Estadi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el recinte esportiu. Vegeu-ne altres significats a «Estadi (mesura)».
Estadi Olímpic Lluís Companys a Barcelona

Un estadi és una infraestructura esportiva que serveix per a albergar esports, concerts o altres activitats. És utilitzat per a diversos tipus d'esports a l'aire lliure que són populars a nivell mundial com el futbol, el rugbi, el beisbol, etc. Poden influir de manera molt important en l'economia d'un país albergant tota classe d'esdeveniments esportius depenent de la capacitat que presenten. Consisteix en un camp de grans dimensions envoltat per una estructura dissenyada perquè els espectadors puguin estar drets o asseguts veient l'esdeveniment. Des de temps remots sempre ha estat part de la vida quotidiana de les persones.

Història dels estadis[modifica]

Vista interior del Coliseu de Roma

La paraula ve de l'stàdion (στάδιον) grec, literalment suport (lloc on hi ha gent). L'estadi conegut més antic del món es troba Olímpia, al Peloponés occidental, a Grècia, on els Jocs Olímpics de l'antiguitat van ser duts a terme per primera vegada en 776 aC. Inicialment va ser construït per a un sol esdeveniment que eren les proves atlètiques. Presentava més o menys una distància d'aproximadament 190 metres o 210 iardes. Roma i Grècia van ser les principals civilitzacions d'occident que van tenir noció i coneixement sobre els estadis, per altra banda Roma va construir l'estadi més gran del món en l'edat antiga que va ser el Coliseu de Roma amb capacitat per a 109.000 espectadors.

Etapa moderna[modifica]

Els primers estadis que es construïren durant l'era moderna eren instal·lacions bàsiques, dissenyades amb l'únic propòsit d'oferir espai a tants espectadors com fora possible, en funció dels esdeveniments oferts. Amb la gran puixança i creixement de la popularitat de l'esport modern organitzat a finals de l'època victoriana, especialment el futbol al Regne Unit i el beisbol als Estats Units, se varen construir les primeres estructures d'aquesta mena. Un dels primers estadis fou l'estadi Bramall Lane (Sheffield, South Yorkshire), construït l'any 1855. Inicialment es disputaren partits internacionals de futbol per primera vegada en aquest estadi, així com també la Youdan Cup (1867), una dels primers torneigs de qualsevol mena futbol. Originàriament, però, fou un estadi va acollir partides de criquet.

Vegeu també[modifica]