Estoig escolar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un estoig

Un estoig escolar[1] o caixa de llapis és un recipient que s'utilitza per guardar llapis. Un estoig també pot contenir una varietat d'altres articles de papereria, com ara maquines, bolígrafs, bastonets de cola, gomes d'esborrar, tisores i regles.

Els estoigs es poden fer amb una varietat de materials com la fusta o el metall. Alguns estoigs tenen una carcassa dura i rígida que tanca els bolígrafs a l'interior, mentre que altres utilitzen un material més suau com el plàstic, el cuir o el cotó. Les versions suaus solen subjectar-se amb una cremallera.

Història[modifica]

Els primers estoigs eren de forma rodona o cilíndrica. Alguns estoigs primerencs estaven decorats amb jaspi (1860) o platí (des de 1874).[2]

En les variants més cares també hi ha un compartiment en el qual es pot emmagatzemar un cartabó, tot i que se'l consideri simplement com a "contenidor per emmagatzemar bolígrafs"

Tipus[modifica]

Diversos estoigs escolars

Bàsicament, es poden distingir dos tipus de estoigs.

Estoigs d'un o més pisos[modifica]

Consisteixen en un petit maletí de manera que es tanca amb cremallera. Consta almenys una planxa rígida sobre la qual es disposen una sèrie de gomes elàstiques que formen espais prou amplis com per introduir tots i cadascun d'aquests materials. La goma els manté fixos a la base impedint que es moguin i es regirin al seu interior. Depenent de l'objecte que s'hi introdueix consenten una amplada major o menor sempre per tal de permetre l'entrada de l'útil amb comoditat però impedir que es mogui.

L'estoig s'obre com una carpeta i conté material als dos costats oposats. En un es disposen, per exemple, els llapis de colors i en l'altre, la maquineta, la goma, la regla, l'escaire i el transportador d'angles. Hi ha estoigs de diferents mides i capacitats, alguns amb dos nivells i dues cremalleres fetes de metall.

Estoigs tipus bossa[modifica]

Estoig tipus bossa

Són recipients en què els escolars introdueixen el material a granel, sense classificar. Adopten la forma de bosses allargades o cilíndriques que es tanquen amb una cremallera. A l'interior, els nens porten els seus llapis, gomes d'esborrar, petites regles, clips, etc. Poden ser fabricats en plàstic de diferents textures i gruixos o en tela.

Tant el primer com el segon tipus d'estoig solen estar decorats amb imatges infantils o personatges populars de pel·lícules, dibuixos animats, videojocs, esports, etc.

Variants europees[modifica]

A Europa estan molt estesos els estoigs en què els estris d'escriptura es mantenen sense classificar. Al nord i l'oest d'Alemanya s'anomena col·loquialment federbüchse[3] i al sud d'Alemanya com Schlampermäppchen.[4][5] A la resta de zones d'Alemanya, així com a Àustria (Pennal) i a Suïssa (Etui) s'utilitzen majoritàriament els mateixos termes que per a les carpetes rectangulars.[6]

Referències[modifica]

  1. «estoig». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. Nadelhoffer, Hans. Cartier. Chronicle Books, 2007, p. 201. ISBN 081186099X. 
  3. «›federbüchse‹ in: Deutsches Wörterbuch (¹DWB)» (en alemany). DWDS. [Consulta: 12 juliol 2023].
  4. Schlampermäppchen in duden.de, abgerufen am 22. September 2014.
  5. Schlamper in wissen.de, abgerufen am 22. September 2014.
  6. «Behältnis für Schreibutensilien».

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estoig escolar