Extranet

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una extranet és una xarxa privada que utilitza protocols d'internet, protocols de comunicació i, habitualment, una infraestructura pública de comunicació per compartir de manera segura part de la informació i serveis propis d'una organització amb proveïdors, clients, socis o altres organitzacions. Una extranet seria, doncs, part de la intranet d'una organització que s'estén (normalment utilitzant internet) a usuaris aliens.

L'extranet acostuma a tenir un accés semiprivat: no es limita al personal de la pròpia organització, però si a les persones o altres organitzacions que hi tinguin algun tipus de vincle. Requereix, doncs, cert grau de seguretat que garanteixi (i limiti) l'accés segur: tallafocs, gestió de servidors, expedició i ús de certificats digitals o mitjans similars d'autenticació d'usuari, xifrat de missatges i l'ús de xarxes privades virtuals (VPN) dins la xarxa pública.

Beneficis[modifica]

  • Permet l'intercanvi de grans volums de dades a través de catàlegs d'Intercanvi Electrònic de Dades (EDI en aglès).
  • Compartir informació de forma exclusiva amb altres socis comercials.
  • Col·laborar amb altres organitzacions en el desenvolupament conjunt de projectes o programes de formació.
  • Proporcionar accés a diversos serveis prestats per una empresa a un grup d'altres empreses.

Creadors[modifica]

El terme extranet va ser definit pel qui era primer executiu de Netscape Communications Corporation, Jim Barksdale, i el cofundador d'aquesta, Mark Andreesen.

Va començar a ser utilitzat per primer cop a finals dels anys 90 en diverses indústries i empreses per descriure els repositoris centralitzats de dades compartides i aplicacions accessibles via web únicament als membres autoritzats de determinats grups de treball (dispersos geogràficament, projectes multi-empresarials, etc..).

Comparativa intranet | extranet | internet[modifica]

Aplicació Usuaris Informació
Intranet Interns Intercanvi entre treballadors
Extranet Interns i externs Col·laboració amb tercers, accés restringit
Internet Qualsevol usuari Objectius diferents

Aplicacions[modifica]

Les aplicacions de l'extranet poden ser molt diverses:

  • Banca on-line. Un dels exemples més coneguts, amb la banca electrònica les entitats bancàries ofereixen als seus clients la possibilitat de consultar i operar amb els seus comptes.
  • Programari de grup (groupware), diverses empreses participen en el desenvolupament de noves aplicacions amb un objectiu comú.
  • Xarxes de coneixement compartit entre empreses, universitats, associacions i altres centres en programes de formació, activitats d'investigació i desenvolupament, borses de treball, etc.

Vegeu també[modifica]