projecte i molt propers al disseny de l'ampolla d'aigua per la Casa de la Caritat de Barcelona que feu Antoni Gaudí [1] Per dur a terme la creació del mobiliari va comptar amb la col·laboració de nombrosos artesans.[2]

Interior de la farmàcia Masó, avui Saguer, en el moment de la inauguració de la reforma el 1908.
Interior de la Farmàcia Masó, avui Saguer, a l'actualitat

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Farmàcia Saguer
  1. 1,0 1,1 «Farmàcia Saguer». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 febrer 2015].
  2. 2,0 2,1 Falgàs, Jordi. Ruta Rafael Masó Modernisme i Noucentisme (en català, castellà, anglès, francès). Girona: Ajuntament de Girona i Fundació Rafael Masó, 2009. 
  3. GIL TORT, Rosa Maria i DOMÈNECH, Gemma.. Masó Explica Masó. Girona: Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Dem. Girona, 2001, p.64 i ss.. ISBN 84-88258-47-X.