Joan Masó i Valentí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Masó i Valentí

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1883 Modifica el valor a Wikidata
Girona Modifica el valor a Wikidata
Mort30 octubre 1973 Modifica el valor a Wikidata (89/90 anys)
Girona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófarmacèutic, impressor, fotògraf Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Família
CònjugeJosefina Aragó Turon Modifica el valor a Wikidata
ParesRafael Masó i Pagès Modifica el valor a Wikidata  i Paula Valentí Fuster Modifica el valor a Wikidata

Joan Masó i Valentí (Girona, 1883-1973) fou un farmacèutic, impressor, excursionista i fotògraf català.

Biografia[modifica]

Va néixer al carrer de les Ballesteries de Girona i va viure tota la seva vida a la mateixa casa, que actualment és la Casa Masó.[1] Era el tercer fill del matrimoni format per Rafael Masó i Pagès i Paula Valentí Fuster. Era germà de l'arquitecte Rafael Masó i Valentí, de l'advocat i diputat Santiago Masó i Valentí i del pedagog Narcís Masó i Valentí. Va estudiar Farmàcia a la Universitat de Barcelona i durant els primers anys de llicenciat va exercir la professió a la farmàcia Masó-Puig del carrer  l'Argenteria, dissenyada pel seu germà arquitecte. L'any 1915, a causa de la mort del seu pare, va abandonar la farmàcia per passar a dirigir la Impremta Masó, negoci familiar fundat pel seu pare situat en els baixos de la casa familiar. El 1924 es va casar amb Josefina Aragó i Turon, originària de Santa Coloma de Farners.

Nascut en una família molt activa en l'àmbit cultural, de jove va participar amb els seus germans en els moviments literaris i culturals de la Girona de l'època. Ell mateix és l'autor de nombrosos textos, alguns publicats al butlletí de Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEIEG) i al Diario de Gerona de avisos y noticias, fundat pel seu pare, com també en altres publicacions periòdiques de la ciutat. Als seus arxius personals, conservats per la Fundació Rafael Masó, trobem traduccions de llibres alemanys, ressenyes d'excursions, articles sobre física i geografia i altres treballs inèdits.

També havia exercit de professor de matemàtiques i de català a l'Institut de la Dona que Treballa a Girona. El seu amor per la llengua catalana el portà a divulgar-ne el coneixement, fins i tot de forma clandestina, amb classes particulars.

La seva altra gran passió era l'excursionisme. Aquesta faceta li va permetre trepitjar i conèixer el paisatge català i col·laborar activament en les activitats del Grup Excursionista i Esportiu Gironí, GEIEG, del qual el seu cunyat, Estanislau Aragó Turon, en va ser president.

Va ser també un fotògraf notable,[2] amb un miler de fotografies en negatiu i positiu. La majoria de les imatges són en blanc i negre, però també va experimentar en l'ús del color, realitzant autocroms[3] que han esdevingut les primeres imatges en color de Girona. El seu fons fotogràfic es conserva al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de Girona (CRDI).

Va morir sense fills a Girona, als noranta anys, el 30 d'octubre de 1973.

Referències[modifica]

  1. GIL TORT, Rosa Maria. Història dels Masó a la seva casa pairal a J. Falgàs, ed. Casa Masó, vida i arquitectura noucentista. (en català, castellà, anglès i francès). Girona: Fundació Rafael Masó - Triangle postals, 2012, pp. 23-35. ISBN 978-84-8496-167-3. 
  2. [s.a.] «La Girona de Joan Masó». Presència, 01-11-1978, p. 20.
  3. MASSANAS BURCET,, Emili «Fotografia en color. Dins el Dossier "Els retratistes, cronistes fotogràfics d'una època"». Revista de Girona, 1988, p. 21.