Liandratita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralLiandratita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaU6+Nb₂O₈
Epònimésser humà Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusPegmatita Antsakoa I, Camp de pegmatites de Berere, Districte de Tsaratanàna, Regió de Betsiboka, Província de Mahajanga, Madagascar
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.DH.35
Nickel-Strunz 9a ed.4.DH.35 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/D.23 Modifica el valor a Wikidata
Dana8.1.9.1
Heys18.3.1
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 6,36Å; c = 4,01Å;
Colorgroc a groc-marró
Fracturaconcoidal
Duresa3,5
Color de la ratllagroc-blanc
Diafanitattranslúcida
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1975-039
Any d'aprovació1975
SímbolLia Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La liandratita és un mineral de la classe dels òxids. Rep el nom en honor de Georges Liandrat, professor francès de Samoëns, França, per les seves destacades activitats de prospecció a Madagascar.

Característiques[modifica]

La liandratita és un òxid de fórmula química U6+Nb₂O₈. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1975. Cristal·litza en el sistema trigonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 3,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la liandratita pertany a «04.DH: Òxids amb proporció Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations grans (+- mida mitjana); plans que comparteixen costats d'octàedres» juntament amb els següents minerals: brannerita, ortobrannerita, thorutita, kassita, lucasita-(Ce), bariomicrolita, bariopiroclor, betafita, bismutomicrolita, calciobetafita, ceriopiroclor, cesstibtantita, jixianita, hidropiroclor, natrobistantita, plumbopiroclor, plumbomicrolita, plumbobetafita, estibiomicrolita, estronciopiroclor, estanomicrolita, estibiobetafita, uranpiroclor, itrobetafita, itropiroclor, fluornatromicrolita, bismutopiroclor, hidrokenoelsmoreïta, bismutostibiconita, oxiplumboromeïta, monimolita, cuproromeïta, stetefeldtita, estibiconita, rosiaïta, zirconolita, petscheckita, ingersonita i pittongita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la pegmatita Antsakoa I, al camp de pegmatites de Berere, situat al districte de Tsaratanàna, a la regió de Betsiboka (Província de Mahajanga, Madagascar). També ha estat descrita a Austràlia, Suècia, Noruega i els Estats Units.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Liandratita
  1. «Liandratite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 15 març 2018].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: November 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. Arxivat de l'original el 2019-08-10. [Consulta: 15 març 2018].