Fahd de l'Aràbia Saudita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Fahd bin Abdelaziz)
Infotaula de personaKhàdim al-haramayn Modifica el valor a Wikidata
Fahd de l'Aràbia Saudita

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) فهد بن عبد العزيز آل سعود Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementفهد بن عبد العزيز آل سعود
1921 Modifica el valor a Wikidata
Riad (Aràbia Saudita) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r agost 2005 Modifica el valor a Wikidata (83/84 anys)
Riad (Aràbia Saudita) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Pneumònia Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri d'Al Oud, Al-Riyad 
  5è rei de l'Aràbia Saudita
13 de juny de 1982 (1982-06-13) – 1 d'agost de 2005 (2005-08-01)
Dades personals
ReligióIslam
FormacióEscola dels Prínceps Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballEstadista Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómonarca, polític Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatAràbia Saudita Modifica el valor a Wikidata
Branca militarInternal Security Forces (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Rang militarComandant Suprem de les Forces Armades (1982–2005) Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra del Golf Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolKhàdim al-haramayn
Primer ministre de l'Aràbia Saudita
Casa reialCasa de Saüd
CònjugeAl Jawhara bint Ibrahim Al Ibrahim (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsSultan bin Fahd (en) Tradueix, Faisal bin Fahd (en) Tradueix, Mohammad Bin Fahd (en) Tradueix, Abdul Aziz bin Fahad (en) Tradueix, Saud bin Fahd Al Saud (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesAbd-al-Aziz ibn Saüd
Hassa bint Ahmed Al Sudairi
GermansSita bint Abd-al-Aziz Al Saüd, al-Bandarí bint Abd-al-Aziz Al Saüd, al-Jàwhara bint Abd-al-Aziz Al Saüd, Latifa bint Abd-al-Aziz Al Saüd, Mussàïd ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Mútib ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Muhàmmad ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Turkí I ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Khàlid ibn Abd-al-Aziz, Fàysal de l'Aràbia Saudita, Saüd de l'Aràbia Saudita, Turkí II ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Míxal ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Abd-ar-Rahman ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Sattam ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Sultan ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Nàyif ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Salman de l'Aràbia Saudita, Àhmad ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Abd-al-Majid ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Hadhlul ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Badr ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Fawwaz ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Maixhur ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Abd-al-Ilah ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Bàndar ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Abdul·lah de l'Aràbia Saudita, Mamduh ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Mansur ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Nàssir ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Nawwaf ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Talal ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Sad ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Múqrin ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Thàmir ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Hayà bint Abd-al-Aziz Al Saüd, Lulua bint Abd-al-Aziz Al Saüd, Sultana bint Abd-al-Aziz Al Saüd, Màjid ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Mixari ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, Hamud ibn Abd-al-Aziz Al Saüd i Abd-al-Múhsin ibn Abd-al-Aziz Al Saüd Modifica el valor a Wikidata
Premis


Find a Grave: 11460026 Modifica el valor a Wikidata

Fahd ibn Abd-al-Aziz Al Saüd (àrab: فهد بن عبد العزيز آل سعود, Fahd ibn ʿAbd al-ʿAzīz Āl Saʿūd; també transcrit Abdul Aziz o Abdulaziz), conegut com a Fahd de l'Aràbia Saudita (Riad, 1921 - 1 d'agost de 2005), va ser, fins a la seva mort, rei i primer ministre de l'Aràbia Saudita i líder dels Al Saüd. Fahd va sofrir un infart el 1995 i va deixar de realitzar les seves funcions oficials, que van ser represes pel seu germà mitjà Abd-Al·lah ibn Abd-al-Aziz Al Saüd, que va esdevenir així regent de facto.

Ha estat un dels sis germans que han governat aquesta regió (Saüd, Fàysal, Khàlid, ell mateix, Abd-Al·lah i Salman). Fahd va ascendir al tron a la mort de seu germà mitjà, Khàlid, el 13 de juny de 1982.

Va dur a terme una renovació dels espais sagrats entre 1982 i 1988 d'Arafat, Mina i Muzdalifah, i al-Màsjid al-Haram[1] on va aixecar una nova ala i una zona de pregària exterior a la mesquita a les que s'accedeix per la porta del rei Fahd. Entre 1987 i 2005 es van construir a al-Màsjid al-Haram més minarets, 18 portes més, tres cúpules corresponents en posició a cada porta i la instal·lació de prop de 500 columnes de marbre, terres climatitzats, aire condicionat, escales mecàniques i un sistema de drenatge, i s'aixecà una residència del rei amb vistes a la mesquita i més àrea d'oració a la mateixa mesquita i als voltants.

El 27 de maig de 2005, el govern saudita va anunciar que el rei Fahd havia estat hospitalitzat. A més, altres fonts asseguraven que es trobava en condicions preocupants. The Washington Times va informar fins i tot que estava mort. Fonts oficials saudites van declarar a Reuters que el monarca, de 82 anys, havia sofert una febre i "tenia aigua als seus pulmons", la qual cosa requeria la seva hospitalització. Fonts mèdiques van assegurar que el rei havia tingut una infecció de pulmó i que se li hauria de fer un TAC mentre estigués en l'hospital un o dos dies. Tanmateix, va haver de romandre en l'hospital i va morir l'1 d'agost d'aquell mateix any.

Referències[modifica]

  1. «Gates of Masjid al-Haram». Arxivat de l'original el 18 març 2018. [Consulta: 17 març 2018].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fahd de l'Aràbia Saudita