Breakout educatiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El breakout educatiu (de l'anglès educational breakout) és una eina pedagògica que forma part del fenomen de la ludificació. Consisteix en l'aprenentatge a través de la resolució d'un desafiu amb l'objectiu final d'obrir una caixa.[1][2]

Es tracta d'un joc immersiu derivat dels populars jocs d'escapada,[cal citació] en el qual, tanmateix, no cal sortir de l'aula sinó obrir en un temps determinat una caixa que pot tenir diverses un cadenat analògic o un de digital.[3] Per tal d'aconseguir els codis que desactivaran el cadenat, cal resoldre primer problemes, qüestionaris o enigmes. Com en qualsevol activitat ludificada s'ha de contextualitzar el repte proposat.

Durant la partida, el professor fa de gamemaster, és a dir, dirigeix el joc. Té com a funció ajudar l'alumnat i guiar-lo emfatitzant el treball cooperatiu.[cal citació]

La tècnica del breakout educatiu té com a avantatges el foment del pensament crític, les habilitats socials, la creativitat, la resiliència, la diversió i la motivació. A més, es pot adaptar a qualsevol contingut curricular, nivell educatiu i espai físic.[cal citació] Amb tot, la preparació i l'elaboració de tal activitat exigeixen molt de temps[cal citació] i més diners del pressupostat,[4] a més que una sessió de breakout educatiu pot fer augmentar la competitivitat entre alumnes i no assegura la participació de tots els membres de l'equip.[cal citació]

Referències[modifica]

  1. «Breakout educativo: ¿qué es y por qué integrarlo en el aula?» (en castellà). Universitat Europea, 29-07-2022. [Consulta: 22 desembre 2022].
  2. Negre i Walczak, Christian. «'BreakoutEdu', microgamificación y aprendizaje significativo» (en castellà). Educaweb, 26-07-2017. [Consulta: 23 octubre 2019].
  3. Ju, por; EduEscapeRoom, a y Nieves de. «Cómo crear y usar candados digitales en tu escape room educativo o breakoutedu» (en castellà), 31-07-2018. [Consulta: 23 octubre 2019].
  4. Liarte, Rosa. «Cómo montar tu propio kit para hacer Breakout EDU en clase» (en castellà), 04-03-2018. [Consulta: 23 octubre 2019].

Enllaços externs[modifica]

  • «A Breakout Story» (en anglès). The History of How We Play, 29-12-2018. [Consulta: 22 desembre 2022].