Gnetum gnemon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGnetum gnemon Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN194943 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
FamíliaGnetaceae
GènereGnetum
EspècieGnetum gnemon Modifica el valor a Wikidata
L., 1767
Nomenclatura
Sinònims
Gnetum vinosum Modifica el valor a Wikidata
Gnetum gnemon

Gnetum gnemon és una espècie de gimnosperma de la divisió Gnetophyta, família Gnetaceae, nativa del sud-est d'Àsia i les illes de l'oest del Pacífic des d'Assam a Indonèsia i de Malàisia a les Filipines i Fiji.

Característiques[modifica]

És un arbre de mida petita a mitjana que fa de 15 a 20 m d'alt. Les fulles són persitents i oposades de 8–20 cm de llarg i 3–10 cm d'amplada, enteres. El fruit és com un estròbil, té poca pell i una gran nou de 2–4 cm de llargada.

Els estròbils pesen uns 5,5 g, la llavor sola 3,8 g. Els estròbils maduren principalment de juny a setembre a les Filipines. L'estròbil vermell se'l mengen els ocells, els mamífers i els rèptils.

Usos[modifica]

Estructura dímera del resveratrol

A indonèsia en diuen "melinjo" i és molt usat en la cuina indonèsia. Es fan servir com aliment les llavors, les flors i les fulles.

Aquesta planta és cultivada a la regió Aceh. Se'n fan crackers.[1]

Recentment els científics japonesos han descobert que Gnetum gnemon no és la causa de la malaltia de la gota (per àcid úric).[2]

Fitoquímics[modifica]

Recentment, s'ha descobert que els estròbils de melinjo són rics en un dímer de resveratrol el qual té propietats antibacterianes i antioxidants,[3] funciona com conservador alimentari i incrementa els gustos.[4]

Referències[modifica]

  1. Siahaan, Armando; Camelia Pasandaran. «Cheering, Bakso and Friendship – An Indonesian Welcome Home for Obama». The Jakarta Globe, 10-11-2010.
  2. Mori, M., et al. (2008). Relationship between Lifestyle-related Diseases with The Intake of Indonesian Traditional Fruit Melinjo Rich in Phytoestrogens. Niigata, Japan. The 4th International Niigata Symposium on Diet and Health Integrative Function of Diet in Anti-aging and Cancer Prevention.
  3. Hisada, H., et al. (2005). Antibacterial and Antioxidative Constituents of Melinjo Seeds and Their Application to Foods. Japan. Science Links Japan Arxivat 2012-02-17 a Wayback Machine.
  4. Santoso, M., et al..(2008). Inhibition of Fish Lipid Oxidation by the Extract of Indonesia Edible Plant Seed `Melinjo`. Kyoto, Japan. Japanese Society for Food Science and Technology Arxivat 2015-10-11 a Wayback Machine.