Esponges calcàries

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEsponges calcàries
Calcarea Modifica el valor a Wikidata

"Calcispongiae" de l'obra d'Ernst Haeckel Kunstformen der Natur, 1904 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumPorifera
ClasseCalcarea Modifica el valor a Wikidata
Bowerb., 1864
Subclasses

Les esponges calcàries o calcaris[1] (Calcarea) són una classe de l'embrancament dels porífers (esponges de mar).[2] Es caracteritzen per les seves espícules compostes de carbonat de calci en forma de calcita o aragonita. Tot i que la majoria tenen tres puntes, l'espícula d'una esponja calcària pot tenir-ne entre dues i quatre. Inclou 794 espècies.[2] Les esponges calcàries aparegueren per primer cop al Cambrià, i assoliren la seva màxima diversitat al llarg del Cretaci.

Característiques[modifica]

Totes les tres configuracions corporals de les esponges de mar estan representades a les esponges calcàries: asconoide, siconoide i leuconoide. Generalment, les esponges calcàries són molt petites, amb una alçada de només 7-10 cm. Manquen de teixits autèntics.

Les espècies d'aquesta classe varien des d'esponges en forma de vas amb una simetria radial fins a colònies compostes d'un reticle de tubs prims, o formes massives irregulars. En general, són esponges petites. Les seves diferents formes són relativament simples; forma de sac, de vas, de pera o de cilindre. L'esquelet té una estructura o bé de malla o bé de rusc. A diferència de la majoria d'altres esponges, les esponges calcàries manquen de canals buits, cosa que les fa més robustes.

Historia natural[modifica]

Totes les esponges d'aquesta classe viuen exclusivament al mar. Són sèssils (viuen fixades al fons marí) s'alimenten per suspensió, i són especialment comunes a les aigües tropicals someres.

Taxonomia[modifica]

Anàlisis moleculars suggereixen que la classe Calcarea podria ser designada un embrancament; en particular, el primer a divergir al regne dels animals. Des d'aquest punt de vista, les altres esponges pertanyerien a l'embrancament Silicarea.

Les esponges calcàries es subdivideixen en dues subclasses i cinc ordres:[2]

Referències[modifica]

  1. Altaba, C. R., 1991. Invertebrats no artròpodes. Història Natural dels Països Catalans, 8. Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona.
  2. 2,0 2,1 2,2 «WoRMS - World Register of Marine Species - Calcarea». [Consulta: 24 novembre 2020].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esponges calcàries